written by:
photos by:
April 28, 2009
Originally published in Fluid Design

Hidden on a hill overlooking Australia’s Pittwater Bay, Rob Brown’s design for the James-Robertson house happily opens itself (and its occupants) to all that Mother Nature can dish out.

The three structures that make up the James-Robertson residence are framed in black-coated aluminum and steel.
The three structures that make up the James-Robertson residence are framed in black-coated aluminum and steel.
Photo by 
1 / 10
The living room structure soars to two stories, with banks of glass louvers at the upper level providing cross ventilation.
The living room structure soars to two stories, with banks of glass louvers at the upper level providing cross ventilation.
Photo by 
2 / 10
Dougal James-Robertson explains that with all the glass doors open, the couple is “fully in touch with whatever’s happening naturally.” Contrary to what the image here portrays, this is not always a good thing, as the weather can pack a wallop with intens
Dougal James-Robertson explains that with all the glass doors open, the couple is “fully in touch with whatever’s happening naturally.” Contrary to what the image here portrays, this is not always a good thing, as the weather can pack a wallop with intense rain and wind.
Photo by 
3 / 10
Set high on a cliff along the south end of the beach, this residence of three glass-and-copper pavilions offers a mighty reward for conquering the steep ascent.
Set high on a cliff along the south end of the beach, this residence of three glass-and-copper pavilions offers a mighty reward for conquering the steep ascent.
Photo by 
4 / 10
Caroline Casey designed the curving dining table, which is surrounded by Hans Wegner's Wishbone chairs. Suspended over the table is an old Aboriginal fishing trap.
Caroline Casey designed the curving dining table, which is surrounded by Hans Wegner's Wishbone chairs. Suspended over the table is an old Aboriginal fishing trap.
Photo by 
5 / 10
Dougal James-Robertson studies the expansive views that extend all the way to the Barrenjoey headland many miles away with the use of a handy telescope. The sliding glass wall makes the kitchen feel like an outdoor room.
Dougal James-Robertson studies the expansive views that extend all the way to the Barrenjoey headland many miles away with the use of a handy telescope. The sliding glass wall makes the kitchen feel like an outdoor room.
Photo by 
6 / 10
The family dog enjoys the shade provided by the corrugated-copper roof overhangs.
The family dog enjoys the shade provided by the corrugated-copper roof overhangs.
Photo by 
7 / 10
Caroline Casey designed the bed and built-ins in the master bedroom.
Caroline Casey designed the bed and built-ins in the master bedroom.
Photo by 
8 / 10
Marcia takes in the view.
Marcia takes in the view.
Photo by 
9 / 10
Even the master bath is open to the surrounding water.
Even the master bath is open to the surrounding water.
Photo by 
10 / 10
The three structures that make up the James-Robertson residence are framed in black-coated aluminum and steel.
The three structures that make up the James-Robertson residence are framed in black-coated aluminum and steel.
Project 
James-Robertson Residence

Because of the commanding presence of Jørn Utzon’s iconic Sydney Opera House, few visitors to Australia ever bother to discover the other two great harbors of this Pacific Rim city: Pittwater to the north and Port Hacking to the south. But the locals know better. Though directionally distinct, the harbors’ similarities make both much-sought-after sanctums. Both are about an hour’s drive from downtown Sydney. Both have palm- and eucalyptus-shaded shores dotted with weatherboard cottages and brick mansions. And perhaps most important, both are occupied by residents who have found fragments of paradise.

Some of the luckiest watersiders call Great Mackerel Beach home. Accessible only by water or (impractically) by hours of bushwhacking down a steep cliff, this village on Pittwater is a haven for the adventurous.

To get to Mackerel, you have to take a chugging ferry from Palm Beach, near the tip of Sydney’s northern peninsula, across the bay. On the other side, you’re deposited at the end of a long jetty that leads to the center of the beach. Upon arrival, you can simply drop your bags in a wheelbarrow conveniently provided for locals and guests. It’s also here that you might spot architect Rob Brown and furniture designer Caroline Casey and their kids in the garden of their simple but stylish shack, famous locally for its quirky tree house.

From Brown and Casey’s abode, it’s an uphill climb to the residential enclave they’ve created in collaboration with their clients and friends, Marcia and Dougal James-Robertson. Set high on a cliff along the south end of the beach, this residence of three glass-and-copper pavilions offers a mighty reward for conquering the steep ascent.

Dougal James-Robertson explains that with all the glass doors open, the couple is “fully in touch with whatever’s happening naturally.” Contrary to what the image here portrays, this is not always a good thing, as the weather can pack a wallop with intens
Dougal James-Robertson explains that with all the glass doors open, the couple is “fully in touch with whatever’s happening naturally.” Contrary to what the image here portrays, this is not always a good thing, as the weather can pack a wallop with intense rain and wind.

When you arrive at the base of the James-Robertsons’ site, you understand immediately why the locals call it  Alcatraz. Towering above you like the isolated island prison in San Francisco Bay is a massively intimidating wall of stone—a formidable barrier that must be overcome to reach the peak. Retaining the entire property from potential landslides, its ten-foot-thick walls were built with 11,000 chunks of sandstone excavated directly from the 50-degree slope. To meet the city council’s stringent anti-noise requirements, the edifice had to be constructed without any mechanized tools. As Rob Brown recalls, “For over six months, the stonemasons were literally chipping away at the stone all day—the place sounded like Carrara.” Adds Marcia, “Our builder had 22 laborers walk off this job—the site was so steep and difficult.”

But the work was well worth it, which becomes exceedingly obvious as the home reveals itself during your journey up. A flat path of timber boards, bordered with white gravel, leads you around the back of a steel-framed glass shed that hovers lightly above the ground. From here, turn a corner and step up more treads of sandstone to a timber deck that floats between two of the three transparent pavilions. Ahead lies an astounding aerial vista normally familiar only to pilots and birds. The expansive bay of Pittwater, dotted with yachts, stretches out below, while the flat ribbon of the northern peninsula, with its bush-clad headland, slices through the blue waters. The lush land is topped by the blinking Barrenjoey Lighthouse—and beyond, the vast Pacific meets the sky.

Safely ensconced in what they tellingly refer to as their “glass tents,” Marcia, a property and lifestyle analyst, and Dougal, a wine importer and distributor, are at one with the mysterious weather patterns in the midst of this awe-inspiring scene. Former owners of a viewless cottage near Mackerel’s village green, their perception of nature has changed dramatically since moving into their new house. These days, it’s not about watching ducks frolicking in the creek, or listening to possums stalking the trees and roofs at night. Now the James-Robertsons marvel at nature writ large. “The doors are open and there’s a northeaster blowing,” Dougal says. “The colors of the sky and the qualities of the light are always different. The moods are amazing.”

Their home’s trio of skillion-roofed sheds fits within the high-tech modernist style of architecture that emerged in Sydney during the 1980s and ’90s, following Pritzker Prize–winning architect Glenn Murcutt’s adaptations of Mies van der Rohe’s classic glass box.

The James-Robertson house pays obvious homage to Murcutt’s (and Mies’s) work but includes a number of innovations, including the use of corrugated copper roofs on the pavilions and on some wall panels. Aside from its structural appeal, one big advantage of this material is its red-brown patina, which blends with the muted natural colors of the land—a blessing for neighbors whose homes overlook the property from higher up the hill.

Marcia takes in the view.
Marcia takes in the view.

With the buildings’ black aluminum-and-steel frames, the red-brown of the copper, the teak timber decks, and the landscaping of the arrival path, the architects have created a sense of both naturality and nauticality. There’s an atmosphere that links the architecture and quintessentially Australian location and light qualities to certain ancient sensibilities of Japan. At night, indirect lighting from fixtures installed along select roof eaves and interior walls increases the drama.

Inside, the house is less precarious, though no less dramatic. The side-by-side living pavilions contain a  guest suite, study, wine cellar, and plant room on the ground level, with living, dining, and cooking areas above. The upper sleeping pavilion contains a laundry room on the lower level and a master bedroom above.

Interiors are furnished with only a few pieces of freestanding furniture, designed to float above the floors to enhance the impression of continuous space. Caroline Casey, Mackerel Beach’s star furniture designer, however, was still able to contribute quite a bit to the project, designing the couple’s dining table, bed, and cabinetry and bringing in a unique personal flavor. Also notable is the custom-made fiber-optic barber pole light sculpture installed on the main deck: Its programmable effects of colored light can be seen from the mainland and tip a wink to the historic lighthouse at the tip of Barrenjoey headland.

Apart from an Alvar Aalto leather sofa and armchair and dining chairs by Marcel Breuer and Hans Wegner, all other furniture is wall-mounted to free up floor space. The most prominent installations are the fireplace and stereo cabinet, with its sliding doors of stainless steel mesh, and the stainless steel cabinets and shelving in the kitchen and walk-in pantry. Terrazzo basins and showers of floor-to-ceiling frosted glass round out the bathroom.

Loving their new life on high, the James-Robertsons still commute to their professional roles in the city, lugging their briefcases and laptops along the beach to the ferry or water taxi. But when they get home, they open themselves to the weather. As Dougal explains, “We’re just living from day to day here. We open all the glass doors so we’re fully and completely in touch with whatever’s happening outside. You definitely need a sense of adventure, but really we’re living in a dream.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

W House living room
Our best reader reactions this week.
April 29, 2016
Vineyard house illuminated at night
Rammed-earth construction fuses this Portuguese house to the environment.
April 29, 2016
vintage Scandinavian furniture Kathryn Tyler
In southwest England, interior designer Kathryn Tyler built her home around her ever-expanding furniture collection.
April 29, 2016
steel facade home Seattle
On the sandy shores of Fauntleroy Cove in Seattle, renowned firm Olson Kundig Architects crafts a subtle home with striking steel accents.
April 29, 2016
seperate piece renovated guesthouse eames storage unit cork floor tiles living room
An architect and an interior designer put the tools to the test for this impressive renovation.
April 29, 2016
Ceramics by WrenLab
Manhattan doesn’t get to have all the fun during NYCxDesign. Brooklyn is set for the return of BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few exhibitors we are excited to see this year.
April 29, 2016
n0a6974 dxo
Architect Diego Revollo refreshes an apartment with a standout kitchen.
April 29, 2016
img 8652 1
The city of San Francisco has been eagerly awaiting the reopening of SFMOMA for years—and as the May 14th opening approaches closer everyday, the anticipation continues to build for art enthusiasts both near and far. This morning, we were given the opportunity to explore the newly expanded space before the crowds roll in. After a series of speeches, remarks, and tours, we left the grounds feeling thoroughly inspired and excited to share what we discovered.
April 28, 2016
Renovation of 1967 Hamburg apartment with Vipp kitchen.
In our April issue, we showcased an apartment in Hamburg, Germany, with a striking, matte-black kitchen from Vipp. The 77-year-old company became famous for its iconic pedal trash can before venturing into kitchens and other tools for the home. This isn't the first time that the Danish company's products have graced our pages, and here we've gathered additional examples from our archive that show how the brand's minimalist black kitchens are always a win in modern interiors.
April 28, 2016
Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016
Two studios flanks a central volume at this home in Mexico
Art and life meet in the middle at a family retreat in Central Mexico.
April 24, 2016
natural instinct swedish family home kitchen table unfold pendants muuto lilla aland chairs stolab
With Alvar Aalto in mind, a renowned Swedish architect crafts a serene home on a long-held family plot.
April 24, 2016
clearing the table coffee tables boxinbox philippe starck glas italia storage
A half-century later, furniture designers are catching up to painter Yves Klein’s visionary Table Bleue.
April 23, 2016