written by:
photos by:
April 13, 2010
Originally published in Big Ideas for Small Spaces

In Auckland, New Zealand, architect Michael O’Sullivan and his partner Melissa Schollum braved a miniscule budget, withering looks from friends, and nasty nail-gun injuries to design and build their perfectly proportioned family home.

Auckland’s Mangere Mountain is a dormant volcano that rises above the shore of the Manukau Harbor. It was once a site of strategic importance to early Maori tribes, and development is now prohibited on its cone.
Auckland’s Mangere Mountain is a dormant volcano that rises above the shore of the Manukau Harbor. It was once a site of strategic importance to early Maori tribes, and development is now prohibited on its cone.
Photo by 
1 / 11
Auckland house by Michael O'Sullivan, exterior
In the suburb on the mountain’s lower slopes, Michael O’Sullivan and his sons Seamus and Finbar exchange motorcycle tips outside the compact, innovative home O’Sullivan designed.
Photo by 
2 / 11
Melissa Schollum stands at the brass island bench in the kitchen. O’Sullivan, who designed and built the house, spent many hours creating the wooden joinery (including the tall, slender windows and their timber shutters) and the intricate ceiling. The cup
Melissa Schollum stands at the brass island bench in the kitchen. O’Sullivan, who designed and built the house, spent many hours creating the wooden joinery (including the tall, slender windows and their timber shutters) and the intricate ceiling. The cupboards under the marble bench in the kitchen are made of glass to allow more light into the space. The dining table and chairs were designed by Sam Haughton of IMO.
Photo by 
3 / 11
Four-year-old Seamus relaxes in the living room, whose plywood walls 
are covered with family photographs.
Four-year-old Seamus relaxes in the living room, whose plywood walls are covered with family photographs.
Photo by 
4 / 11
The cedar weatherboard ceiling in the living pavilion features triangular recesses for lightbulbs.
The cedar weatherboard ceiling in the living pavilion features triangular recesses for lightbulbs.
Photo by 
5 / 11
In the kitchen, plates by ceramic artist Rachel Carley decorate the window mullions.
In the kitchen, plates by ceramic artist Rachel Carley decorate the window mullions.
Photo by 
6 / 11
The reflectivity of the brass kitchen island makes it seem to dematerialize.
The reflectivity of the brass kitchen island makes it seem to dematerialize.
Photo by 
7 / 11
Outside on the deck, one-year-old Mary and three-year-old Finbar enjoy a snack at the kid-size table and chairs Michael designed and made for them.
Outside on the deck, one-year-old Mary and three-year-old Finbar enjoy a snack at the kid-size table and chairs Michael designed and made for them.
Photo by 
8 / 11
Modern bathroom clad in green Verde Ming marble
The tiny budget still allowed room for some strategic splurges, such as the vivid green Verde Ming marble in the house’s only bathroom.
Photo by 
9 / 11
In the kids’ room, Seamus climbs the bunk beds he shares with his siblings.
In the kids’ room, Seamus climbs the bunk beds he shares with his siblings.
Photo by 
10 / 11
The family shares an alfresco lunch with Ikimau Ikimau, a friendly neighbor who helped build the house. The aluminum weatherboard cladding was custom-designed by O’Sullivan.
The family shares an alfresco lunch with Ikimau Ikimau, a friendly neighbor who helped build the house. The aluminum weatherboard cladding was custom-designed by O’Sullivan.
Photo by 
11 / 11
Auckland’s Mangere Mountain is a dormant volcano that rises above the shore of the Manukau Harbor. It was once a site of strategic importance to early Maori tribes, and development is now prohibited on its cone.
Auckland’s Mangere Mountain is a dormant volcano that rises above the shore of the Manukau Harbor. It was once a site of strategic importance to early Maori tribes, and development is now prohibited on its cone.
Project 
O’Sullivan-Schollum Residence

One of the most effective ways to make a small home feel larger is to live in an even smaller one first—something architect Michael O’Sullivan and his partner Melissa Schollum experienced firsthand. The house O’Sullivan designed and built for himself, Schollum, and their three young children in Auckland, New Zealand, has just two bedrooms and is a modest 1,200 square feet. This, however, is positively luxurious compared to their previous accommodations, a 450-square-foot former classroom they purchased, moved onto their property, and lived in for almost two years while their new home was built beside it.

The old classroom, which was sold and moved off the property after the new house was completed, could only be described as constricted. O’Sullivan and Schollum’s sons Seamus, then just a year old, and Finbar, then a newborn, slept in cribs squeezed side-by-side in a communal sleeping area separated from the small kitchen, dining, and living space by a curtain. When O’Sullivan’s 10-year-old son Remana would come to stay, the only available place for him to sleep was under the dining table. “People would visit and look at us in disgust, as if they were thinking, How could you do this to your kids?” O’Sullivan remembers.

Those friends don’t look disgusted when they visit nowadays. O’Sullivan and Schollum’s new home may be compact in size, but it is also a light-filled, inventive, one-of-a-kind abode that elicits equal amounts of admiration and envy—especially when it is revealed that, thanks to a lot of free labor from O’Sullivan and the couple’s helpful neighbors, the house cost just over $100,000 to build. And after all that time in the tiny former classroom, the new home feels much bigger than they dared to expect. “The inherent fear for most architects is designing a house that’s too small and too confining,” O’Sullivan says. “We didn’t worry about that because we had already lived in a small place for so long.”

Auckland house by Michael O'Sullivan, exterior
In the suburb on the mountain’s lower slopes, Michael O’Sullivan and his sons Seamus and Finbar exchange motorcycle tips outside the compact, innovative home O’Sullivan designed.

Even so, you can see why people thought they might be crazy. O’Sullivan was determined to build the house himself, but because Schollum, a former travel consultant, was busy taking care of the children, he also needed to keep working at his architecture firm, Bull/O’Sullivan Architecture, to ensure the family had an income to pay for their new place. This required the adoption of an exhausting new routine: O’Sullivan would go to the office around 5 o’clock each morning and return home in the afternoon to work on the house until sundown, all the while trying to keep to their almost-impossible budget.

There was another major complication: Despite being handy, O’Sullivan had never actually built a house. He quickly discovered his aspirations outstripped his abilities, as he spent hours puzzling over how to make things work. His lack of prowess with an automatic nail gun meant he once shot a nail through a copper water pipe, causing a leak that a plumber had to be called in to repair. More seriously, on another occasion he accidentally shot a nail into his hand, resulting in a wound that  required stitches at the local hospital. The upside to these difficulties was that they gained the attention of neighbors, who offered to lend a hand. After this, O’Sullivan had help from at least a few of them almost every evening. Even better, some of them had actual building experience.

The house is in a harborside suburb on the flanks of Mangere Mountain, one of the most beautiful of the more than 40 dormant volcanic cones that punctuate the Auckland isthmus. The summit’s 360-degree views of the Manukau Harbour and surrounding landforms made it a site of great strategic importance to early Maori tribes. It is also an area whose proximity to some of the city’s less affluent suburbs means property there is still relatively affordable. Most of the neighborhood is made up of one-story weatherboard homes built in the 1940s and ’50s; O’Sullivan and Schollum’s subdivided site, which had no existing house on it, includes a driveway shared with neighbors and features a diverse range of mature trees, including a large American oak beside the street, mauve-flowered Australian jacarandas on the southern boundary, and a handful of ti kouka, the slender New Zealand natives also known as cabbage trees.

Melissa Schollum stands at the brass island bench in the kitchen. O’Sullivan, who designed and built the house, spent many hours creating the wooden joinery (including the tall, slender windows and their timber shutters) and the intricate ceiling. The cup
Melissa Schollum stands at the brass island bench in the kitchen. O’Sullivan, who designed and built the house, spent many hours creating the wooden joinery (including the tall, slender windows and their timber shutters) and the intricate ceiling. The cupboards under the marble bench in the kitchen are made of glass to allow more light into the space. The dining table and chairs were designed by Sam Haughton of IMO.

O’Sullivan developed his design while closely observing the way the sun played across the site in different seasons. He began by building a series of cardboard models, eventually deciding to locate the house close to its southern boundary with its living areas facing north and west (which, in the southern hemisphere, is the correct orientation for optimum solar gain). The home’s living pavilion is nearest the street, its mono-pitch roof angling upward to pull late-afternoon sun through tall, slender windows. On the west, it opens to a deck shaded by the oak, while on the east, a larger deck features an outdoor dining area and a lockable gate to prevent the kids straying onto the driveway. Auckland’s temperate climate means both these outdoor spaces are usable all year. The laundry, bedrooms, and bathroom are arranged in linear fashion off a corridor along the back of the eastern deck.

After years of dreaming up everything from small house renovations to large office buildings for other people, O’Sullivan found an exhilarating freedom in designing and building his own home. “I was forever changing my mind on things—new opportunities to experiment were always coming into my head,” he says. The home’s northern face is clad in a modular aluminum weatherboard system O’Sullivan designed himself, while its southern side is coated in an easily applied glass-reinforced bituminous membrane normally used on roofs. He spent many hours designing and fabricating the kitchen’s cedar shutters and timber joinery, as well as the living pavilion’s intricate cedar weatherboard ceiling, which has triangular holes for recessed low-energy lightbulbs.

Four-year-old Seamus relaxes in the living room, whose plywood walls 
are covered with family photographs.
Four-year-old Seamus relaxes in the living room, whose plywood walls are covered with family photographs.

These labor-intensive touches mean the house packs a much bigger punch than its budget would otherwise have allowed. It also meant O’Sullivan and Schollum had enough cash for strategic splurges on materials that further enliven the home. In the kitchen, O’Sullivan created an island with ethereal brass cladding. The bathroom is lined not in the plywood that covers the rest of the house but in vivid green marble. Instead of interior doors, they opted for heavy velvet curtains. “We knew from our experience in our old place that curtains were sufficient for separation,” O’Sullivan says. “We felt doors would unnecessarily truncate the spaces.”

The end result is a place that transcends its bare-bones budget, making it hard to imagine a home more perfect for this site and this family. “Maybe because we had put so much into it, it instantly felt like home,” Schollum says. O’Sullivan, too, experienced an immediate sense of satisfaction. “It felt sensational as soon as we moved in,” he says. “I still come home early so I can watch the sun move through the space.” The house has since won a clutch of architecture awards, but perhaps the most ringing endorsement has come from the couple’s daughter, Mary, born two weeks after they moved into the house in September 2008. The unusually happy child almost always sports a smile, which her parents like to think of as her wordless way of expressing approval for the home they built just in time for her arrival.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

Modern winery in Central California
An updated California winery captures a prestigious architecture award.
May 03, 2016
back to the garden rhode island cottage small space facade landscaping
Outside Providence, Rhode Island, a little retreat takes up no more space than a standard two-car garage.
May 03, 2016
White staircase with skylight and under-stair storage
With clever storage and a retractable skylight, a London apartment feels larger than its 576 square feet.
May 03, 2016
Off-the-grid prefab in pristine Tasmanian landscape by Misho+Associates.
In Tasmania, an eco-conscious architect builds a vacation home that can stand up to an untamed island.
May 03, 2016
30degree pendants by wrong.london
The Danish design brand never disappoints.
May 02, 2016
practical magic brooklyn renocation kitchen caesarstone countertop stainless steel ikea cabinetes green vola faucet
A creative couple flips the script on their family home, a former workman’s cottage on the northern edge of Brooklyn.
May 02, 2016
history lesson kansas city outdoor backyard facade porch saarinen round table emeco navy chairs
An architect pushes the vernacular architecture of Missouri into the modern realm.
May 02, 2016
mission possible san francisco renovation facade exterior french doors cedar
A dilapidated lot in San Francisco gets a second chance.
May 02, 2016
Eames Demetrios of Kcymaerxthaere
The Eames scion and "geographer-at-large" traverses the globe on behalf of Kcymaerxthaere, a network of markers and monuments that tells fictional tales about real-life communities.
May 02, 2016
marcel breuer architect letter office kansas city snower house
See a glimpse into the office of a master architect.
May 01, 2016
Santa Monica living room with an Yves Klein coffee table
Dwell editor-in-chief Amanda Dameron talks us through Dwell's May 2016 issue.
May 01, 2016
house that sottsass built maui hawaii memphis group home renovation ettore facade colored volumes
In Maui, of all places.
May 01, 2016
two of a kind padua italy matching family homes facade green roof doors color
For Dwell's annual issue dedicated to dream homes , we visited homes from Haiti to Italy. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
April 30, 2016
houseofweek
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 30, 2016
W House living room
Our best reader reactions this week.
April 29, 2016
Vineyard house illuminated at night
Rammed-earth construction fuses this Portuguese house to the environment.
April 29, 2016
vintage Scandinavian furniture Kathryn Tyler
In southwest England, interior designer Kathryn Tyler built her home around her ever-expanding furniture collection.
April 29, 2016
steel facade home Seattle
On the sandy shores of Fauntleroy Cove in Seattle, renowned firm Olson Kundig Architects crafts a subtle home with striking steel accents.
April 29, 2016
seperate piece renovated guesthouse eames storage unit cork floor tiles living room
An architect and an interior designer put the tools to the test for this impressive renovation.
April 29, 2016
Ceramics by WrenLab
Manhattan doesn’t get to have all the fun during NYCxDesign. Brooklyn is set for the return of BKLYN DESIGNS at the Brooklyn Expo Center in Greenpoint from May 6-8, 2016. Here are just a few exhibitors we are excited to see this year.
April 29, 2016
n0a6974 dxo
Architect Diego Revollo refreshes an apartment with a standout kitchen.
April 29, 2016
img 8652 1
The city of San Francisco has been eagerly awaiting the reopening of SFMOMA for years—and as the May 14th opening approaches closer everyday, the anticipation continues to build for art enthusiasts both near and far. This morning, we were given the opportunity to explore the newly expanded space before the crowds roll in. After a series of speeches, remarks, and tours, we left the grounds feeling thoroughly inspired and excited to share what we discovered.
April 28, 2016
intage Milo Baughman chairs, Darren Vigilant side table and B&B Italia sofa define the living room.
A family doesn’t have to travel far for a private oasis away from the busy city.
April 28, 2016
Renovation of 1967 Hamburg apartment with Vipp kitchen.
In our April issue, we showcased an apartment in Hamburg, Germany, with a striking, matte-black kitchen from Vipp. The 77-year-old company became famous for its iconic pedal trash can before venturing into kitchens and other tools for the home. This isn't the first time that the Danish company's products have graced our pages, and here we've gathered additional examples from our archive that show how the brand's minimalist black kitchens are always a win in modern interiors.
April 28, 2016
Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016