photos by:
January 16, 2009
Originally published in Smaller is Smarter

When a Japanese couple asked architects Takaharu and Yui Tezuka to design a small home that would evoke the Italian love of food, informal gatherings, and natural settings, the result was la dolce vita in Tokyo.

engawa house, tokyo, japan
Large clerestory windows face the street at the Higashibatas’ house in Tokyo, optimizing both privacy and natural light within.
Photo by 
1 / 12
wood-burning stove and garden
The architects designed the large dining table, which is framed by the open kitchen, the wood-burning stove, and the garden beyond.
Photo by 
2 / 12
tokyo, house, Takaharu and Yui Tezuka
The entire interior wall opens, extending the house visually and socially into the small garden that lies between the multigenerational family’s two homes. The boys’ favorite feature is the soccer goalpost (which doubles as clothesline).
Photo by 
3 / 12
A detail shot of the Engawa's wood-burning fireplace.
A detail shot of the Engawa's wood-burning fireplace.
Photo by 
4 / 12
The magic wall-disappearing act is accomplished by means of sliding glass panels, which the family tends to leave open almost year-round. Miharu Higashibata says she feels the new home has strengthened the family bond through shared activities like cookin
The magic wall-disappearing act is accomplished by means of sliding glass panels, which the family tends to leave open almost year-round. Miharu Higashibata says she feels the new home has strengthened the family bond through shared activities like cooking and gardening.
Photo by 
5 / 12
The pocket wall accordians back to reveal the open dining room.
The pocket wall accordians back to reveal the open dining room.
Photo by 
6 / 12
The sliding pocket wall opens to reveal Series 7 chairs by Arne Jacobsen. The kid's chair is a Tripp Trapp by Stokke.
The sliding pocket wall opens to reveal Series 7 chairs by Arne Jacobsen. The kid's chair is a Tripp Trapp by Stokke.
Photo by 
7 / 12
Hidekazu Higashibata wanted to recreate the same sort of feeling he’d experienced on trips to Italy—a long table, leisurely meals, and lengthy conversations. The boys discovered the home’s “second story” on top of the cabinetry and, armed with a ladder, l
Hidekazu Higashibata wanted to recreate the same sort of feeling he’d experienced on trips to Italy—a long table, leisurely meals, and lengthy conversations. The boys discovered the home’s “second story” on top of the cabinetry and, armed with a ladder, like to perch there for better views.
Photo by 
8 / 12
The official “living room” may be the least-frequented locale, since the house and garden combine to create one big, interconnected living space. The whole was conceived as a modern take on the traditional Japanese sheltered veranda, or “engawa.”
The official “living room” may be the least-frequented locale, since the house and garden combine to create one big, interconnected living space. The whole was conceived as a modern take on the traditional Japanese sheltered veranda, or “engawa.”
Photo by 
9 / 12
The architects designed a tall unit of closets and open storage to minimize clutter but also echo traditional Japanese architecture—an open plan with no floor-to-ceiling inner walls.
The architects designed a tall unit of closets and open storage to minimize clutter but also echo traditional Japanese architecture—an open plan with no floor-to-ceiling inner walls.
Photo by 
10 / 12
The boys’ bedroom is compact while providing room for sleep as well as study.
The boys’ bedroom is compact while providing room for sleep as well as study.
Photo by 
11 / 12
Even the bathroom can be exposed to the elements—and often is: “We take a bath with the doors wide open,” says Miharu.
Even the bathroom can be exposed to the elements—and often is: “We take a bath with the doors wide open,” says Miharu.
Photo by 
12 / 12
engawa house, tokyo, japan
Large clerestory windows face the street at the Higashibatas’ house in Tokyo, optimizing both privacy and natural light within.
Project 
Engawa House
Architect 

Hidekazu Higashibata, who travels throughout Europe for his job as a fashion merchandiser, was in Italy several years ago when he discovered something unusual and precious that he wanted to bring back home to Tokyo. It wasn’t a product, but rather a sensibility. An Italian friend had invited Hidekazu to his farmhouse in Biella, west of Milan, where they spent evenings eating at a long outdoor table and later enjoying discussions by the fireplace in a large room lit by candlelight. The experience made a deep impression on Hidekazu. “When I looked for an architect,” he says, “I knew I had to find someone who was capable of understanding that sort of lifestyle.”

The obvious answer presented itself in the work of one particular architect—or rather, two: the husband and wife team of Takaharu and Yui Tezuka. Since founding their practice in 1994, the Tezukas have, to increasing renown, built a science museum, a hospital, commercial and apartment complexes, and a flighat of single-family homes, all characterized by a strong relationship between interior and exterior space. Their residential projects place special emphasis on indoor-outdoor living, with configurations that include rooftop floor plans, glass façades that can open 360 degrees, decks, verandas, and viewscapes. The names of several of their single-family projects—Observatory Room House, Big Window House, A House to Catch the Sky (versions I, II, III, and IV, no less)—reflect the Tazukas’s quite literal environmental awareness.

During a stint in the United Kingdom (where Takaharu worked for Richard Rogers), the couple developed a personal attachment to what they see as hallmarks of a European lifestyle. “People there have more free time, and they know how to enjoy it well,” Takaharu says. “The European influences on our architecture are the lofty spaces and high ceilings, the firmness of the details, and the outward orientation of the interiors.” Yui adds, “And the fireplaces, of course.” Moreover, in contrast to the ongoing popularity of plastics and other synthetic materials in Japanese architecture, they favor a palette of steel, wood, and concrete. And, above all, they think of the home as a gathering place, especially at mealtimes—another cultural depar-ture, since Japanese tend to dine out in groups rather than at someone’s house. Yui, who notes that she and Takaharu both love to cook, says, “We consider the kitchen and a big table crucial for a house.”

Hidekazu Higashibata wanted to recreate the same sort of feeling he’d experienced on trips to Italy—a long table, leisurely meals, and lengthy conversations. The boys discovered the home’s “second story” on top of the cabinetry and, armed with a ladder, l
Hidekazu Higashibata wanted to recreate the same sort of feeling he’d experienced on trips to Italy—a long table, leisurely meals, and lengthy conversations. The boys discovered the home’s “second story” on top of the cabinetry and, armed with a ladder, like to perch there for better views.

Even before he learned of the couple’s design philosophy, Hidekazu was hooked by a photo of the Tezukas he happened to see in a magazine. “In all the usual photos, architects are dressed in black, gazing with pseudointellectual expressions into the camera,” he says. “But not  the Tezukas. They are always smiling, dressed colorfully, looking relaxed. Plus when I saw that they drive a yellow Deux-Chevaux, I knew for sure they would get my idea.”

When Hidekazu and his wife, Miharu, met with the architects to go over their specific needs and desires, they quickly settled on the essentials: an inviting, open living area, with an open kitchen and a wood-burning stove; traditional building materials; and a good overall environment in which to raise their two sons, then ages seven and ten.

There were other family members in the picture as well—the building site was a long, narrow lot running alongside Miharu’s parents’ house. The Tezukas’s task was to create a visual and thematic connection between the existing house and the new one, with a middle ground for the extended family to share.

The resulting long, one-story house can be completely opened on its interior side, which consists of nine sliding glass panels. Some amazing structural acrobatics are carried out by a single steel beam, which spans the 50-foot façade in its entirety. The same steel-beam trick is used on the opposite side of the house, facing the street, where the upper portion of the wall is dedicated to operable clerestory windows.

The magic wall-disappearing act is accomplished by means of sliding glass panels, which the family tends to leave open almost year-round. Miharu Higashibata says she feels the new home has strengthened the family bond through shared activities like cookin
The magic wall-disappearing act is accomplished by means of sliding glass panels, which the family tends to leave open almost year-round. Miharu Higashibata says she feels the new home has strengthened the family bond through shared activities like cooking and gardening.

A tall, expansive shelving and closet unit divides the home’s interior into cubicles that serve as bedrooms  and bathrooms, while leaving enough distance from the ceiling so that the interior appears to be one uniform space. In this regard, the house is a modern yet faithful interpretation of traditional Japanese architecture, which often calls for an open floor plan without inner walls.

Another time-honored Japanese design element gave the Higashibatas’ house its name: Engawa. The word describes the wide corridor, protected under eaves, that skirts the perimeters of a traditional house. By way of sliding doors, this intermediary space was historically designed to connect a home’s interior and exterior. Typically, an engawa would be used in mild weather, as one could comfortably be seated under the edge of the roof even in the rain, and also be protected from wind and sun. It was intended as a passageway from the garden into the house but equally as a place to entertain guests. “Most elderly people in Japan share the image of grandma or granddad sitting in the engawa telling stories to children,” says Takaharu.

Miharu’s parents’ house was built in traditional Japanese style, with an engawa, but one that needed some restorative attention—rather than opening onto a garden, it faced a blank wall. The Tezukas knocked down the wall, creating a larger lot. They situated the new house on the length of the lot, alongside a new garden that extends to the parents’ engawa. “Our house doesn’t have a real engawa,” observes Yui, “but our plan makes the house itself act like one.”

With a grass lawn and a goalpost that also functions as the clothesline, the Higashibata boys are probably the only kids in Tokyo who can play soccer in their own backyard. (The kids also discovered that the house really does have a “second story”—something the architects themselves hadn’t considered. It’s right there on top of the shelving unit and now accessible by means of a ladder.) The engawa ethos affords an unusual quality of spaciousness to the house. “Before, we lived in a regular apartment,” says Hidekazu. “I would come home, plop down on the sofa, and just watch TV.” By contrast, Miharu now says, “My husband is constantly taking care of the garden, and in the winter he chops wood there that we’ll burn in the stove in the evenings.”

The family keeps the glass wall open almost year-round. “We take a bath with the doors wide open,” Miharu reports. “It’s wonderful to sit in the hot water, breathing the fresh air and looking at the leaves of the tree.” The new home fosters an environment the Higashibatas all appreciate. “Now, we often cook together with the whole family,” Miharu says. “We have tea or dinner outside with my parents, and on Sundays I have coffee with a lot of the other mothers. We often say it is as if this house came growing out of the earth.” 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016