written by:
October 22, 2010

In 2006, architect Nathan Lee Colkitt, whose firm has designed affordable, modern housing, a challenged athletes foundation and a conceptual Cuban immigrant museum, was in search of a live/work space in San Diego he could make his own, so he consulted architect Ted Smith, who Colkitt calls “the grandfather of San Diego design/build.” Smith had a space in his multi-unit building in the city’s Little Italy neighborhood that housed tenants ranging from architects and designers to video-game creators, musicians and a hair salon. Especially appealing was the fact that the available unit was a 750-square-foot concrete tabula rasa that Colkitt could rework to accommodate both his private living space and his firm’s office. “Like every designer, I tried to find the one with the most problems, because that brings out your creativity,” says Colkitt. “This unit is oddly shaped, with every wall at an angle, and I wanted to do something more interesting than just putting up a wall in the middle.” His solution was to create two small lofts, one for reading and one for sleeping, anchored among several existing concrete columns running along one wall.

Along a busy street in San Diego’s Little Italy neighborhood stands the mixed-use building in which architect Nathan Lee Colkitt and a diverse array of tenants inhabit their live/work spaces. “It’s hard to describe—it’s really funky,” says Colkitt of the
Along a busy street in San Diego’s Little Italy neighborhood stands the mixed-use building in which architect Nathan Lee Colkitt and a diverse array of tenants inhabit their live/work spaces. “It’s hard to describe—it’s really funky,” says Colkitt of the building. “It looks like a giant aircraft carrier landed in the street.” Rental units inside range in size from about 400 to 3,000 square feet. Photo by Cheryl Ramsay
1 / 11
Nestled between an existing concrete wall at right and the new reading loft at left is the entrance staircase, which Colkitt sheathed in rusted steel panels. He used Homasote, invented in 1909 and made from recycled post-consumer paper, for the work board
Nestled between an existing concrete wall at right and the new reading loft at left is the entrance staircase, which Colkitt sheathed in rusted steel panels. He used Homasote, invented in 1909 and made from recycled post-consumer paper, for the work board at right and elsewhere in the space. “You can drill on it or tack onto it, and it’s more flexible than drywall,” notes Colkitt. Beneath the new reading loft, which is clad in drywall and set between the wall and the staircase, is a new hallway and dressing area leading to the bathroom. Photo by Cheryl Ramsay.
2 / 11
Colkitt tucked the ladder entrance to the reading loft behind the existing concrete structural column. He kept the loft open to maximize light and space. Photo by <a href="http://www.ramsayphotography.com/">Cheryl Ramsay</a>
Colkitt tucked the ladder entrance to the reading loft behind the existing concrete structural column. He kept the loft open to maximize light and space. Photo by Cheryl Ramsay
3 / 11
Just beyond the horizontal redwood slats at right is a mirrored closet area, which makes the small corridor to the bathroom seem larger. Colkitt chose yellow for the walls to warm up the small space. Photo by <a href="http://www.ramsayphotography.com/">Ch
Just beyond the horizontal redwood slats at right is a mirrored closet area, which makes the small corridor to the bathroom seem larger. Colkitt chose yellow for the walls to warm up the small space. Photo by Cheryl Ramsay
4 / 11
An interplay of geometries above the dressing area and hall to the bathroom. “The ceiling is open to let light in, but nobody can see in,” notes Colkitt. Photo by <a href="http://www.ramsayphotography.com/">Cheryl Ramsay</a>
An interplay of geometries above the dressing area and hall to the bathroom. “The ceiling is open to let light in, but nobody can see in,” notes Colkitt. Photo by Cheryl Ramsay
5 / 11
“The kitchen didn’t really have a home,” says Colkitt. His solution was to build the sleeping loft directly above it, giving the kitchen some architectural congruity, and implement recessed lighting into the dropped ceiling, also the underside of the floo
“The kitchen didn’t really have a home,” says Colkitt. His solution was to build the sleeping loft directly above it, giving the kitchen some architectural congruity, and implement recessed lighting into the dropped ceiling, also the underside of the floor of the sleeping loft. Like the reading loft, the sleeping loft is open on both sides to bring in light and air, with a single ladder leading up to it. “The sleeping loft ‘fold’ is a complement to the reading loft ‘fold’—they balance each other out,” says Colkitt. Photo by Cheryl Ramsay
6 / 11
The sleeping loft “is kind of a parallelogram,” says Colkitt. “At first it’s disorienting, and takes a little getting used to. It reminds me of Alice in Wonderland, with all the angles making the room seem like it’s growing.” Its redwood screen echoes tha
The sleeping loft “is kind of a parallelogram,” says Colkitt. “At first it’s disorienting, and takes a little getting used to. It reminds me of Alice in Wonderland, with all the angles making the room seem like it’s growing.” Its redwood screen echoes that of the reading loft. Photo courtesy Nathan Lee Colkitt Architects.
7 / 11
Colkitt hung the sleeping loft from the concrete ceiling using five steel rods—often used to support heavy mechanical equipment—hidden in the wall. The rods, each of which can hold 1,000 pounds, allow for the loft’s open, almost floating, construction. “I
Colkitt hung the sleeping loft from the concrete ceiling using five steel rods—often used to support heavy mechanical equipment—hidden in the wall. The rods, each of which can hold 1,000 pounds, allow for the loft’s open, almost floating, construction. “I wanted nothing enclosing the space,” says Colkitt. Photo courtesy Nathan Lee Colkitt Architects.
8 / 11
A view from the office area toward the main entrance; behind this area is a second entrance with a small concrete patio. “When we are working on a project around the clock, we can put two people in the sleeping loft, one in the reading loft and a couple d
A view from the office area toward the main entrance; behind this area is a second entrance with a small concrete patio. “When we are working on a project around the clock, we can put two people in the sleeping loft, one in the reading loft and a couple downstairs, and it’s still pretty comfortable,” says Colkitt. Photo by Cheryl Ramsay
9 / 11
Colkitt built the plywood desks and implemented bookshelf to temper the awkwardness of the wall jutting out behind it. More Homasote work boards are illuminated by fluorescent lighting. Photo by <a href="http://www.ramsayphotography.com/">Cheryl Ramsay</a
Colkitt built the plywood desks and implemented bookshelf to temper the awkwardness of the wall jutting out behind it. More Homasote work boards are illuminated by fluorescent lighting. Photo by Cheryl Ramsay
10 / 11
Near the office area is the open living area (with Mies furniture), which doubles as relaxation or meeting space. “I’m glad that Ted hadn’t been able to rent this unit yet,” says Colkitt, pointing out that it can get a bit boisterous, given that it is sit
Near the office area is the open living area (with Mies furniture), which doubles as relaxation or meeting space. “I’m glad that Ted hadn’t been able to rent this unit yet,” says Colkitt, pointing out that it can get a bit boisterous, given that it is situated between the practice space for owner-architect Ted Smith’s acid jazz band and the recording studio for Smith’s son’s band, Pinback. “It’s definitely an interactive building.” Photo by Cheryl Ramsay
11 / 11
Along a busy street in San Diego’s Little Italy neighborhood stands the mixed-use building in which architect Nathan Lee Colkitt and a diverse array of tenants inhabit their live/work spaces. “It’s hard to describe—it’s really funky,” says Colkitt of the
Along a busy street in San Diego’s Little Italy neighborhood stands the mixed-use building in which architect Nathan Lee Colkitt and a diverse array of tenants inhabit their live/work spaces. “It’s hard to describe—it’s really funky,” says Colkitt of the building. “It looks like a giant aircraft carrier landed in the street.” Rental units inside range in size from about 400 to 3,000 square feet. Photo by Cheryl Ramsay

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016