written by:
photos by:
September 14, 2010

Having lived in, and loved, a modern house built in 1954 in Seattle’s Magnolia neighborhood since buying it in 1996, architect Karen Braitmayer and her husband, marine mechanic David Erskine, recently came to realize that the house was overdue for some modifications. Braitmayer, whose firm, Studio Pacifica, specializes in universal access space planning and ADA compliance for commercial and residential projects, is a wheelchair user, as is her and Erskine’s teenage daughter. With its open layout and single-floor plan, the house worked fairly well for many years, but, as Braitmayer says, “It was really my daughter growing up that spurred us to make some changes. Her disability is a little bit different from mine, and some of the things I was able to work around for a long time weren’t going to work for her.” Braitmayer called in another architect, Carol Sundstrom of Seattle-based Röm Architecture Studio, who specializes in single-family remodels and with whom Braitmayer has collaborated on many projects.

 “When we first drove by the house, I saw the front and said, ‘No way,’” remembers Braitmayer of initially seeing the home, which was advertised as having a level entry. “But then we discovered the alley leading to the back of the house and the garage, wh
“When we first drove by the house, I saw the front and said, ‘No way,’” remembers Braitmayer of initially seeing the home, which was advertised as having a level entry. “But then we discovered the alley leading to the back of the house and the garage, which already had a ramp, as the previous owner’s wife also had a mobility limitation.” After the family settled in, Braitmayer began working in the garden, which she says “can never really be finished—there always has to be something left to do.”
Photo by 
1 / 16
The main living area, which includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace and the kitchen, in which the couple’s daughter works at the island. In the foreground is a pair of mid-century chairs; at left is a
The main living area, which includes a more formal sitting area near the entrance, the dining area, Braitmayer’s workspace and the kitchen, in which the couple’s daughter works at the island. In the foreground is a pair of mid-century chairs; at left is a Heywood-Wakefield that Braitmayer found at an antiques shop. Seattle-based designer Lucy Johnson completed the interiors. The windows are from Lindal, and the exterior doors are from Marvin.
Photo by 
2 / 16
A view from the dining area. The architects arranged for the large original fireplace to be taken down to maximize space, and added a new dividing wall between the living room and the kitchen. The island, outfitted with a gas cooktop from Fisher, is new.
A view from the dining area. The architects arranged for the large original fireplace to be taken down to maximize space, and added a new dividing wall between the living room and the kitchen. The island, outfitted with a gas cooktop from Fisher, is new. Its surface extends to an adjacent workspace, beneath which is plenty of clearance for wheelchairs or stools.
Photo by 
3 / 16
The kitchen cabinet wall provides storage and workspace, yet retains an open feel by stopping well beneath the ceiling. Sliding cabinets at the bottom reduce the number of space-hogging swinging cabinet doors, and a KitchenAid mixer is hidden behind the h
The kitchen cabinet wall provides storage and workspace, yet retains an open feel by stopping well beneath the ceiling. Sliding cabinets at the bottom reduce the number of space-hogging swinging cabinet doors, and a KitchenAid mixer is hidden behind the horizontal lift-up cabinet at right, which recesses into the wall. “The cooktop is at a height where I can see into my pot of spaghetti sauce,” says Braitmayer. “I cook in this kitchen more than ever before.” The countertops are heat-resistant, allowing more options for the person cooking. To the right of the sink is an ADA-compliant dishwasher from Miele. The pendant lights are from Progress Lighting.
Photo by 
4 / 16
The Kohler faucet was mounted on the side of the custom sink rather than at the back, and the tip detaches and extends from the base for better ease of use. The oven, from Fagor, “was the only side-opening oven of the right size we could find,” says Sunds
The Kohler faucet was mounted on the side of the custom sink rather than at the back, and the tip detaches and extends from the base for better ease of use. The oven, from Fagor, “was the only side-opening oven of the right size we could find,” says Sundstrom. The tile is from Ann Sacks.
Photo by 
5 / 16
Just inside the patio doors and near the dining table is Braitmayer’s work nook. The top drawer flips out to become a desk; the top cabinet slides straight up to reveal more storage. “It’s very organized,” says Sundstrom.
Just inside the patio doors and near the dining table is Braitmayer’s work nook. The top drawer flips out to become a desk; the top cabinet slides straight up to reveal more storage. “It’s very organized,” says Sundstrom.
Photo by 
6 / 16
The workstation, open. “This was our solution to providing Karen with a place to work at home,” says Sundstrom. “She used to work in the bedroom, but we cut the room down considerably, and we thought it would be best to keep the bedroom as a place to rela
The workstation, open. “This was our solution to providing Karen with a place to work at home,” says Sundstrom. “She used to work in the bedroom, but we cut the room down considerably, and we thought it would be best to keep the bedroom as a place to relax.”
Photo by 
7 / 16
The new family room has a built-in desk for the daughter, who often uses the room to hang out with friends. The kitchen is just on the other side of the wall at right and shares its row of interior clerestory windows.
The new family room has a built-in desk for the daughter, who often uses the room to hang out with friends. The kitchen is just on the other side of the wall at right and shares its row of interior clerestory windows.
Photo by 
8 / 16
The new, more intimately scaled master bedroom leads to an adjacent patio, which was repaved to gently slope from the doorway to new drains, which solved both an access and a water issue. Braitmayer planted quick-growing bamboo in galvanized troughs for p
The new, more intimately scaled master bedroom leads to an adjacent patio, which was repaved to gently slope from the doorway to new drains, which solved both an access and a water issue. Braitmayer planted quick-growing bamboo in galvanized troughs for privacy. At right is the seamless passage to the master bathroom. “There are no longer raised thresholds in the house,” notes Braitmayer.
Photo by 
9 / 16
A simple bamboo ladder holds towels in the master bathroom, whose floors are radiant-heated. Just beyond the curtain at right is the curbless shower. Toto toilet.
A simple bamboo ladder holds towels in the master bathroom, whose floors are radiant-heated. Just beyond the curtain at right is the curbless shower. Toto toilet.
Photo by 
10 / 16
The master bathroom has complementary his-and-hers sinks from Duravit, and Cifial faucets. Reflected in her mirror is a cabinet with a larger, full-length mirror inside.
The master bathroom has complementary his-and-hers sinks from Duravit, and Cifial faucets. Reflected in her mirror is a cabinet with a larger, full-length mirror inside.
Photo by 
11 / 16
The shower can accommodate two, and has Hansgrohe heads of differing heights with separate controls from Cifial. The residents stayed away from a built-in bench and opted to switch out a variety of tables and benches as needed, to avoid dealing with the m
The shower can accommodate two, and has Hansgrohe heads of differing heights with separate controls from Cifial. The residents stayed away from a built-in bench and opted to switch out a variety of tables and benches as needed, to avoid dealing with the mold or water stains that quickly materialize in a built-in. Tile from Statements.
Photo by 
12 / 16
Near the front-loading machine in the laundry room is a utility sink Braitmayer found at a restaurant supply store; she had the legs cut to her height specifications. The cabinets are from IKEA. “Happy colors are really important in Seattle, because it’s
Near the front-loading machine in the laundry room is a utility sink Braitmayer found at a restaurant supply store; she had the legs cut to her height specifications. The cabinets are from IKEA. “Happy colors are really important in Seattle, because it’s often gray,” says Sundstrom. “The buttery yellow is a good mood lifter.”
Photo by 
13 / 16
The architects created a mudroom off the garage with plenty of room for quick turnarounds and busy family comings and goings. Much of the garage had been taken up by a large ramp before the concrete floor was repoured on a slope that meets with the house,
The architects created a mudroom off the garage with plenty of room for quick turnarounds and busy family comings and goings. Much of the garage had been taken up by a large ramp before the concrete floor was repoured on a slope that meets with the house, eliminating the need for a more cumbersome ramp and allowing room for storage shelves. “Your home is a place where you shouldn’t have to put out too much effort, whether you’re a person with a disability or not,” says Braitmayer. “You should be able to reserve all that energy and effort for the outside world.”
Photo by 
14 / 16
The floor plan, before renovation.
The floor plan, before renovation.
Photo by 
15 / 16
After renovation.
After renovation.
Photo by 
16 / 16
 “When we first drove by the house, I saw the front and said, ‘No way,’” remembers Braitmayer of initially seeing the home, which was advertised as having a level entry. “But then we discovered the alley leading to the back of the house and the garage, wh
“When we first drove by the house, I saw the front and said, ‘No way,’” remembers Braitmayer of initially seeing the home, which was advertised as having a level entry. “But then we discovered the alley leading to the back of the house and the garage, which already had a ramp, as the previous owner’s wife also had a mobility limitation.” After the family settled in, Braitmayer began working in the garden, which she says “can never really be finished—there always has to be something left to do.”
Project 
Braitmayer / Erskine Residence


“The layout of mid-century houses are generally favorable for wheelchair users,” says Sundstrom. Even so, she and Braitmayer had to make difficult, but necessary decisions on this house, such as eliminating the dominant, original fireplace to make way for a family room and to better utilize the home’s 2,000 square feet, especially those areas that would be accommodating two wheelchairs. The kitchen, once a tight fit for even one person, was completely reworked to cater to any user, and now has four different counter heights, a side-opening oven, smart cabinets and extra room in front of the sink. Still, the general footprint was left intact.

“It’s interesting—most people put every wheelchair user in the same category, and figure you should just build to ADA specifications,” says Sundstrom. “But when Karen and I work with wheelchair users, we don’t just open the guidelines for universal design and follow the instructions—we measure arm length and reach, and we consider with our clients how long we should anticipate muscle strength, and what must continue to adapt architecturally. In this case, Karen and her daughter have different requirements, and we also needed to think of David’s needs.”

For a moment, Braitmayer and Sundstrom considered adding a second floor, but abandoned the idea after concluding that the expense, effort and space required for an elevator and its mechanics would outweigh its benefits, and they ultimately wanted to keep the home’s mid-century vibe intact. Sundstrom conceived a plan that borrowed a bit of space from some rooms (such as the master bedroom, which had been larger) and added a bit to others (such as in the mudroom, directly off the garage). “Every fraction of an inch was considered in this project,” she says.

“I think I had been a bit blinded by all the years we spent in the home and all the time we worked around things,” says Braitmayer. “Carol helped us take a fresh look and go forward with the biggest change, which was removing the large fireplace—we sacrificed a bit of the architectural character for usability. The fun part was personalizing our space to make it really accessible, and attempting some things I might not necessarily have been able to try for a client. It was like our own, fun little laboratory.”

 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Rare green AD65 radio from Ecko.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016
Modern prefab lakeside home in Bloomingdale, New Jersey
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
June 18, 2016