written by:
photos by:
July 30, 2010

In Portland, Oregon, two adjoining six-story homes on a formerly run-down urban lot add to the neighborhood’s density and its green cred.

Instead of installing a typical cement slab driveway, Waechter and Crymes opted for concrete pavers mixed with patches of Corsican mint that let rainwater permeate into the ground.
Instead of installing a typical cement slab driveway, Waechter and Crymes opted for concrete pavers mixed with patches of Corsican mint that let rainwater permeate into the ground.
Photo by 
1 / 10
“We drag chairs out there in the summer, hang out, and watch the kids ride their bikes around,” says Crymes. “It’s like a front porch.”
“We drag chairs out there in the summer, hang out, and watch the kids ride their bikes around,” says Crymes. “It’s like a front porch.”
Photo by 
2 / 10
Daughter Zoë finds a cozy spot at the dining-room table, by Dux, seated on an Eames Molded Plastic chair and under a George Nelson Saucer lamp.
Daughter Zoë finds a cozy spot at the dining-room table, by Dux, seated on an Eames Molded Plastic chair and under a George Nelson Saucer lamp.
Photo by 
3 / 10
The kitchen maintains the white hue of the house, and the couple finished its custom cabinetry in a glossy thermofoil to emphasize its utility as part of the central core.
The kitchen maintains the white hue of the house, and the couple finished its custom cabinetry in a glossy thermofoil to emphasize its utility as part of the central core.
Photo by 
4 / 10
The home is conducive to both work and play–— Waechter attends to business in his home office.
The home is conducive to both work and play–— Waechter attends to business in his home office.
Photo by 
5 / 10
Ari plays in the art area of the dining room.
Ari plays in the art area of the dining room.
Photo by 
6 / 10
In the master bedroom, a red Womb chair and ottoman by Eero Saarinen are offset by furniture from Waechter’s grandparents.
In the master bedroom, a red Womb chair and ottoman by Eero Saarinen are offset by furniture from Waechter’s grandparents.
Photo by 
7 / 10
“To maintain the seamless connection from room to room, it was important that the flooring material was the same throughout the house,” Waechter says. “We took that continuity down to the smallest detail, eliminating the nosing so the treads look like a f
“To maintain the seamless connection from room to room, it was important that the flooring material was the same throughout the house,” Waechter says. “We took that continuity down to the smallest detail, eliminating the nosing so the treads look like a folded floor rather than a stair made up of treads and risers.”
Photo by 
8 / 10
Zoë plays with a model in the office.
Zoë plays with a model in the office.
Photo by 
9 / 10
With white walls, rooms take on the characteristics of their inhabitants, such as in Zoë and Ari’s bedroom with its Ikea shelves of toys, books, and trinkets.
With white walls, rooms take on the characteristics of their inhabitants, such as in Zoë and Ari’s bedroom with its Ikea shelves of toys, books, and trinkets.
Photo by 
10 / 10
Instead of installing a typical cement slab driveway, Waechter and Crymes opted for concrete pavers mixed with patches of Corsican mint that let rainwater permeate into the ground.
Instead of installing a typical cement slab driveway, Waechter and Crymes opted for concrete pavers mixed with patches of Corsican mint that let rainwater permeate into the ground.
Project 
Waechter-Crymes Residence
Architect 

From backyard chicken coops and homegrown rainwater harvesting to energy-efficient building codes and sod roofs sprouting wind turbines, Portland, Oregon, wears its sustainability street cred proudly. But as much as locals are happy to get innovatively earth-friendly, they’re often stuck in the architectural past, clinging tightly to Douglas fir roots and craftsman moldings. Portland-based architect Ben Waechter and his wife, Realtor Daria Crymes, set out to show that well-integrated modern design is as much a part of sustainable community building as are the latest, greatest green products. To prove it, they designed and built the Z-Haus.

After putting in time at renowned architecture offices Allied Works, in Portland, and Renzo Piano Building Workshop, in Genoa, Italy, Waechter started his own practice, Atelier Waechter, in 2008. The couple had returned from Europe, where “they have nicely designed, energy-efficient buildings as a matter of course,” says Crymes, whose input was instrumental to the Z-Haus’s design. “They don’t feel the need to go around on green house tours.”

“We drag chairs out there in the summer, hang out, and watch the kids ride their bikes around,” says Crymes. “It’s like a front porch.”
“We drag chairs out there in the summer, hang out, and watch the kids ride their bikes around,” says Crymes. “It’s like a front porch.”
The location of the Z-Haus itself is evidence of their environmental ethos. “We wanted to infill an abandoned urban site that was underutilized instead of a site that was farther out and required the residents to rely on cars,” says Waechter. As a result, they bought a run-down lot in an area of Northeast Portland that’s frequently described as “up and coming” and is in close proximity to downtown, funky stores, and a diverse mix of residents—–and where land and houses are still relatively affordable. Though the lot itself was a messy mélange of glass, garbage, laurel, and “even a car that we didn’t know was there until we cleared away a bunch of blackberry bushes,” Waechter remembers with a laugh, it was well situated near transit, grocery stores, and a pedestrian-friendly street of windowfronts and restaurants. Plus, the idea of contributing to urban revitalization appealed to the couple.
 
Waechter’s design similarly favors a neighborly approach to architecture. Sandwiched between two traditional foursquare-style Portland homes, the Z-Haus imitates their boxy feel, plus both front and back facades line up perfectly with the houses on either side “so we can look through our backyard to the neighbors’ yards,” says Waechter, which maximizes everyone’s sense of space. The natural wood siding was also chosen to match nearby houses, though those are mostly painted sprightly blues and greens and basic beiges rather than a very dark brown. A rainscreen system that separates the siding from the building lets air circulate, keeping out mold in the perpetually damp climate.
 
Since it’s a large lot, Waechter had the option of building two separate homes on the property. Instead, he decided on two attached houses with a common middle wall. Aside from imparting a sense of greater sociability, the joint wall has many green benefits, from decreasing the overall footprint of the project to reducing stormwater runoff with its smaller roof to an increase of 25 percent in energy efficiency by having to insulate only three exterior walls per house rather than four each. A small air pocket buffers the shared wall between the two homes from noises made in either house, making good neighbors better ones when they can’t hear each other.

Daughter Zoë finds a cozy spot at the dining-room table, by Dux, seated on an Eames Molded Plastic chair and under a George Nelson Saucer lamp.
Daughter Zoë finds a cozy spot at the dining-room table, by Dux, seated on an Eames Molded Plastic chair and under a George Nelson Saucer lamp.
The structure holds itself trimly in place rather than sprawling to the edges of its lot because Waechter maximized interior space by building up instead of out. Six rooms, each identical in size at 14 by 19 feet, zigzag their way up to the top of each 2,800-square-foot home—–hence the name Z-Haus. Each room is offset from the others by a half level of stairs. The arrangement creates an open-plan feel within the homes where someone in the dining room, say, can easily see and talk to people in the rooms above and below. At the top of each house’s stairwell, a skylight lets in the sun’s rays and, on warm summer days, draws out hot air, passively cooling the home and eliminating the need for ceiling fans or air-conditioning.

The remaining spaces are contained in what Waechter calls each home’s “core,” a series of small rooms stacked in the center. It’s here where a visitor would look for the two and a half bathrooms, get a glass of water in the kitchen, or do a load of laundry. Having all of the water, ventilation, and mechanical systems in a central column allows for everything to vent through a few openings in the roof and lets the rest of each house remain a continuous open space.

To maintain a seamless feeling throughout the interiors, Waechter kept the material palette simple. A sustainably harvested white oak floor slides through each house and ribbons its way up the stairwell. All of the walls are painted white, and most of the windows are the same size. Each home is a blank canvas for personality to be imbued by the homeowners inside and the landscape outside. “We just wanted to make a functional container, like a gallery space,” says Waechter. “The art is the people living here, their furnishings, and the views.”

As a result, the houses feel serene and coolly minimal. There are neither predetermined bedrooms nor living rooms; any room can be used for any purpose. There’s a lack of doors everywhere but in the bathrooms, although sliding walls create privacy when desired, and there are no closets (“because then there is less flexibility,” Waechter points out). The generic quality of the rooms also “emphasizes the views,” he says. “As you’re moving up through the houses, what’s inside is staying the same, so your view of the street or downtown or Mt. Hood
is heightened.”

With white walls, rooms take on the characteristics of their inhabitants, such as in Zoë and Ari’s bedroom with its Ikea shelves of toys, books, and trinkets.
With white walls, rooms take on the characteristics of their inhabitants, such as in Zoë and Ari’s bedroom with its Ikea shelves of toys, books, and trinkets.
Under this composed calm, however, is a frenzied working of green elements: radiant heating under all the floors, a central vacuum system, low-VOC paints, and a tight building envelope sealed with blown-in and spray-foam insulation.

Though some Portland denizens are still a bit confused by the idea of integrated sustainability—–“a few people have said they don’t really understand what’s green here, since we don’t have solar panels or a geothermal heat pump,” says Crymes—–the response has been overwhelmingly positive. One of the two attached houses sold to commercial photographer, Marv Johnson, who moved in with his two sons and raves about the flexible space, ample natural light, easy access to shopping, and “surprisingly nice electrical bills.”

As for the other half of the Z-Haus? On a blistering 107-degree day last summer, Waechter and Crymes moved in with their two young children, Zoë and Ari, relocating from a 1955 suburban-development home. “We were sort of designing it for ourselves anyway,” Waechter says with a laugh. Crymes chimes in, “It’s more urban  here. Our veterinarian is located two blocks one way, our doctor is two blocks away in another direction, we can walk or ride our bikes to parks in the summer. It’s a more interactive-with-our-community place to live.
It’s more us.” 

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016