written by:
photos by:
August 3, 2011

A bright idea blossomed close to home for Modal Design principal Daniel Monti. Tasked to create a low-maintenance, multi-generational home for his parents, his family, his brother’s children and their many pets, Monti looked to a massive century-old stone pine tree with a vast canopy growing right on the property as an endless source of inspiration. 

Despite the challenges the tree’s location presented, Monti never considered removing it from its native Venice, California, location. “The pine tree is such a special piece of the lot that you can’t help but fall in love with it,” says Monti. Instead, he worked around it to create a three-bedroom 2,700 square feet home that echoes the same comfort and beauty as the sight of that majestic age-old tree. "The tree is really the inspiration for the whole house." Here’s a look: 

 

Wrapped in a folded Cor-ten steel curtain, the Walnut Residence's unforgettable exterior creates even more surprises indoors.<br /><br />Architect Daniel Monti adds that much of the programming had to be pushed toward the front of the home to make room fo
Wrapped in a folded Cor-ten steel curtain, the Walnut Residence's unforgettable exterior creates even more surprises indoors.Architect Daniel Monti adds that much of the programming had to be pushed toward the front of the home to make room for large canopy of the century-old walnut tree on the lot.
Photo by 
Courtesy of 
© fotoworks
1 / 13
Before Monti’s family bought the property, it was in the sorriest of states. It was home to a rundown 1920s dwelling piled high with trash and on its last legs. “We walked in for a minute and had to walk back out to get a breath of air then walk back in.
Before Monti’s family bought the property, it was in the sorriest of states. It was home to a rundown 1920s dwelling piled high with trash and on its last legs. “We walked in for a minute and had to walk back out to get a breath of air then walk back in. It was really thick and moldy—really bad,” says Monti of walking through the original home.Photo courtesy of Modal Design.
Photo by 
2 / 13
The Cor-ten steel curtain punched with holes keeps the home’s sense of privacy while allowing copious amounts of light to shine through to the interior.
The Cor-ten steel curtain punched with holes keeps the home’s sense of privacy while allowing copious amounts of light to shine through to the interior.
Photo by 
3 / 13
Showcasing his mastery of light, Monti designed these Cor-ten curtains to modulate the light that enters the home, creating a dappled effect all throughout the house. “Light is such a great resource in California and architects tend to lose that when they
Showcasing his mastery of light, Monti designed these Cor-ten curtains to modulate the light that enters the home, creating a dappled effect all throughout the house. “Light is such a great resource in California and architects tend to lose that when they look into a space,” says Monti.
Photo by 
4 / 13
In stark contrast to Monti’s 1920s home now being rented out, the Walnut Residence never seems to run out of natural light. “After six months of living here, my wife and I noticed that we never turn on the light," remarked Monti. "I never have to turn on
In stark contrast to Monti’s 1920s home now being rented out, the Walnut Residence never seems to run out of natural light. “After six months of living here, my wife and I noticed that we never turn on the light," remarked Monti. "I never have to turn on the light—ever."
Photo by 
Courtesy of 
© fotoworks
5 / 13
Not one to waste any resource, Monti also re-purposed the circular cutouts into a staircase balustrade that adds an artistic element to the home.
Not one to waste any resource, Monti also re-purposed the circular cutouts into a staircase balustrade that adds an artistic element to the home.
Photo by 
6 / 13
The quality of light changes all throughout the year. During the winter, the shadows created by the circles climb up the entire wall of a room; during the summer, they only reach up to the floor. The panels also have a cooling effect, shading the rooms fr
The quality of light changes all throughout the year. During the winter, the shadows created by the circles climb up the entire wall of a room; during the summer, they only reach up to the floor. The panels also have a cooling effect, shading the rooms from the sun’s hot rays.
Photo by 
7 / 13
When choosing material and furniture, Monti’s guiding principle always centered on his family. On the first floor, Monti designed an open plan that flows from living to kitchen to outdoors in one linear motion. Concrete (i.e. easy to clean up) floors, dar
When choosing material and furniture, Monti’s guiding principle always centered on his family. On the first floor, Monti designed an open plan that flows from living to kitchen to outdoors in one linear motion. Concrete (i.e. easy to clean up) floors, dark-colored furniture and large open spaces negate any need for delicate care, instantly putting everyone at ease.
Photo by 
Courtesy of 
© fotoworks
8 / 13
The Walnut Residence is equipped to handle Monti’s tight-knit extended family. His parents—who often come to town every month or so—their grandchildren and Monti and his wife. When everyone gets together, it becomes a madhouse, but the home is built to ha
The Walnut Residence is equipped to handle Monti’s tight-knit extended family. His parents—who often come to town every month or so—their grandchildren and Monti and his wife. When everyone gets together, it becomes a madhouse, but the home is built to handle it. “The house plays two sides,” says Monti, “It becomes very formal, clean and cocktail party-ish, but at the same time when the grandchildren and my parents are in town, it’s toys everywhere and kids having fun, yelling at the top of their lungs.”
Photo by 
9 / 13
Monti catered to his mother’s love of cooking by giving her ample storage areas along the 70-foot long walnut wall-slash-cabinet. The refrigerator, kitchen items and other goods easily disappear into the wall when not in use. The nonporous, stain-, scratc
Monti catered to his mother’s love of cooking by giving her ample storage areas along the 70-foot long walnut wall-slash-cabinet. The refrigerator, kitchen items and other goods easily disappear into the wall when not in use. The nonporous, stain-, scratch- and heat-resistant Caesarstone countertops also make for easy clean-ups after cooking a feast.
Photo by 
10 / 13
When designing his father’s office, Monti made sure his dad had a serene space for getting work done while getting giving a front-row seat to all the action. The office offers generous views of the backyard and all the antics the Monti family are up to in
When designing his father’s office, Monti made sure his dad had a serene space for getting work done while getting giving a front-row seat to all the action. The office offers generous views of the backyard and all the antics the Monti family are up to in the yard, pool or Jacuzzi.
Photo by 
11 / 13
Monti used <a href="http://www.trex.com/">Trex,</a> made from recycled plastic and waste wood, on the deck outside. The deck is weather-resistant and will never need painting or staining.
Monti used Trex, made from recycled plastic and waste wood, on the deck outside. The deck is weather-resistant and will never need painting or staining.
Photo by 
12 / 13
Finally, the stone pine tree reveals itself from the backyard looking over the Venice neighborhood. Its canopy stretches over the first floor of the home and can be glimpsed by the skylights placed strategically above the living area.
Finally, the stone pine tree reveals itself from the backyard looking over the Venice neighborhood. Its canopy stretches over the first floor of the home and can be glimpsed by the skylights placed strategically above the living area.
Photo by 
Courtesy of 
© fotoworks
13 / 13
Wrapped in a folded Cor-ten steel curtain, the Walnut Residence's unforgettable exterior creates even more surprises indoors.<br /><br />Architect Daniel Monti adds that much of the programming had to be pushed toward the front of the home to make room fo
Wrapped in a folded Cor-ten steel curtain, the Walnut Residence's unforgettable exterior creates even more surprises indoors.Architect Daniel Monti adds that much of the programming had to be pushed toward the front of the home to make room for large canopy of the century-old walnut tree on the lot. Image courtesy of © fotoworks.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

modern fjallbacka sweden pine boxes vacation facade
Architect Gert Wingårdh creates a passionately outfitted vacation home for two midcentury furniture dealers on the western coast of Sweden.
May 29, 2016
young guns 2016 emerging talent driaan claassen cape town south africa ccourtesy of driaan claasen dualpage82
Driaan Claassen combines a variety of materials and a love of history to create distinct objects.
May 29, 2016
energy star dirk wynants extremis poperinge beligium sustainable farmhouse facade
The owner of an outdoor furniture company updates a 19th-century farmhouse.
May 29, 2016
Modern small sustainable weekend home with flat roof
Two linked 1,000-square-foot pavilions are greater than a sum of their parts.
May 28, 2016
inside out los angeles home barbara bestor hollywood outdoor facade charcoal paint pool
Architect Barbara Bestor transforms a Hollywood Hills home by opening up its interior to the site’s dramatic backyard topography.
May 28, 2016
right of laneway vancouver garden sliding glass western window systems door outdoor
A Vancouver garden blossoms alongside fresh development.
May 28, 2016
20160229 dgd highhouse 1777 1024x683
Two toddlers, a pup, and their parents fit onto a 16.5-foot-wide plot in an inner suburb of Melbourne.
May 27, 2016
rec
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
May 27, 2016
capitol gains seattle multifamily living dining room wassily chair chaise le corbusier cb2
Two Seattle architects design and build a dynamic multifamily structure on a formerly vacant lot.
May 27, 2016
modern beach house thatch roof living dining bar cart
By eliminating walls and incorporating a series of interior gardens, architect José Roberto Paredes creates an eclectic and inspired El Salvador beach house.
May 27, 2016
7
A two-story Eichler in San Francisco gets a freshening up.
May 27, 2016
Bathyard renovation in Madrid, Spain
In Madrid, Spain, Husos Architects renovate a turn-of-the-20th-century apartment for a client with dual passions: her houseplants and a nice, long bath.
May 26, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
May 26, 2016
starting over sturgeon bay facade tongue and groove new growth cypress  0
After a devastating fire, architect David Salmela designs a house to replace a beloved lakeside retreat in Wisconsin.
May 26, 2016
Modern home with brick base and cedar rain screen on top level
An architect reimagines an outdated brick garage by designing a graceful new family home atop its foundation.
May 26, 2016
sardenya lr 7
A renovation brings light and order to a Spanish flat, maintaining its standout ceilings.
May 25, 2016
pow 5 25 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
May 25, 2016
young guns 2016 emerging talent thom fougere winnipeg canada cthom fougere studio thom fougere saddle chair 2
Designer Thom Fougere plays with scale and typology to create playful furniture.
May 25, 2016
prs my16 0067 v001 1
In the worlds of architecture and design, we’re always looking for the best ways of supporting sustainable building practices. This awareness doesn’t have to stop at our driveways but rather, it can extend to the cars we choose to take us to the places we go each day. With Toyota’s 2016 Prius, the daily task of getting from point A to point B can now be experienced with a new level of efficiency, safety, and style.
May 25, 2016
mountfordarchitects western australia
On a narrow site in Western Australia, Mountford Architects makes the most of a tight spot—with an eye to the future.
May 25, 2016
San Francisco living room with Wassily chairs
Materials and furniture transformed the layout of this San Francisco house, without the need for dramatic structural intervention.
May 24, 2016
shiver me timbers tallow wood kitchen
A pair of married architects put their exacting taste to work on their own family escape in the Australian bush.
May 24, 2016
in the balance small space massachusetts cantilevered cabin glass facade
When nature laid down a boulder of a design challenge in the Massachusetts mountains, an architect’s solution elevated the project to new heights.
May 24, 2016
Wooden Walkways
A home in Ontario, Canada, demonstrates how factory-built housing can be as site sensitive as traditional construction.
May 24, 2016
15 icff 5
From Corian furniture to immersive installations, here are some of our favorite designs we saw at the 2016 shows.
May 24, 2016
gpphoto44
A home and community celebrate natural remove in unison.
May 24, 2016
With our annual issue devoted to the outdoors on newsstands, we did a lap of Instagram for some extra inspiration.
May 23, 2016
forest for the trees english prefab mobile home facade chesnut cladding
On the edge of a historic park in an English shire, a prefabricated home sets a new design standard.
May 23, 2016
tread lightly australia
A family home on Australia’s Mornington Peninsula is built to blend in with its lakeside setting.
May 23, 2016
jardins party dining room hay chairs local wood floor
A pair of architects help a client carve out an oasis of calm amid São Paulo’s bustle.
May 23, 2016