written by:
January 18, 2010

Growing families can quickly outgrow the homes purchased when the couple was just a twosome. In Seattle, Shed Architects designed a master suite addition for a family of five that was looking for a little extra space.

In 2006, Seattle couple Damon and Claudia Smith decided it was time to expand their home to match their family, which had grown to include three children and two dogs since they first bought the house in the mid-1990s. Their solution: Adding on what they'
In 2006, Seattle couple Damon and Claudia Smith decided it was time to expand their home to match their family, which had grown to include three children and two dogs since they first bought the house in the mid-1990s. Their solution: Adding on what they've dubbed the "South-ender."
1 / 16
The two-story, three-bedroom house, built in the 1920s, suited the Smiths fine when they purchased and restored it 15 years ago, but with quickly growing children, including two daughters sharing a room, it was time to add a master suite to the south end
The two-story, three-bedroom house, built in the 1920s, suited the Smiths fine when they purchased and restored it 15 years ago, but with quickly growing children, including two daughters sharing a room, it was time to add a master suite to the south end of the home.
2 / 16
The Smiths hired Seattle–based firm Shed Architects and asked them to "keep it simple and design for a modest budget and tight schedule," the architects say. Shed's solution: "a box that contains a new master suite and defines a covered outdoor space belo
The Smiths hired Seattle–based firm Shed Architects and asked them to "keep it simple and design for a modest budget and tight schedule," the architects say. Shed's solution: "a box that contains a new master suite and defines a covered outdoor space below."
3 / 16
The architects designed the addition to allow for studs and joists to be placed every 24 inches, rather than standard 16-inch spacings, which reduced the amount of lumber used by 30 percent while still providing ample structural support.
The architects designed the addition to allow for studs and joists to be placed every 24 inches, rather than standard 16-inch spacings, which reduced the amount of lumber used by 30 percent while still providing ample structural support.
4 / 16
The architects also used blown-in-blanket insulation (or "BIBS insulation") to improve thermal retention by filling the wall cavity more completely than batt insulation would.
The architects also used blown-in-blanket insulation (or "BIBS insulation") to improve thermal retention by filling the wall cavity more completely than batt insulation would.
5 / 16
A view of the yard from the front door, before the addition.
A view of the yard from the front door, before the addition.
6 / 16
A view of the addition from the front door.
A view of the addition from the front door.
7 / 16
A view of the yard before the renovation.
A view of the yard before the renovation.
8 / 16
A view of the the covered dining area after the renovation. The master suite is above.
A view of the the covered dining area after the renovation. The master suite is above.
9 / 16
The master suite is connected to the original house by a long hallway, pictured here, which hides a closet behind the colorful curtains.
The master suite is connected to the original house by a long hallway, pictured here, which hides a closet behind the colorful curtains.
10 / 16
Linear elements like the dressing bench and sink counter connect the areas of the new master bathroom.
Linear elements like the dressing bench and sink counter connect the areas of the new master bathroom.
11 / 16
The view toward the shower space; the vanity runs the nearly the entire length of the wall.
The view toward the shower space; the vanity runs the nearly the entire length of the wall.
12 / 16
The view from the shower is oriented toward the corner focal point, where the dressing bench and sink counter meet and the window opens up to the outside.
The view from the shower is oriented toward the corner focal point, where the dressing bench and sink counter meet and the window opens up to the outside.
13 / 16
A long bookcase connects the master bathroom to the bedroom.
A long bookcase connects the master bathroom to the bedroom.
14 / 16
The bookcase delineates the two areas.
The bookcase delineates the two areas.
15 / 16
The master bedroom.
The master bedroom.
16 / 16
In 2006, Seattle couple Damon and Claudia Smith decided it was time to expand their home to match their family, which had grown to include three children and two dogs since they first bought the house in the mid-1990s. Their solution: Adding on what they'
In 2006, Seattle couple Damon and Claudia Smith decided it was time to expand their home to match their family, which had grown to include three children and two dogs since they first bought the house in the mid-1990s. Their solution: Adding on what they've dubbed the "South-ender."
Project 
Smith Residence

In the mid-1990s, Damon and Claudia Smith purchased a two-level, three-bedroom house, built in the 1920s, and restored it to liveable condition to make it their home. Over the next decade, they expanded the family to include three children and two dogs and in 2006, decided it was time for thir house to grow, too.

With the help of Seattle–based firm Shed Architects, the Smiths added a master suite--and got a covered outdoor dining space along with it.

View the slideshow and read the full story, told in captions.

 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016