written by:
photos by:
February 28, 2009
Originally published in Learning From Down Under
Utterly dynamic, this house on an urban peninsula in Sydney is rich with inventive and thoughtfully considered spaces. Walls become windows and screens slide shut to repel (or entice) the changing weather.
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the resid
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the residence.
Photo by 
1 / 11
The rear facade. A system of sliding glass windows and doors underscore the indoor/outdoor nature of the house.
The rear facade. A system of sliding glass windows and doors underscore the indoor/outdoor nature of the house.
Photo by 
2 / 11
Architect Brian Zulaikha.
Architect Brian Zulaikha.
Photo by 
3 / 11
Exposed timber rafters support the roof, which is peeled back at the rear of the site to draw in warmth from the northern sun.
Exposed timber rafters support the roof, which is peeled back at the rear of the site to draw in warmth from the northern sun.
Photo by 
4 / 11
Inside, a suspended staircase rises up past the couple’s bookcase over a well-lit seating nook.  Aalto stools by Artek join Eames molded plywood dining chairs by Herman Miller to give an especially modern touch to the kitchen.
Inside, a suspended staircase rises up past the couple’s bookcase over a well-lit seating nook. Aalto stools by Artek join Eames molded plywood dining chairs by Herman Miller to give an especially modern touch to the kitchen.
Photo by 
5 / 11
On the main floor, the kitchen islandis like Zulaikha’s own version of a Donald Judd sculpture: minimal, freestanding, and geometric.
On the main floor, the kitchen islandis like Zulaikha’s own version of a Donald Judd sculpture: minimal, freestanding, and geometric.
Photo by 
6 / 11
The kitchen includes ceiling lights whose fittings are recessed and offset; their glow is both diffuse and elusive.
The kitchen includes ceiling lights whose fittings are recessed and offset; their glow is both diffuse and elusive.
Photo by 
7 / 11
The bedroom contains an ingenious closet system similar to library stacks. These large sliding cabinets open up to make way for Zulaikha and Laurence as they hang their clothes or access anything else kept in storage.
The bedroom contains an ingenious closet system similar to library stacks. These large sliding cabinets open up to make way for Zulaikha and Laurence as they hang their clothes or access anything else kept in storage.
Photo by 
8 / 11
The sun cuts down into the upstairs bathroom through skylights, casting rhythmic shadows of roof beams onto the floor and walls. The bathroom includes a cantilevered toilet by Catalano.
The sun cuts down into the upstairs bathroom through skylights, casting rhythmic shadows of roof beams onto the floor and walls. The bathroom includes a cantilevered toilet by Catalano.
Photo by 
9 / 11
The veranda looks out onto the harbor.
The veranda looks out onto the harbor.
Photo by 
10 / 11
The glass and wood walls of the bathhouse, like other retractable panels on the house, 
offer shade with a view.
The glass and wood walls of the bathhouse, like other retractable panels on the house, offer shade with a view.
Photo by 
11 / 11
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the resid
The outside steps of the Zulaikha–Laurence house in Sydney’s suburb of Balmain Point present an effective transition from the solid rock underfoot to the delicate structure of the house beyond. This approach helps to define the singular space of the residence.
Project 
Zulaikha-Laurence Residence

Balmain Point is one of Sydney’s suburbs that is largely coastline. It is a wide peninsula severed from the landmass of the city by Victoria Road, an arterial stretch of dusty tarmac that otherwise connects the central business district with the west. Balmain is densely populated with terrace housing, small cottages, and industrial waterfront buildings; it is the kind of area whose working-class roots and bohemian characters make it ripe for gentrification. Indeed, over the last few years, the Balmain peninsula has seen a great deal of development. Much of its industrial heritage has disappeared, and the lean, economically planned housing stock has grown fat with multiple renovations.

However, the southern edge of the area has held its own much more gracefully than the north. In the north, Balmain Power Station once rivaled the south’s White Bay Power Station for sheer awesomeness, with Constructivist conveyer belts spanning hundreds of meters at just the right angle to suggest that this, sir, would be the perfect venue for a major museum of contemporary art—but Balmain’s station   was instead knocked down to build apartments and townhouses of insulting banality.

Starting at the still-standing remnants of White Bay Station (its majesty prompting every citizen to hold an opinion on its proper reuse: It ought to be a school, a maritime museum, a fish market), past the open concrete apron that greets and unloads large freighters full of automobiles assembled in South Africa, and on to the water-police headquarters, the industrial fringe of Balmain finishes at a small public reserve. Overlooking this reserve is a small stone building, originally a gunpowder store and now the residence of architect Brian Zulaikha and artist Janet Laurence.

The store sits at the end of an extremely narrow pathway. Not only did this make construction difficult, it rules out having the newspaper delivered, and it also necessitates an approach to the house on foot—a slow and measured arrival that sets the tone for the house itself.

“I’ve actually lived on this street for 30 years, in three different houses,” says Zulaikha. “It’s charming and often used as a film set. I originally lived on a hill in a place that I subdivided, so I always knew this was here. Of course, there was no park here then, and it was used as a rubbish tip for the maritime services, but we used to climb through a hole in the fence and take the dog for walks around the area. When it came up for sale—it was owned by a chap in Los Angeles, incidentally—I knew it had potential.”

Zulaikha and Laurence bought the property, built a kitchen, and camped downstairs for two years before undertaking any major work on the house. During this time, they planned their impending extensions. “I was determined that as much of it would be as open as possible,” Zulaikha states, something they achieved through a series of sliding glazed doors that allow the outdoor rooms to be open, closed, and all variations in between.

The original masonry building establishes a     general arrangement for the rest of the house, with kitchen and dining areas downstairs, living and bedroom above. A timber veranda is wrapped around two sides of this stone core, where an internal stair also doubles as a library, complete with built-in sofa and custom artwork. Poking its head out to the side, with a scrubby mop of greenery for a wig, there is a small bathhouse.

When I arrive, it is from up a series of staggered steps under the veranda, each step a separate concrete plinth, individually cast, they explain, with great difficulty. At the top is a space that seems to characterize much of this small house: open-air, covered overhead, and with external operable walls that might be closed for protection against the southerly winds while still maintaining a sense of being outside.  “This sort of thing happens all the time,” says Zulaikha. “Are you inside or are you outside? Well, on a cold day, you know you are outside!”

Although the house faces south—this being the southern hemisphere, where the sun strikes from the north—Zulaikha was not perturbed. “We lived in two houses while we built this one, and both of them had courtyards that faced north. We couldn’t stand the heat. There were no screens, and the dog was out there sweltering because there was no shade to protect it. So I got to hate that direction a little bit! We did open the roof to catch some of the northern sun, though.”

Zulaikha gestures to the window at the rear of the deep kitchen bench, looking west to the ANZAC Bridge, when he points out that the house is also now the venue for a fortnightly film club. Local film-industry friends bring around prerelease copies of movies. “We do a lot of entertaining, actually,” Zulaikha says, “so the kitchen is a real focal point, and it opens out to this great view.”

The house is also full of art. “There’s nothing terribly directed about it, really, just things we have accumulated over the years,” Zulaikha tries to explain—but he is somewhat unconvincing, given the wide array on display. Artwork by Jonathan Jones, in particular—purchased by the square meter and composed of lightbulbs and electrical cabling woven through the wall—dominates the stair landing while a cabinet at the top of the stairs holds a thousand wonders. After all, Janet Laurence herself is an artist, her work concerned with transparency, biology, memory, and the ephemeral.

While the house embodies the principles of her art practice in the thinness of its edges, changing surface qualities, and ability to capture the memory of its occupants through the accumulation of marks on its internal surfaces, like a rudimentary computer, Laurence has contributed to the house directly in at least two instances.

First is a set of painted sliding doors that leads to the upstairs living area. In contrast to the solid timber detailing, which has resonance with the home’s sturdy industrial context, these glazed doors are washed with a light, milky paint—creating shadows suggestive of the ever-changing light off the harbor or of a guest sleeping on the veranda.

The second is a single piece of glass that marks the end of a wall in the downstairs bathroom, a far less obvious mark to leave and much more delightful as a result. As Zulaikha explains, the small brick wall leading into the bathroom was the only new masonry wall in the house; wanting an entirely glass bathhouse, Laurence was not supportive of the crudeness of a painted brick wall. In the end, the wall stayed, but a thin piece of clear glass was propped in place at the end of it. The glass is separated from the brick face by only an inch, suggestive of a glitch or a stray CAD line that was not deleted, describing an alternative endpoint for the wall.

The vertical timber elements on the veranda, while certainly an effective visual filter, are equally important in embedding the house within its context of harborside industrial infrastructure.

The steady march of the wharf pilings on the opposite side of the harbor, as seen through these screens, knits the house into its context. “Janet and I wake up every morning, look out over our feet, and take note of the changing color of the harbor,” says Zulaikha. “It is remarkable that it can change from day to day, from lilac to blue to green to pink.”

This might be a house of movable walls and ever-changing screens, but it is this constant relationship with its site that binds the house to its city—and its owners, in turn, to it.
 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

in the mix antwerp belgium warehouse renovation live work space lounge area cushions dining table kitchenette borge mogensen cabinets
An artist and an architect build their home, studios, and an exhibition space inside an Antwerp warehouse.
February 13, 2016
senses sight products kinetic wire sculpture alexander calder mobile
A phenomenon of light and visual perception, colors signal a language of their own.
February 13, 2016
beach weathered seaside retreat sagaponack new york pine walls aluminum furniture
Balancing texture, proportion, and found objects lends unexpected sophistication to a seaside retreat.
February 13, 2016
Concrete floor, white walls, Bend sectional sofa, Metropolitan chair by B&B Italia, and Arper pouf in living room of Rhode Island family vacation home by Bernheimer Architecture.
Create comfortable areas to lounge, sit, eat, and entertain with these designs.
February 12, 2016
São Paulo apartment dining room with local wood floors and HAY chairs
From concrete to wood, these South American homes enjoy nature inside and out.
February 12, 2016
Custom cabinetry and trim in Chicago apartment renovation.
The Second City is second to none when it comes to inventive modern architecture, from Louis Sullivan to the present day.
February 12, 2016
Kitchen of 1956 midcentury modern Palm Springs home.
Celebrate Palm Springs Modernism Week, which runs from February 11–21, with a look at some of our favorite modern desert oases.
February 12, 2016
Gustav bicycle by Coh&Co
Designmuseum Danmark unveils a permanent collection highlighting new developments in Danish design.
February 12, 2016
A Seattle studio's courtyard
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
February 12, 2016
Chalet in the French alps
An innovative glass addition adds contrast to a timber mountain lodge in France.
February 11, 2016
Aumas' assorted collectables.
Bright colors and vintage furniture are abound in these French homes.
February 11, 2016
Kogan designed a number of the built-in furnishings, including the headboard and cupboard in the master bedroom.The cupboard is deliberately reminiscent of a mid-century stereo speaker. The vintage lounge chairs are by Percival Lafer.
Need to relax? Make your bedroom an oasis from the rest of the house.
February 11, 2016
Modern Florida seaside home with corian island, dornbracht faucet, cees braakman combex chairs and marble knoll table in the kitchen
Read more about Knoll's impressive career here, but in the meantime, explore just a few of her works in these contemporary homes.
February 11, 2016
Modern small box home in Mexico
Letting the warm climate indoors is a common thread through these diverse dwellings.
February 11, 2016
Modern white cabinets under the stairs with skylight above
What could be better than a modest-sized house in a quaintly historic city?
February 11, 2016
dining room lighting
These renovations connect rustic, classic, and modern design in Italy.
February 10, 2016
12362509 211441865858796 1743381178 n1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most viral design and architecture shots of the week.
February 10, 2016
modern outdoor garden room plastic polycarbonate
From colorful living rooms to a backyard retreat, Belgian designers reimagine vernacular forms and materials for the modern world.
February 10, 2016
Tel Aviv kitchen with custom dining table and Smeg fridge
Would you go for an out-of-the-box palette for your major appliances? See how these kitchens tackle the trend.
February 10, 2016
Exhibition view, of Klaus Wittkugel works at P! gallery, New York
On view through February 21 at New York's P! gallery, a new show explores the politics of Cold War-era graphic design with a presentation of works by Klaus Wittkugel—East Germany's most prolific graphic designer. Curator Prem Krishnamurthy walks us through the highlights.
February 10, 2016
Reclaimed cedar and gray-stucco home outside San Francisco.
The new kid on the block in a predominantly Eichler neighborhood, this Menlo Park home breaks the mold and divides into three pavilions connected by breezeways.
February 10, 2016
A third floor addition and whole-house renovation modernized a funky cottage on an unusual, triple-wide lot in San Francisco.
From modern interiors hidden within historic structures to unabashedly modern dwellings, these seven renovations take totally different approaches to San Francisco's historic building stock.
February 10, 2016
Delphi sofa from Erik Jørgensen and gyrofocus fireplace in living room of Villa Le Trident in the French Riviera, renovated by 4a Architekten.
The Aegean's all-white architecture famously helped inspire Le Corbusier; these five dwellings continue in that proud modern tradition (though not all are as minimalist).
February 10, 2016
San Francisco dining room with chandelier and Eames shell chairs
Brooklyn-based RBW's work—from diminutive sconces to large floor lamps—shape these five interiors.
February 09, 2016
Glass-fronted converted garage in Washington
These garages go behind parking cars and storing your drum sets.
February 09, 2016
Modern Texas home office with sliding walls, behr black chalkboard paint, concrete walls, and white oak flooring
From appropriated nooks to glass-encased rooms, each of these modern offices works a unique angle.
February 09, 2016
picnic-style table in renovated San Francisco house
From chandeliers to pendants, these designs make the dining room the most entertaining space in the house.
February 09, 2016
Midcentury house in Portland with iron colored facade and gold front door
From preserved masterworks to carefully updated time capsules, these homes have one thing in common (other than a healthy appreciation for everything Eames): the conviction that the '40s, '50s, and '60s were the most outstanding moments in American architecture.
February 09, 2016
Modern living room with furniture designed by Ludovica + Roberto Palomba
These oases by the sea, many done up in white, make stunning escapes.
February 08, 2016
A Philippe Starck standing lamp and an Eames chaise longue bracket the living room; two Lawrence Weiner prints hang behind a pair of Warren Platner chairs and a table purchased from a River Oaks estate sale; at far left of the room, a partial wall of new
Texas might have a big reputation, but these homes show the variety of shapes and sizes in the Lone Star State.
February 08, 2016