written by:
photos by:
January 19, 2009
Originally published in Modern on the Inside

Designed and built in 1878 for Judge John Murphy, a 4,400-square-foot white structure has, from the outside, the undeniable characteristics of a classic San Francisco Victorian. Stepped back from the street and resting genteelly at the top of a large hill, the house keeps a watchful eye on its neighbors and the city that surrounds it.

The exterior of this 1878 Victorian offers little insight into its new, expansive, light-filled interior. The house even keeps its solar-powered personality under wraps, with its panels tucked neatly­ (and unnoticeably) behind its low-pitched roof.
The exterior of this 1878 Victorian offers little insight into its new, expansive, light-filled interior. The house even keeps its solar-powered personality under wraps, with its panels tucked neatly­ (and unnoticeably) behind its low-pitched roof.
Photo by 
1 / 8
The walnut cabinets in the kitchen, which update and warm the space, were designed by Nilus de Matran and fabricated by George Slack.
The walnut cabinets in the kitchen, which update and warm the space, were designed by Nilus de Matran and fabricated by George Slack.
Photo by 
2 / 8
Homeowner Jennifer Roy takes advantage of her wired kitchen. LEM Piston bar stools by Shin and Tomoko Azumi; custom dining table; chairs by Ligne Roset.
Homeowner Jennifer Roy takes advantage of her wired kitchen. LEM Piston bar stools by Shin and Tomoko Azumi; custom dining table; chairs by Ligne Roset.
Photo by 
3 / 8
The master bathroom used to be a tiny kitchen in what was once a tiny apartment. The cabinets were designed by Nilus de Matran and fabricated by George Slack.
The master bathroom used to be a tiny kitchen in what was once a tiny apartment. The cabinets were designed by Nilus de Matran and fabricated by George Slack.
Photo by 
4 / 8
What was once a bathroom  now serves as a walk-in closet and Nelson’s office. The closets are from IKEA.
What was once a bathroom now serves as a walk-in closet and Nelson’s office. The closets are from IKEA.
Photo by 
5 / 8
Jonathan Nelson’s one wish for the master bathroom was for views from the Zuma tub. He got that and then some, and now three-year-old Jonas (pictured) and his older brother refuse to bathe anywhere else. The stand-alone faucet is by Lefroy Brooks from the
Jonathan Nelson’s one wish for the master bathroom was for views from the Zuma tub. He got that and then some, and now three-year-old Jonas (pictured) and his older brother refuse to bathe anywhere else. The stand-alone faucet is by Lefroy Brooks from the XO collection.
Photo by 
6 / 8
In the boys’ shared room, Jasper finds plenty of space to scatter toys. An original chandelier provides a reminder of the house’s past while muted orange walls plant it firmly in the present.
In the boys’ shared room, Jasper finds plenty of space to scatter toys. An original chandelier provides a reminder of the house’s past while muted orange walls plant it firmly in the present.
Photo by 
7 / 8
“In the living room,” Nelson explains, “we fell in love with the nail patterns in the floor and asked our contractor, John Hakewill, to follow the original pattern to a T. The floor was so well done originally, all the woodworkers would come in here and t
“In the living room,” Nelson explains, “we fell in love with the nail patterns in the floor and asked our contractor, John Hakewill, to follow the original pattern to a T. The floor was so well done originally, all the woodworkers would come in here and they couldn’t stop talking about how they hadn’t seen such a great floor—ever.”
Photo by 
8 / 8
The exterior of this 1878 Victorian offers little insight into its new, expansive, light-filled interior. The house even keeps its solar-powered personality under wraps, with its panels tucked neatly­ (and unnoticeably) behind its low-pitched roof.
The exterior of this 1878 Victorian offers little insight into its new, expansive, light-filled interior. The house even keeps its solar-powered personality under wraps, with its panels tucked neatly­ (and unnoticeably) behind its low-pitched roof.
Project 
Liberty Street
Architect 

Architect William McDonough often talks about once living in a house designed and built by Thomas Jefferson in Charlottesville, Virginia. He speaks of the quality of light and the ease of movement within this colonial building constructed over 200 years ago. “It’s got good bones.” That’s the thing about architecture: When it is really good—that is, when it’s got good bones—it cuts through simplistic, stylistic stratagems.

In San Francisco, nearly 3,000 miles from McDonough’s Jeffersonian muse, a house with a skeleton both men would admire sits unobtrusively on a leafy street fittingly called Liberty. Designed and built in 1878 for Judge John Murphy, the 4,400-square-foot white structure has, from the outside, the undeniable characteristics of a classic San Francisco Victorian. Stepped back from the street and resting genteelly at the top of a large hill, the house keeps a watchful eye on its neighbors and the city that surrounds it.

The walnut cabinets in the kitchen, which update and warm the space, were designed by Nilus de Matran and fabricated by George Slack.
The walnut cabinets in the kitchen, which update and warm the space, were designed by Nilus de Matran and fabricated by George Slack.

That’s what attracted Jennifer Roy and her husband, Jonathan Nelson, when they found the house in 2003 after several frantic years of scouring the city for a home with a modern feel. “There really was nothing,” says Nelson. “When we saw this place, though, there was just something about it, but at the time, it took a little imagination.”

As it turned out, it would take more than a little imagination. The storied house had been through several incarnations and served a slew of different purposes, all of which had left their indelible marks. During Judge Murphy’s tenure, the large living room hosted Susan B. Anthony and the beginning of the women’s suffrage movement on the West Coast. In the early 1900s, Okies fresh from the Midwest used it as a crash pad. Not long afterward, Roy says, a dentistry school took over the property, subdividing it into three separate units for student housing. At the height of San Francisco’s naval build-up during wartime, the navy acquired the building and used it to house intelligence officers. The house changed hands again in the ’80s, when it acted as a place for wayward rock stars to hang their hats, occasionally hosting impromptu shows in the grand living room.

Perhaps because of its eclectic history, something about the place spoke to Nelson and Roy. “After nine years of looking,” Roy explains, “we bought the house in a matter of days.” Though the dental school had done all it could to kill the building’s original grandeur, 14-foot ceilings and nearly floor-to-ceiling windows on every side of the house and in every room refused to allow bad design decisions to dampen the home’s mood. Despite the additions of carpeting, fake wooden wall panels, and criminal drop ceilings, the light-flooded space appealed to everyone who set foot in it.

Homeowner Jennifer Roy takes advantage of her wired kitchen. LEM Piston bar stools by Shin and Tomoko Azumi; custom dining table; chairs by Ligne Roset.
Homeowner Jennifer Roy takes advantage of her wired kitchen. LEM Piston bar stools by Shin and Tomoko Azumi; custom dining table; chairs by Ligne Roset.

Well, almost everyone. When the couple’s designer, Nilus de Matran, stepped in and saw what a mess it was, he said, “‘I don’t think you guys should buy it,’” Nelson recounts. “Obviously, it was too late for that.”

The transformation that lay ahead was, while not insurmountable, far from simple. Because of the house’s historic character, making it work was going to have to be strictly an inside job—none of the exteriors, including the windows, were to be manipulated in any way. “Jennifer and Jonathan have been architecture buffs for a long time,” de Matran explains, “and what they really wanted was something modern, something that would work with their lives today, which meant accounting for kids and a lot of visitors.” With three floors, eight rooms, and four bathrooms, space was not an issue, but reconfiguring it was.

“When we started to study the space,” de Matran says, “we started to see that this was not really a job of remaking it, but of stripping the house back to its original self, which was really a beautiful work of architecture.” What had served as three separate apartments now needed to be converted back to one house. “We simply had to do a little bit of deconstruction,” says de Matran, “before we could even consider any construction.”

Jonathan Nelson’s one wish for the master bathroom was for views from the Zuma tub. He got that and then some, and now three-year-old Jonas (pictured) and his older brother refuse to bathe anywhere else. The stand-alone faucet is by Lefroy Brooks from the
Jonathan Nelson’s one wish for the master bathroom was for views from the Zuma tub. He got that and then some, and now three-year-old Jonas (pictured) and his older brother refuse to bathe anywhere else. The stand-alone faucet is by Lefroy Brooks from the XO collection.

First, the walls came down. “That is when we really began to respect and understand the house and what a find it was,” says Nelson. The couple, their architect, and their contractor began to appreciate the 19th-century craftsmanship—from the decorative door hinges to the fanciful window eaves and even the nail patterns in the hardwood floors—and set about devising a strategy for blending Victorian with modern.

Some rooms, like the living room adjacent to the entryway, were clearly meant to be left alone save for the refurbishing of the floors and the stripping of years of paint and wallpaper. Others, like the main kitchen on the ground level, needed complete makeovers. Despite being located right off the sun-fi lled garden, the kitchen had become one of the dingiest, darkest rooms in the house. It was obvious that this room
would need to be brought up to date and thoroughly reworked. “But,” says de Matran, “it still needed to work within the framework of the whole house. We didn’t want to create separate identities for each room, they needed to work together as a whole.”

Working with cabinetmaker George Slack, de Matran designed a marble-covered island with walnut cabinets to act as the centerpiece. “George did the cabinets at the new de Young Museum,” de Matran says. “He does exceptional work.” Expanding the previously boxed-in room allowed the breakfast nook to reemerge seemingly in the garden, capturing some of the spectacular sunlight that pours in throughout the day.

As much as the kitchen denies its history, the formal dining room around the corner readily embraces it. “Look at the fi replace,” says Nelson. “It is amazing. We didn’t have to do anything to it. We figured, if all these people who previously occupied the house, even the Okies who had squatted here, had such respect for this fi replace and room, we should too.”

Upstairs, de Matran converted what was once a living room into a master bedroom, a kitchen into a master bathroom, and a bathroom into a walk-in closet. “Again, the light and the height of the ceilings made these conversions relatively simple,” de Matran says. “The views from Jonathan and Jennifer’s bedroom are so fantastic that this was a great room even when it was a cramped apartment.”

Nelson explains that, for him, the main objective “was to have that view when I’m taking a bath and that’s what we got. It’s fantastic.” So good in fact that even five-year-old Jasper and three-year-old Jonas can’t stay away, despite having their own bedroom and bathroom just down the hall. “They won’t take a bath anywhere else,” Roy says. But the kids are onto something: Now that the family is fi nally settled in their strong, sturdy house with good bones, not only would they never bathe anywhere else, they wouldn’t want to live anywhere else either.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016
forest for the trees english prefab mobile home facade chesnut cladding
On the edge of a historic park in an English shire, a prefabricated home sets a new design standard.
May 23, 2016
tread lightly australia
A family home on Australia’s Mornington Peninsula is built to blend in with its lakeside setting.
May 23, 2016
jardins party dining room hay chairs local wood floor
A pair of architects help a client carve out an oasis of calm amid São Paulo’s bustle.
May 23, 2016
hwm6zf 1
No matter where you're located or what time of the year it is, having a fireplace in your home is a treasure that’s continuously sought after. Besides the obvious benefits of keeping a fire going through the cold winter months, it can also be a cherished asset that provides an extra level of year-round comfort—not to mention how it can help define the layout of a space by acting as a sculptural element.
May 23, 2016
An office Crosby Studios designed for NGRS in Moscow
Crosby Studios just cares about the essentials.
May 22, 2016
cold sweat seattle floating sauna gocstudio
A cadre of designers let off steam after hours by building and sailing a seaworthy sauna.
May 22, 2016
in the swim off the grid campsite healdsburg california swimming pool solar heat lap pool ipe deck loll designs lounge chairs
An off-the-grid house that is little more than a decked campsite—albeit with a roof—includes a swimming pool for a family that loves to enjoy the elements.
May 21, 2016
A print by Kristina Krogh
From flat to physical, Kristina Krogh masters every dimension.
May 21, 2016
scifi
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 21, 2016
beverly hills living room piano view
Architect Noah Walker, principal of Los Angeles–based studio Walker Workshop, shares completed and work-in-progress residential designs on his Instagram page (@noah_walker). Take a peek at some of the striking modern houses here, and tour the Venice House on the Dwell Home Tours on June 26.
May 20, 2016
ripple effect san fancisco small space yard outdoor monica viarengo pebble mosiac artificial turf slide
A San Francisco landscape designer finds a small-space solution that’s anything but narrow-minded.
May 20, 2016
Oslo living room with light wood floors and wood slab table
A pair of designers in Oslo, armed with tricks for introducing color and daylight, remake their compact late-19th-century apartment.
May 20, 2016
family affair backyard addition portrait
In coastal Massachusetts, a resourceful couple and their equally enterprising children use reclaimed materials to create a versatile 168-square-foot backyard building.
May 20, 2016
speed machine australian beachside prefab archiblox facade colorbond ultra steel cladding queensland blue gum wood
With little time to waste, an Australian firm erects an efficient prefab overlooking the ocean.
May 20, 2016