written by:
photos by:
January 15, 2009
Originally published in Around the World

Aaron Roberts and Thomas Bailey, the young architects behind room11, teamed up to design a house for Aaron's parents, fixing the structure into the topography of the site.

Modern hillside home with stained plywood cladding
The Kingston house remains unobtrusive and well camouflaged on its hillside site despite the architects’ use of modernist geometry. The outer cladding is simply plywood stained with dark Madison oil.
Photo by 
1 / 12
The rear facade is walled in glass and faces the sloping hillside.
The rear facade is walled in glass and faces the sloping hillside.
Photo by 
2 / 12
The house’s residents, Diane and Hayden Roberts, stand outside to admire the views that their son Aaron has given them in his design for the house.
The house’s residents, Diane and Hayden Roberts, stand outside to admire the views that their son Aaron has given them in his design for the house.
Photo by 
3 / 12
The Kingston House abuts a rock shelf upon which architects Aaron Roberts and Thomas Bailey once sat, dreaming up ideas for the design.
The Kingston House abuts a rock shelf upon which architects Aaron Roberts and Thomas Bailey once sat, dreaming up ideas for the design.
Photo by 
4 / 12
The outside deck, made of local celery-top pine, welcomes both humans and the natural landscape further into the house.
The outside deck, made of local celery-top pine, welcomes both humans and the natural landscape further into the house.
Photo by 
5 / 12
An outdoor room works perfectly for family meals.
An outdoor room works perfectly for family meals.
Photo by 
6 / 12
Diane finishes up some paperwork at the kitchen countertop.
Diane finishes up some paperwork at the kitchen countertop.
Photo by 
7 / 12
The guest bathroom  includes glass walls that look out onto one of the house’s “voids,” in which pear trees grow.
The guest bathroom includes glass walls that look out onto one of the house’s “voids,” in which pear trees grow.
Photo by 
8 / 12
The concrete floor acts as a giant thermal bank, storing solar heat well into the evening.
The concrete floor acts as a giant thermal bank, storing solar heat well into the evening.
Photo by 
9 / 12
Floral tiling on the walls of the master bathroom help ground that wing of the house, using earthly color and ornament to detail the space. As Aaron points out, it feels “more patterned, more personal down at this end of the house,” and the bathroom, with
Floral tiling on the walls of the master bathroom help ground that wing of the house, using earthly color and ornament to detail the space. As Aaron points out, it feels “more patterned, more personal down at this end of the house,” and the bathroom, with its view of a Japanese maple, is one of the major reasons for this.
Photo by 
10 / 12
The decor of the master bedroom remains stark, but a black chandelier brings a touch 
of complexity to an otherwise white space. The same maple tree can be seen through the rear glass wall, providing a visual focus for this wing of the house.
The decor of the master bedroom remains stark, but a black chandelier brings a touch of complexity to an otherwise white space. The same maple tree can be seen through the rear glass wall, providing a visual focus for this wing of the house.
Photo by 
11 / 12
Visible from the house's rear sundeck is Kingston Beach to the east.
Visible from the house's rear sundeck is Kingston Beach to the east.
Photo by 
12 / 12
Modern hillside home with stained plywood cladding
The Kingston house remains unobtrusive and well camouflaged on its hillside site despite the architects’ use of modernist geometry. The outer cladding is simply plywood stained with dark Madison oil.
Project 
Kingston House
Architect 

The Kingston House is deceptive. From the street only the property’s raised garage can be seen, tucked away amid neighboring Truman Show lawns—force fields surrounding identikit brick-veneer suburbia. The house itself is over the rise, on a hilly incline. Visible from the house’s sundeck is Kingston Beach to the east, and expanding northwards from there is the Derwent River. To the west there’s a small verdant valley. And somewhere past that are the shops and business district of Kingston, an outer suburb of Hobart, the capital of Tasmania—Australia’s only island state. To the north is Mount Wellington, the4,170-foot-high peak that owns Hobart’s skyline.

Looking back from down the hill, near the valley, it’s hard to pick out the house. The dark shell blends in with the earthy hillside and weather-beaten trees, while the large front windows reflect and absorb the sky. “We didn’t want it to be this big element stuck out on the hill, mansion-style,” says Aaron Roberts, from the Hobart-based architecture firm room11, and co-designer of the house with Thomas Bailey.

At close range, the building is a monolith, its plywood facade treated and stained with dark Madison oil and sharply delineated by the lightness of the decking, which is constructed from local celery-top pine. Towards the entrance, the monolith is sliced open by a long void between house and deck, filled with ornamental pear trees. As the trees change hue and texture throughout the seasons, they enhance “the qualities of the living space, emotionally and experientially,” according to Aaron—something akin to a “seasonal body clock.” The cutaway also serves to reveal Mount Wellington, double-framed from inside by the windows on the near and far sides. As Aaron says, regarding the textured, rough-hewn rock shelf to the right of the building, “We used to come and sit on the rock shelf and think about how the house might be planned. We always seemed to gravitate to that spot, looking back at the mountains and down at the water, and we wanted the house to retain that perspective.”

The rear facade is walled in glass and faces the sloping hillside.
The rear facade is walled in glass and faces the sloping hillside.

The project originated just after Aaron had finished university—his clients were his parents, Diane and Hayden Roberts, who run a newsagency in Kingston. According to Hayden, “we basically said we wanted three bedrooms, and that was the brief really.” The design went through seven stages over a period of ten years, beginning with a typical graduate conceit. “Back then,” Aaron says, laughing, “the design was like a curved wave! Like the wing of a plane.” He wasn’t thinking of emotional effects until later, when he began to make connections between the stressful nature of his parents running their own business and the tension of managing his own practice. As a result, he says, “I really wanted to make a calming place, with luxury in the form of space and volume rather than, say, gold-plated taps.” That calmness is apparent in the upstairs living area, which smells like clean living, especially when the windows are open. Furnishings are sparse and elegant—understatement is understandable given the view, engorged with Mount Wellington’s natural theatrics and a sensual lull of sloping hills and inclines. As Diane enthuses, “I just feel so relaxed here, like I’m on holiday all the time. I never want to leave.”
An outdoor room works perfectly for family meals.
An outdoor room works perfectly for family meals.

Aaron says he and Bailey conceived “the whole building as one solid, large object that has had elements pulled out of it or cut away, as opposed to a multiplicity of elements that come together.” This thesis is clearly on display in the home’s second void: a square enclosure featuring a Japanese maple, with glass walls connecting it to the master bedroom and bathroom, unifying, in Aaron’s words, this “very intimate zone.” Chocolate-colored, leaf-themed tiles enhance the mood of the bathing space—“it’s more patterned, more personal down at this end of the house,” he notes—and the surrounding walls are lofty enough to deter peeping toms. Both private and expansive, this space is a big hit with Diane and Hayden, although, as Aaron points out, his mother was initially resistant to his ideas.

Diane does admit to worrying about what her family would think—and her father, especially, as a member of a conservative older generation for whom the thought of designer architecture doesn’t sit well with traditional concerns of practicality and comfort. (But even he was impressed with the smaller void. “Now, that’s a bathroom!” he apparently exclaimed on his first visit to the house.) Added to that, after vacationing in Queensland and seeing “big white rendered houses with big white pillars and lovely plants out the front,” Diane says she envisaged something similar, and was thrown by Aaron’s decision to use sparse vegetation rather than lush evergreens. “But as the seasons change,” she says, “they come out in multitudes of blossoms. And I remember ringing Aaron and saying, ‘I’m so glad you did this because I know I was a pain!’”

For Diane, the way the living space and kitchen area merge with no classical sense of division also took some getting used to. For Aaron, though, the concept made sense. “We design houses by looking at the architecture as a vessel, almost like a tent as such. It just stops the wind and the cold but at the same time you are able to inhabit that landscape, that place.”

The Kingston House abuts a rock shelf upon which architects Aaron Roberts and Thomas Bailey once sat, dreaming up ideas for the design.
The Kingston House abuts a rock shelf upon which architects Aaron Roberts and Thomas Bailey once sat, dreaming up ideas for the design.

Elaborating on their design philosophy, Aaron says room11 is investigating ways “to make denser spaces in the city, researching how people might live in smaller spaces. Everyone wants the great Australian dream, the backyard and all that, but the reality is the environment can’t handle it.” So the firm is developing an innovative system of modular housing, “pre-engineered planning for a series of buildings where people could add to the building and take away as needed—an affordable green alternative to standard brick-veneer boxes. It becomes sustainable through the smallness of the building: less to heat, less to light, less services.” In recognition of its efforts, room11 has been invited to exhibit at the 2008 Royal Australian Institute of Architects national conference. The conference explores the impact of globalization on “meaningful architectural practice,” and room11’s brief is to map out how Sydney might deal with various environmental challenges in the year 2025. These challenges will, of course, include drought, which already affects—even shapes—life Down Under.

Though the Kingston House may not exactly be small, it does embody the room11 attitude, made apparent by the cozy temperature of the living space and by one of its most striking features, the uncarpeted concrete floor. Aaron explains that after Diane and Hayden returned from Queensland raving about the hot weather there, they decided to employ the concrete slab “as a big thermal bank so that heat stays in the building until late.” If it does get too warm, he says, “you can open up the windows and the sea air will suck that hot air through.” Hayden reckons they’ve not had to turn on the heating for months—remarkable for Tasmania, which does get cold—while Diane owns up to more skepticism: “I’m a farm girl originally. I always thought concrete floors belonged in barns.”

The Kingston House abuts a rock shelf upon which architects Aaron Roberts and Thomas Bailey once sat, dreaming up ideas for the design.
The Kingston House abuts a rock shelf upon which architects Aaron Roberts and Thomas Bailey once sat, dreaming up ideas for the design.

In light of all this, it’s not too far-fetched to see the organic modernism of the Kingston House as a working model of an eminently possible future. Intimately integrated, its low-impact footprint enables the outdoors to permeate the house but also allows the landscape to breathe and grow.

As the RAIA conference will doubtlessly reinforce, the house—and room11—is meaningful architectural practice in action. But, of course, Diane and Hayden need no further testimony.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016