written by:
photos by:
April 14, 2016
Originally published in The Great Outdoors
as
Complete Transparency
An architect creates a long-term home for his parents around a glass enclosure built to celebrate Northwestern wilderness.
modern roof glass wall courtyard
“Because you have this incredible proximity and connection to the outside, you have a higher aesthetic awareness.”—Andrew Heid, architect
Photo by 
1 / 9
modern courtyard low-e glass wall insulation bench
The Heids incorporated mostly native plants into the courtyard, which Andrew designed as an ovoid decagon. The George Nelson Platform bench is from Design Within Reach. Solarban low-e glass improves insulation. The layout, says Andrew, is meant to “bring people together.”
Photo by 
2 / 9
modern master bedroom fir mullions concrete walls floors
In the master bedroom, stepped windows framed by Douglas fir mullions rest on low concrete walls that are flush with the easy-to-maintain, hand-troweled concrete floor. The platform bed is from Scan Design and the rattan chair is from Ikea.
Photo by 
3 / 9
modern living room Persian Gabbeh pond
The couple brought most of the house’s furnishings from their previous home, including the living room’s hand-knotted South Persian Gabbeh that belonged to Philip Heid, Ted’s father. Philip put in the pond, beyond, when he bought the property.
Photo by 
4 / 9
modern living room sofa kitchen
Among the few new pieces the couple acquired for the house is a blue Bantam sofa from Design Within Reach, which complements the Westnofa Siesta chairs by Ingmar Relling in the living room. The kitchen includes a Jenn-Air refrigerator and a Bosch oven.
Photo by 
5 / 9
modern office wood table pond
“There are a lot of well-loved, well-used pieces that were destined for this house,” Andrea says of the couple’s furniture collection. They placed a solid alder Homestead table from Whittier Wood Furniture in the office, which also overlooks the pond.
Photo by 
6 / 9
modern entrance driveway green roof
The driveway leads down a gentle slope to the garage, which is partially tucked into the earth, covered by a green roof, and fronted by a ramp leading to the entrance. Alexander Prideaux of Aurora Landscape helped integrate the house with the site.
Photo by 
7 / 9
modren overhang concrete terrace deck
Surrounded by a canopy of trees, the house is bordered by a deep overhang that matches the width of the concrete terrace. “What I like is that the decks and the courtyard are visually part of the house, but they’re outdoor spaces,” says Ted. Heid worked with Curtis Bosworth and John Weed of WBS Construction on the project.
Photo by 
8 / 9
site plan for courtyard house by andrew heid
The site plan. “They wanted a house that could be shared with family and friends for extended periods of time, and that downsized and deaccessioned their life.” —Andrew Heid, architect
Photo by 
9 / 9
modern roof glass wall courtyard
“Because you have this incredible proximity and connection to the outside, you have a higher aesthetic awareness.”—Andrew Heid, architect
Project 
Courtyard House
Architect 
Landscape Architect 
Builder 

The decision to create a “lifelong” dwelling usually springs from a simple desire: to safely and comfortably remain at home for as long as possible. For Andrea and Ted Heid, that meant trading their multi-story, midcentury-modern residence in Eugene, Oregon, for a newly built house on one level. “Easy access was important,” Ted says. “We’re in the aging group, and we’d always lived in houses with stairs. But there were friends and family who just couldn’t visit anymore.”

modern courtyard low-e glass wall insulation bench
The Heids incorporated mostly native plants into the courtyard, which Andrew designed as an ovoid decagon. The George Nelson Platform bench is from Design Within Reach. Solarban low-e glass improves insulation. The layout, says Andrew, is meant to “bring people together.”

Though they were only on the verge of retirement, the couple embraced the prospect of aging in place. (Ted was an attorney, and Andrea worked for the University of Oregon.) They knew just the spot: a parcel adjacent to 25 acres that Ted’s late father, Philip, had bought nearly 20 years before in the historic town of Aurora, in the Willamette Valley. And they knew just the architect: their son, Andrew.

A graduate of Princeton University’s School of Architecture who had worked for Rem Koolhaas’s OMA in New York and Rotterdam before launching his own practice, the New York City–based NOA, in 2009, Andrew is passionate about architecture’s ability to influence social interaction. He saw in the Aurora property the opportunity to create not just a suitable home for his parents, but a new typology. 

“In addition to aging in place, one of the key concepts was the idea of a family camp,” Andrew explains. “It wasn’t just my parents by themselves but a constant stream of friends and family coming to share the joys and burdens of daily living.”

modern master bedroom fir mullions concrete walls floors
In the master bedroom, stepped windows framed by Douglas fir mullions rest on low concrete walls that are flush with the easy-to-maintain, hand-troweled concrete floor. The platform bed is from Scan Design and the rattan chair is from Ikea.

Andrew, Ted, and Andrea all agreed that the house—which overlooks a pond and beyond to the Pudding River—should have a direct connection to nature. “My father was enchanted with this view,” says Ted. “He wanted one of his children to live on the property and enjoy it as he had.” As the plan took shape, the trio toured some notable buildings, including Philip Johnson’s iconic Glass House in Connecticut, Alvar Aalto houses in Finland, Le Corbusier’s Villa Savoye near Paris, and Koolhaas’s partially transparent Maison à Bordeaux in France. It was in Bordeaux that Andrea realized the possibilities of living with glass walls. “It was a lived-in house,” she recalls. “It had a sense of privacy and coziness and warmth.”

Back home, Andrew came up with an oval concept with views on all sides, highlighted by two glassed-in courtyards that amplified the connection to nature. To stay under budget, the design was revised to a rectangle with a single courtyard, and the original flat roof became a hipped roof with generous overhangs. Sinking half of the structure into the slope reduced the glazing envelope to 54 percent, while simultaneously increasing thermal insulation. Just inside the front door, the transparent courtyard enhances passive solar heat gain, while bringing light and air into the subterranean spaces. “The courtyard was positioned to optimize the east-west solar axis of the sun,” Andrew says. “It’s also optimized for passive solar heating in the winter and natural ventilation in the summer, eliminating any need for air-conditioning.”

modern office wood table pond
“There are a lot of well-loved, well-used pieces that were destined for this house,” Andrea says of the couple’s furniture collection. They placed a solid alder Homestead table from Whittier Wood Furniture in the office, which also overlooks the pond.

The open kitchen-living-dining room affords unencumbered views, courtesy of the interior and exterior glass walls. “You’re inside, but you’re outside,” Ted says. “We don’t look out a window at nature—we’re part of it.”

The only solid dividing walls inside are two L-shaped “storage cores” that Andrew designed to define circulation and to contain the kitchen, bathrooms, showers, and closets, as well as the mechanicals. “Rather than a series of wasted bedrooms separated from living,” he says, “during the day the Courtyard House can be experienced as a single loft, with every room becoming a living space, while at night every space can become a private sleeping room.”

The layout works for visitors of all ages. “An older person can experience the entirety of the house just by walking about the loop, and older kids would really enjoy the outdoor courtyard,” Andrew says. “When my nephew is here, my mother can be in the kitchen and see everywhere in the main living space.”

modren overhang concrete terrace deck
Surrounded by a canopy of trees, the house is bordered by a deep overhang that matches the width of the concrete terrace. “What I like is that the decks and the courtyard are visually part of the house, but they’re outdoor spaces,” says Ted. Heid worked with Curtis Bosworth and John Weed of WBS Construction on the project.

From the start, the intent was to create a home that would be easy to live in, easy to age in, and easy to maintain. Universal access was critical. In the kitchen, large drawers holding dishes and other utensils were placed within easy reach of the main sink and the dishwasher. In a nod to his mother, who stands five feet tall, Andrew reduced the height of the cooktop to 34 inches. “I can look inside the pots while I’m cooking,” she says.

Showers occupy their own roll-in rooms, while sinks and toilets are wall-mounted to save space and increase accessibility. Likewise, there’s a ¾-inch drop from the concrete floors inside to the covered deck outside. Says Andrew, “It’s a negotiable step for a wheelchair or walker.” Several months before he died at the age of 97, Philip visited the house whose creation he’d championed from the start. “I drove down the driveway, and he came in by himself with his walker—he really enjoyed the house,” remembers Ted. Adds Andrew, “My grandfather had complete mobility here; it was quite exciting.” 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016