written by:
photos by:
August 2, 2010

Texas architect Jim Poteet helped Stacey Hill, who lives in a San Antonio artists’ community, wrangle an empty steel shipping container into a playhouse, a garden retreat and a guesthouse for visiting artists. The container measures a narrow and long 8 by 40 feet; Hill asked that a portion of the square footage be retained as a garden shed and the rest serve as the living space. The architect added floor-to-ceiling glass doors and windows, heating and air-conditioning, a green roof, bamboo flooring and wallcovering, a small sink and shower and a composting toilet, and placed the structure on a base made from recycled telephone poles. “The container, as we call it, is a great escape for me because the space is pure, uncluttered, wonderfully sunlit, quiet and has a great view of my garden,” says Hill. “My two young daughters love it because it’s practically an empty box ready to play, create and pretend in.”

While shopping for containers, Hill was instantly drawn to this one’s existing blue color and chose to buy it and leave it as is. Poteet added floor-to-ceiling sliding doors to allow light in, as well as a cantilevered overhang to shade a window on the le
While shopping for containers, Hill was instantly drawn to this one’s existing blue color and chose to buy it and leave it as is. Poteet added floor-to-ceiling sliding doors to allow light in, as well as a cantilevered overhang to shade a window on the left side, which houses a small garden storage area.
Photo by 
1 / 17
Poteet replaced one wall with a large steel-and-glass lift-and-slide window wall, which he says makes the best use of indirect light. “The big sliding door and picture window make the 250-square-foot living space feel big,” says Hill.
Poteet replaced one wall with a large steel-and-glass lift-and-slide window wall, which he says makes the best use of indirect light. “The big sliding door and picture window make the 250-square-foot living space feel big,” says Hill.
Photo by 
2 / 17
hill container studio exterior side
The architect and his team devised an armature on the back of the container that will eventually be covered with vines, concealing the AC and heating unit, the reservoir for graywater and the composting toilet outlet.
Photo by 
3 / 17
Jon Ahrens of <a href="http://madroneldc.com/">Madrone Landscaping</a>, who layed out the plantings around the container, implemented a green roof on a drip watering system. The cantilevered overhang at rear is planted with cacti.
Jon Ahrens of Madrone Landscaping, who layed out the plantings around the container, implemented a green roof on a drip watering system. The cantilevered overhang at rear is planted with cacti.
Photo by 
4 / 17
Hill’s 1962 orange Mercury Monterey complements the blue of the container, whose original opening was retained on one end as the entrance to the garden storage shed.
Hill’s 1962 orange Mercury Monterey complements the blue of the container, whose original opening was retained on one end as the entrance to the garden storage shed.
Photo by 
5 / 17
The container was brought to the property by truck, then the architectural team rented a small crane for around $250 a day to rotate it until they found the right spot for it to rest.
The container was brought to the property by truck, then the architectural team rented a small crane for around $250 a day to rotate it until they found the right spot for it to rest.
Photo by 
6 / 17
“They use it as a summer house, an art house, and for entertaining; they set up and have dinner on the deck there, adjunct to Stacey’s main house,” says Poteet.
“They use it as a summer house, an art house, and for entertaining; they set up and have dinner on the deck there, adjunct to Stacey’s main house,” says Poteet.
Photo by 
7 / 17
Reeds grow from a tub outside the steel structure. “We capture the graywater from the sink and shower, and use it to water the plants in the garden,” says Hill.
Reeds grow from a tub outside the steel structure. “We capture the graywater from the sink and shower, and use it to water the plants in the garden,” says Hill.
Photo by 
8 / 17
Since the only spot for a sink was within the main living space, Poteet designed a wide, sculptural basin that would integrate well into the interior, and added a Zurn faucet. The small step leads right into the shower and toilet area. The artworks are by
Since the only spot for a sink was within the main living space, Poteet designed a wide, sculptural basin that would integrate well into the interior, and added a Zurn faucet. The small step leads right into the shower and toilet area. The artworks are by San Antonio artists John Mata, Kimberly Aubuchon, Chris Sauter and Cruz Ortiz; the X came from an old Texaco sign.
Photo by 
9 / 17
“We noticed that the container says ART U on the side, which we thought was kind of cool,” says Poteet.
“We noticed that the container says ART U on the side, which we thought was kind of cool,” says Poteet.
Photo by 
10 / 17
“Stacey’s property abuts an artists’ colony, so she didn’t want the container to wall off her friends, so we used a bamboo hedge behind it as a way of protecting it from sun yet remaining welcoming to her neighbors.”
“Stacey’s property abuts an artists’ colony, so she didn’t want the container to wall off her friends, so we used a bamboo hedge behind it as a way of protecting it from sun yet remaining welcoming to her neighbors.”
Photo by 
11 / 17
“Stacey hopes that we can use this as a prototype for a development of artists’ studios someday—we talked about maybe siting several of them together, like an old mobile home park.” The steel sculpture is by San Antonio artist George Shroeder.
“Stacey hopes that we can use this as a prototype for a development of artists’ studios someday—we talked about maybe siting several of them together, like an old mobile home park.” The steel sculpture is by San Antonio artist George Shroeder.
Photo by 
12 / 17
Poteet sheathed the walls and floor in bamboo ply. “We went to the hardware store on our lunchbreak, looking for inexpensive ply, and they told us they had just gotten a shipment of bamboo ply that someone didn’t pick up, so we got lucky and got it for th
Poteet sheathed the walls and floor in bamboo ply. “We went to the hardware store on our lunchbreak, looking for inexpensive ply, and they told us they had just gotten a shipment of bamboo ply that someone didn’t pick up, so we got lucky and got it for the same cost,” says Poteet. “It’s renewable, really hard and as good for the floor as it is for the walls.”
Photo by 
13 / 17
“In the beginning I really wanted the container to be off the grid but solar is still very expensive in San Antonio, especially for small spaces,” says Hill. “The green roof was an element that I had not thought of at the beginning, but as it turns out sa
“In the beginning I really wanted the container to be off the grid but solar is still very expensive in San Antonio, especially for small spaces,” says Hill. “The green roof was an element that I had not thought of at the beginning, but as it turns out saves me more money on air-conditioning than the solar would have, and is a lot prettier.”
Photo by 
14 / 17
Friends of both the resident and the architect post up on the porch. Poteet attached beams to the container and topped them with a Polygal sheet for shade. The lamps were custom made by the architect from recycled tractor parts fitted with vapor lamps.
Friends of both the resident and the architect post up on the porch. Poteet attached beams to the container and topped them with a Polygal sheet for shade. The lamps were custom made by the architect from recycled tractor parts fitted with vapor lamps.
Photo by 
15 / 17
Poteet describes the space as “unbearably hot” before he used spray-foam insulation between the exterior walls and the interior bamboo. “Now it’s the equivalent of a steel ice chest,” he says.
Poteet describes the space as “unbearably hot” before he used spray-foam insulation between the exterior walls and the interior bamboo. “Now it’s the equivalent of a steel ice chest,” he says.
Photo by 
16 / 17
Maximizing space was of utmost importance in the 8-by-4-foot bathroom, which consists of an open shower in front of an electric composting toilet by Sun-Mar. Poteet and Hill chose a red sheet metal for the walls and laid down a non-slip epoxy flooring.
Maximizing space was of utmost importance in the 8-by-4-foot bathroom, which consists of an open shower in front of an electric composting toilet by Sun-Mar. Poteet and Hill chose a red sheet metal for the walls and laid down a non-slip epoxy flooring.
Photo by 
17 / 17
While shopping for containers, Hill was instantly drawn to this one’s existing blue color and chose to buy it and leave it as is. Poteet added floor-to-ceiling sliding doors to allow light in, as well as a cantilevered overhang to shade a window on the le
While shopping for containers, Hill was instantly drawn to this one’s existing blue color and chose to buy it and leave it as is. Poteet added floor-to-ceiling sliding doors to allow light in, as well as a cantilevered overhang to shade a window on the left side, which houses a small garden storage area.

Check out the slideshow to see more images of the project.

 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016