written by:
January 26, 2010

Building for a client with specific desires can be difficult, but designing for one with few programming preferences can often be harder. Such was the case for a team of nine fifth-year students at Louisiana Tech University who teamed up with Habitat for Humanity to create a modern home in the traditional town of Ruston, Louisiana.

What would end up as a LEED silver home—the first of its kind in Northern Louisiana—started as an empty lot in need of significant work. The site wasn't the students' first choice but its close proximity to the center of town helped them garner extra LEED
What would end up as a LEED silver home—the first of its kind in Northern Louisiana—started as an empty lot in need of significant work. The site wasn't the students' first choice but its close proximity to the center of town helped them garner extra LEED points. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
1 / 17
The group of nine students, all in their fifth year at <a href="http://www.latech.edu/">Louisiana Tech University</a>, spent the first half of the 2008-2009 academic year planning the home's design. "We went through a whole bunch of different iterations,"
The group of nine students, all in their fifth year at Louisiana Tech University, spent the first half of the 2008-2009 academic year planning the home's design. "We went through a whole bunch of different iterations," Boudreaux says. "We worked individually, then had meetings and voted in a pretty democratic way for what we liked most." Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
2 / 17
The biggest decision was whether to orient the house along the east-west or north-south axis. The team would have earned more LEED points by having the house face east or west, but since the lot was long and narrow in the north-south direction, they decid
The biggest decision was whether to orient the house along the east-west or north-south axis. The team would have earned more LEED points by having the house face east or west, but since the lot was long and narrow in the north-south direction, they decided to have it face north to the street. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
3 / 17
The students broke ground in January 2009 and completed the home on May 22, 2009, the day before graduation. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
The students broke ground in January 2009 and completed the home on May 22, 2009, the day before graduation. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
4 / 17
The then future resident of the home was chosen early on in the design process—which made things easier—but she had few preferences for what she wanted in the home, which made it more difficult. Her only requirements were a porch in the back yard and the
The then future resident of the home was chosen early on in the design process—which made things easier—but she had few preferences for what she wanted in the home, which made it more difficult. Her only requirements were a porch in the back yard and the bedroom in the rear of the house. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
5 / 17
The students were not left alone to complete the home. The majority of funding came from <a href="http://www.habitat.org/">Habitat from Humanity</a> and community members donated both time and supplies to help with the build. Photo courtesy of Jared Boudr
The students were not left alone to complete the home. The majority of funding came from Habitat from Humanity and community members donated both time and supplies to help with the build. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
6 / 17
The team worked until the night before graduation to complete the home and held the open house the next morning, before they donned their caps and gowns. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
The team worked until the night before graduation to complete the home and held the open house the next morning, before they donned their caps and gowns. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
7 / 17
The newly completed home. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
The newly completed home. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
8 / 17
Because the team chose to orient the house along the north-south axis, they limited the number and size of windows on the east and west elevations to reduce heat gain. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
Because the team chose to orient the house along the north-south axis, they limited the number and size of windows on the east and west elevations to reduce heat gain. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
9 / 17
A mutual goal of the students and the resident was to create a home that was inviting to the community. The front and left side of of the home is the public space; the back and majority of the right side is the private space. The back porch is located on
A mutual goal of the students and the resident was to create a home that was inviting to the community. The front and left side of of the home is the public space; the back and majority of the right side is the private space. The back porch is located on the left side of the house and can be seen through the front door. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
10 / 17
The back porch, one of the few requests of the resident. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
The back porch, one of the few requests of the resident. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
11 / 17
Inside the front door, a long hallway separates the public space, on the left, from the private space, which extends farther back on the right side of the home. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
Inside the front door, a long hallway separates the public space, on the left, from the private space, which extends farther back on the right side of the home. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
12 / 17
Because the house is on the north-south axis, the team added extra openings, including clerestory windows above the kitchen, to bring in additional light. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
Because the house is on the north-south axis, the team added extra openings, including clerestory windows above the kitchen, to bring in additional light. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
13 / 17
Many of the points accrued to reach LEED silver status were acquired by installing Energy Star products, especially in the kitchen. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
Many of the points accrued to reach LEED silver status were acquired by installing Energy Star products, especially in the kitchen. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
14 / 17
The left side of the house is the main public area and was designed as a kitchen-dining-living great room. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
The left side of the house is the main public area and was designed as a kitchen-dining-living great room. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
15 / 17
The designers on the morning of graduation, happy to have completed the home in time. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
The designers on the morning of graduation, happy to have completed the home in time. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
16 / 17
Though the house is quite different from its neighbors, the team worked hard to keep the proportions the same and received positive feedback from the community. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
Though the house is quite different from its neighbors, the team worked hard to keep the proportions the same and received positive feedback from the community. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.
17 / 17
What would end up as a LEED silver home—the first of its kind in Northern Louisiana—started as an empty lot in need of significant work. The site wasn't the students' first choice but its close proximity to the center of town helped them garner extra LEED
What would end up as a LEED silver home—the first of its kind in Northern Louisiana—started as an empty lot in need of significant work. The site wasn't the students' first choice but its close proximity to the center of town helped them garner extra LEED points. Photo courtesy of Jared Boudreaux and Tim Hayes.

The clients had two requirements: a porch in the back yard and a bedroom in the rear of the home. The rest was up to the students. The result was a LEED silver, 1,152-square-foot home built on a minimal budget with the help of local volunteers who donated their time and supplies to the team. 

View the slideshow and read the full story, told in captions.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

two of a kind padua italy matching family homes facade green roof doors color
For Dwell's annual issue dedicated to interiors , we visited homes from Haiti to italy. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
April 30, 2016
houseofweek
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 30, 2016
W House living room
Our best reader reactions this week.
April 29, 2016
Vineyard house illuminated at night
Rammed-earth construction fuses this Portuguese house to the environment.
April 29, 2016
vintage Scandinavian furniture Kathryn Tyler
In southwest England, interior designer Kathryn Tyler built her home around her ever-expanding furniture collection.
April 29, 2016
steel facade home Seattle
On the sandy shores of Fauntleroy Cove in Seattle, renowned firm Olson Kundig Architects crafts a subtle home with striking steel accents.
April 29, 2016
seperate piece renovated guesthouse eames storage unit cork floor tiles living room
An architect and an interior designer put the tools to the test for this impressive renovation.
April 29, 2016
Ceramics by WrenLab
Manhattan doesn’t get to have all the fun during NYCxDesign. Brooklyn is set for the return of BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few exhibitors we are excited to see this year.
April 29, 2016
n0a6974 dxo
Architect Diego Revollo refreshes an apartment with a standout kitchen.
April 29, 2016
img 8652 1
The city of San Francisco has been eagerly awaiting the reopening of SFMOMA for years—and as the May 14th opening approaches closer everyday, the anticipation continues to build for art enthusiasts both near and far. This morning, we were given the opportunity to explore the newly expanded space before the crowds roll in. After a series of speeches, remarks, and tours, we left the grounds feeling thoroughly inspired and excited to share what we discovered.
April 28, 2016
gramercy 1 ar53319
A family doesn’t have to travel far for a private oasis away from the busy city.
April 28, 2016
Renovation of 1967 Hamburg apartment with Vipp kitchen.
In our April issue, we showcased an apartment in Hamburg, Germany, with a striking, matte-black kitchen from Vipp. The 77-year-old company became famous for its iconic pedal trash can before venturing into kitchens and other tools for the home. This isn't the first time that the Danish company's products have graced our pages, and here we've gathered additional examples from our archive that show how the brand's minimalist black kitchens are always a win in modern interiors.
April 28, 2016
Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016