written by:
photos by:
January 18, 2009
Originally published in Born Again!

With no space to waste, London-based designers Kim Colin and Sam Hecht turned a 1924 garage into the perfect home product.

Before its recent renovation and restoration, Kim Colin and Sam Hecht’s home in London’s Primrose Hill neighborhood served time as a mechanic’s garage.
Before its recent renovation and restoration, Kim Colin and Sam Hecht’s home in London’s Primrose Hill neighborhood served time as a mechanic’s garage.
Photo by 
1 / 8
“You can stand in one space and reach everything,” explains Colin of the precise kitchen layout with its custom-made stainless steel countertop, cantilevered cupboards, and integrated cooktop and oven. The cupboards’ shallow shelves were specially made to
“You can stand in one space and reach everything,” explains Colin of the precise kitchen layout with its custom-made stainless steel countertop, cantilevered cupboards, and integrated cooktop and oven. The cupboards’ shallow shelves were specially made to take up minimal space and to fit Muji storage jars.
Photo by 
2 / 8
The kitchen spills out into the living room, where the focus is on a Saarinen Tulip table, Eames fiberglass shell chairs, and lamps by Achille Castiglioni.
The kitchen spills out into the living room, where the focus is on a Saarinen Tulip table, Eames fiberglass shell chairs, and lamps by Achille Castiglioni.
Photo by 
3 / 8
Colin and Hecht run Industrial Facility from a small studio on London’s Old Street. There, projects in development are laid out with surgical precision.
Colin and Hecht run Industrial Facility from a small studio on London’s Old Street. There, projects in development are laid out with surgical precision.
Photo by 
4 / 8
The loft extension provides accommodation for Josh and Noah. The child-size Bertoia chair (just barely in the foreground) came from Colin’s childhood home in Los Angeles.
The boys’ bedroom is compact while providing room for sleep as well as study.
Photo by 
5 / 8
Taking care to design a flexible children's space, Colin and Hecht (pictured with son Josh) added a wall of floor-to-ceiling white-spray-painted cupboards that conceal a computer desk, shelves piled high with neatly stacked books and magazines, a music sy
Taking care to design a flexible children's space, Colin and Hecht (pictured with son Josh) added a wall of floor-to-ceiling white-spray-painted cupboards that conceal a computer desk, shelves piled high with neatly stacked books and magazines, a music system, and tubs of children’s toys.
Photo by 
6 / 8
An original parquetry floor is found in the office.
An original parquetry floor is found in the office.
Photo by 
7 / 8
Original elements such as the curved glass windows, added in the 1930s, remain, as does the original parquet floor.
Original elements such as the curved glass windows, added in the 1930s, remain, as does the original parquet floor.
Photo by 
8 / 8
Before its recent renovation and restoration, Kim Colin and Sam Hecht’s home in London’s Primrose Hill neighborhood served time as a mechanic’s garage.
Before its recent renovation and restoration, Kim Colin and Sam Hecht’s home in London’s Primrose Hill neighborhood served time as a mechanic’s garage.
Project 
Colin-Hecht Residence

“The one thing we agree on is to question everything,” says Kim Colin of her work with husband Sam Hecht. The duo are known for their rational approach and radical imagination in designing products for clients from Epson to Panasonic, as well as for the Japanese retailer Muji, for whom they are creative advisors for Europe. There is nothing flashy or superfluous in Colin and Hecht’s work—and it’s no surprise that their compact home shares the same low-key beauty.

An architecture-trained academic, Colin moved to the U.K. from Los Angeles in 1999 to commission architecture and design books for Phaidon Press. She met Hecht, a Londoner who had studied industrial design at the Royal College of Art, and they quickly discovered that their mutual interests made for a successful commercial as well as personal partnership. They went on to found a design business, Industrial Facility, in 2002—the same year they stumbled upon a derelict and crumbling 1924 mechanic’s garage and decided to make it their home.

Situated on a desirable lot of London’s Primrose Hill, a stone’s throw from Regent’s Park, the building sat unnoticed behind an old brick wall. Tempted by its prime location and undisturbed state, the couple began by working with design-build team Turner Castle Associates to transform the three-story property into a habitable form. This involved repairing a major water leak, renovating the original guts of the building, and adding central heating.

The small size of the house (around 1,000 square feet) was a challenge that Colin and Hecht relished with the same precision they apply to their product design. “Spatial and material constraints mean that we have to think differently,” says Colin. This means there isn’t an entrance hall or space wasted on corridors. “Every inch is designed as a room, apart from the small staircase,” Colin adds. The front door leads directly into the sparely furnished kitchen and living area—the sum total of the ground floor.

Upon entering, it’s impossible not to notice how spare the space looks for a pair of product designers. “Stuff can take over,” says Hecht. “I like the idea that less is better.” He continues, “I grew up in the ‘have everything’ Thatcher era, which left me feeling disappointed with grab-it-all, short-term thinking when we left college and nobody could get a job. Now I see people thinking harder about what they are going to have around them.”

Stage two of the renovation involved acquiring planning permits, ripping the roof off, and creating a top floor for the children’s bedroom and bathroom. A wall of windows maximizes the light, while the L-shaped layout creates separate areas for both Josh (four) and Noah (two). Colin and Hecht’s characteristic attention to detail is evident throughout the room: An overhead light pipe provides natural light to the internal bathroom, the light switches and door handles are fixed at child height, and there’s even a brick-sized window by Josh’s bed to allow him to peep into the gardens behind the house.

Colin’s preoccupation with light ensures that there are no heavy drapes at the windows (“In contrast to so much of Britain,” she says, “which is still closed off behind lace curtains”). This contributes to a strong relationship between the indoor and outdoor spaces—and reflects the California modernist ideals with which Colin grew up. Open doors from the living area ensure that the family makes full use of the small courtyard garden, which serves as another room, complete with a decked area for outdoor meals and space for the children to play.

In a home that’s predominantly white, it’s tempting to think that the couple lives in a monochromatic world, although Hecht claims to love color. “It has to be integral to the object,” he explains, describing a digital projector they designed for Epson and deliberately colored gray, so that it would fade into the background. “It’s the screen, not the projector, that should catch your eye.” For Hecht, it’s the essential characteristic of their pared-down, peaceful home, where, he says, “people themselves provide the color.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016