written by:
photos by:
May 14, 2016
Originally published in Mid-Century Remixed
No nautical nonsense here. How Walter Gropius built the Hagerty House, his first commission in the United States.
Walter Gropius, Hagerty House, Cohasset, Massachusetts

Early on, the house's simplicity had great appeal to Jan Sasseen, the current owner. From walls to rugs to furniture, "pretty much everything is white," she says. "When I was decorating, I picked the most basic things I could find. Nothing had details or frills."

Photo by 
1 / 8
In the living room, there's a black leather Le Corbusier lounge and a Minotti sofa set.

In the living room, there's a black leather Le Corbusier lounge and a Minotti sofa set.

Photo by 
2 / 8
The kitchen is perfect both for eating and for doing projects.

The kitchen is perfect both for eating and for doing projects.

Photo by 
3 / 8
Oak tread cantilever staircase

The main staircase consists of simple oak treads that cantilever out from side walls sheathed in natural vertical board and are supported on the other side by a continuous grill-like railing truss.

Photo by 
4 / 8
Modern dining room with Mies van der Rohe chairs

In the dining room, Mies van der Rohe chairs surround a custom-made cherry table. Black-and-white photographs of Sasseen's children and grandchildren are arranged systematically on the back wall.

Photo by 
5 / 8
Upstairs, the bedrooms are arranged in a uniform line of five cubicles. Initially, each bedroom had a vividly colored western wall—red, blue, yellow, or green—with the remaining three walls painted white.

Upstairs, the bedrooms are arranged in a uniform line of five cubicles. Initially, each bedroom had a vividly colored western wall—red, blue, yellow, or green—with the remaining three walls painted white.

Photo by 
6 / 8
Waterfront house backyard

WALTER GROPIUS, HAGERTY HOUSE

Walter Gropius wanted the Hagerty House, his first commission in the United States, to be as close to the sea as possible. He sited the structure a precarious 20 feet from the shore and let the setting dictate the design.

 

Photo by 
7 / 8
Covered concrete clad patio

Until Sasseen took ownership, the ground at the back of the house was sheathed in concrete. She created a softer environment when she replaced it with bluestone and planted beach grass that rustles in the ocean breeze.

Photo by 
8 / 8
Walter Gropius, Hagerty House, Cohasset, Massachusetts

Early on, the house's simplicity had great appeal to Jan Sasseen, the current owner. From walls to rugs to furniture, "pretty much everything is white," she says. "When I was decorating, I picked the most basic things I could find. Nothing had details or frills."

Project 
Hagerty House
Architect 

When the Hagerty House was built in 1938 along the rocky coastline of Cohasset, Massachusetts, the stodgy Yankee neighbors were appalled. The minimalist International Style structure may have sat in sharp contrast to the area’s traditional shingle, Federalist, and Greek Revival architecture, but it helped blaze a trail for the modern century to come.

The story of the home begins in 1937, when Walter Gropius, the pioneering founder of Germany’s Bauhaus and a recent émigré to the United States, accepted a teaching position at Harvard’s Graduate School of Design. After coming under increasing attack from the Nazi regime for his non-conformist, left-leaning ideas and spending almost three years in England with the modernist Isokon group, Gropius, with his wife, Ise, relocated to Cambridge, Massachusetts. At Harvard, Gropius would exert a profound influence over the minds of a generation of architects whose work would shape America’s built environment for decades to come.

In the living room, there's a black leather Le Corbusier lounge and a Minotti sofa set.

In the living room, there's a black leather Le Corbusier lounge and a Minotti sofa set.


John Hagerty, then enrolled as a student at the Graduate School of Design, was taken with Gropius’s functionally programmed, unadorned structures of glass, concrete, and steel. When he approached the architect to design a summer home for his mother, Josephine, in Cohasset, a suburb south of Boston, Gropius was eager to accept. The Hagerty House, as it became known, was his first architectural commission in the United States.

Hagerty’s request was simple: He wanted a two-story part-time residence characterized by a plain geometric form and simplicity of detail, with a large living area and several bedrooms. For the design, Gropius teamed up with former Bauhaus colleague and Harvard professor, Marcel Breuer, with whom he collaborated on Breuer’s own iconic Lincoln, Massachusetts, home. Breuer would assist for the duration of the project.

The kitchen is perfect both for eating and for doing projects.

The kitchen is perfect both for eating and for doing projects.


The architects were captivated by the utilitarian building materials that were available in the United States, which satisfied the Bauhaus predilection for emerging technology and the use of mass-produced furnishings and fixtures. Breuer opted to employ terra cotta pipes for the chimneys, and Gropius chose to leave the radiators exposed as functional sculptures throughout the house. The exterior staircases were constructed of welded and galvanized steel pipes, which were left in full view. Though the building may have been progressive for its day, it wasn’t alien. Granite harvested from the site was used for half of the house’s base as well as for the mortared stone walls located at the front and rear.

The roughly L-shaped house’s main longitudinal section extends in a north–south orientation, punctuated by floor-to-ceiling windows and smaller bands of glass designed to maximize views of the Atlantic Ocean. “The house was to be focused like a camera toward the magnificent expanse of ocean,” John Hagerty wrote in a 1949 article in Interior Design and Decoration. “Blank walls would cut out the view of neighboring houses, and the east side, facing the sea, was to be all windows.”

Oak tread cantilever staircase

The main staircase consists of simple oak treads that cantilever out from side walls sheathed in natural vertical board and are supported on the other side by a continuous grill-like railing truss.


Indeed, according to the home’s current owner, Jan Sasseen, “there is something magical to be seen from the house at all times.” Sunrises and sunsets are both stunning. Waves crash and loll, sea treasures appear on the sand, and wildlife abounds: Seals rest on rocks, herons search for food, and a friendly fox who lives in the yard meanders past.

The rectilinear house was built parallel to the coastline, with the rear of the property just 20 feet from the sea. Gropius wanted the house to be as close to the beach as possible, but beyond suspending a portion of the building on columns to allow for high tides, he didn’t give much consideration to the fact that the house would be susceptible to frequent flooding and coastal storms. Granite ledges protect much of the shoreline in the vicinity, but an indentation at the Hagerty site forms a small exposed beach between the house and water’s edge.

Upon completion, the Hagerty House was the subject of much controversy and criticism from neighbors. It is said that the owners of the house next door were so offended that they sold their property shortly thereafter. In the Interior Design and Decoration article, Hagerty admits that friends thought the house “looked like the ladies’ wing at Alcatraz or a fruit crate that had washed up on the beach.” But for sightseers, students, and architects, the house quickly became a landmark destination. The Hagertys welcomed each visitor, offering tours to groups and even opening the door to curious passersby. “It was our pride and joy and we loved it dearly,” Hagerty said. Sasseen, too, is very cognizant of her home’s legacy, and architecture students from Harvard and other schools still pay visits.

Upstairs, the bedrooms are arranged in a uniform line of five cubicles. Initially, each bedroom had a vividly colored western wall—red, blue, yellow, or green—with the remaining three walls painted white.

Upstairs, the bedrooms are arranged in a uniform line of five cubicles. Initially, each bedroom had a vividly colored western wall—red, blue, yellow, or green—with the remaining three walls painted white.


Though Hagerty regularly affirmed his love for the design, he had complaints both during and after construction. His main grievance was that the architects’ plan did not accommodate for wind- and weather-related problems, as Gropius insisted that the flashings over the window frames be cut back so they wouldn’t show. The house leaked like a sieve, leaving the family bracing for every storm. Water also seeped into wall outlets, short-circuiting the electrical system and ruining plaster. By the end of the first year, more than half of the large metal windows had rusted shut. In their defense, the architects claimed that Hagerty’s incessant requests for changes in scope and scale, and his insistence that costs be kept to a minimum, placed considerable demands on them in terms of planning.

Nevertheless, while the harsh realities of the New England climate and the coastal location have necessitated various structural and interior changes over the building’s 70 years—from installing a new heating system and replacing the windows to removing aging concrete exterior walls—its original design intent and airy quality have been maintained. Even with the addition of Sasseen’s modern Sub-Zero appliances, honed-granite countertops, and SieMatic cabinetry, the home retains the identity that endowed it with a place on the National Register of Historic Places in 1997.

Sasseen—the fifth owner since the Hagertys—bought the house in 2001. Living in a modernist home wasn’t quite what she envisioned when she moved north from Florida to be near her children and grandchildren. In fact, she almost bought the house next door. “My kids said to me, ‘Mom, why would you want to buy a house next to that awful place?’” she laughs. When that deal fell through, the Hagerty House happened to be for sale. On a whim, Sasseen took a look—and a month later it was hers.

A previous owner had removed some interior walls to open up Gropius’s original plan, which, true to form for its day, sectioned off a galley-style kitchen from an adjoining pantry, with a maid’s room to the south. Even with the additional space, however, the relative compactness of the house led Sasseen to rid herself of unsentimental possessions before relocating. “Living this way is very liberating,” she says. “There just isn’t the space for stuff.”

The basement hasn’t proven to be an adequate substitute for the shortage of closets in Gropius’s design, as storms bring floodwaters as high as three feet when water comes over the seawall and surrounds the house. Gropius had originally wanted to build the house on the beach, so inhabitants could simply walk out the back door and step onto the sand. “It would have been wonderful,” says Sasseen. “Of course, you’d always be terrified of losing the house. And eventually you would.” She feels that the home’s proximity to the ocean is wonderful enough. It would be impossible to get the permits to build so close to the coastline today.

Perhaps it is not the distance from the house to the ocean that is so significant, but the other way around. Here on the far reaches of the eastern seaboard, Europe’s International Style—and with it a vision for a modernist American way of life—washed ashore and quickly took root, clinging to the granite coastline like a barnacle and stoically weathering the mighty forces of nature and popular opinion.

 

To see more images of the Hagerty House, please visit the slideshow.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016