Renovating An Aging Mill in France

written by:
photos by:
January 19, 2011

In 1981, Londoners Anthony and Gillian Blee purchased the ultimate fixer-upper. The property in southwestern France was idyllic, but its old mill, built in 1822, and three flanking outbuildings had fallen into terrible disrepair.

Read Full Article
  • 
  "We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new," Blee says. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. "My father's terrible at throwing things away," Blee says. "We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They've been sitting in the fields ever since, and this was out last chance to use them."  Photo by: Sarah Blee
    "We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new," Blee says. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. "My father's terrible at throwing things away," Blee says. "We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They've been sitting in the fields ever since, and this was out last chance to use them."

    Photo by: Sarah Blee

  • 
  To power the building, Blee and Halligan hooked up two solar panels—though not without difficulty. "The roof faces the wrong way—north—so we couldn't mount the panels on it," Blee says. Instead, they affixed the two 1.5-by-1.5-foot solar arrays to a nearby existing wall and ran cables back to the structure. To increase efficiency by not having to convert the 12-volt power coming from the panels to higher, more appliance-friendly wattage, the architects installed 12-volt light fixtures throughout. "You can't plug a laptop into the wall, but it's a more simple and robust system: just two panels wired into the battery," Blee says.  Photo by: Sarah Blee
    To power the building, Blee and Halligan hooked up two solar panels—though not without difficulty. "The roof faces the wrong way—north—so we couldn't mount the panels on it," Blee says. Instead, they affixed the two 1.5-by-1.5-foot solar arrays to a nearby existing wall and ran cables back to the structure. To increase efficiency by not having to convert the 12-volt power coming from the panels to higher, more appliance-friendly wattage, the architects installed 12-volt light fixtures throughout. "You can't plug a laptop into the wall, but it's a more simple and robust system: just two panels wired into the battery," Blee says.

    Photo by: Sarah Blee

  • 
  To heat the small structure, Blee and Halligan installed a 17.75-inch-tall, 15.75-inch-wide, and 15.75-inch-deep wood-burning stove equipped with a built-in water boiler. The stove was built into an old doorway that was no longer needed. By wrapping the walls in sheet steel, Blee and Halligan made the area fire-resistant, and the warmth from the stove is amplified as it reflects into the room. Though it's handy in the winter, the stove-boiler combination is merely decoration in the summer: "It's so hot that we just bathe in the river nearby," Blee says.  Photo by: Sarah Blee
    To heat the small structure, Blee and Halligan installed a 17.75-inch-tall, 15.75-inch-wide, and 15.75-inch-deep wood-burning stove equipped with a built-in water boiler. The stove was built into an old doorway that was no longer needed. By wrapping the walls in sheet steel, Blee and Halligan made the area fire-resistant, and the warmth from the stove is amplified as it reflects into the room. Though it's handy in the winter, the stove-boiler combination is merely decoration in the summer: "It's so hot that we just bathe in the river nearby," Blee says.

    Photo by: Sarah Blee

  • 
  The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.  Photo by: Sarah Blee
    The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.

    Photo by: Sarah Blee

  • 
  Renovating the old mill was a family effort, and Blee called on his sister Kate, a textile designer based in London, to lend a helping hand with the tile work. Kate's repertoire also extends to building installations, including a ceramic wall in the City and Islington Center for Lifelong Learning in North London. "She had several boxes left over," Blee recalls, "which meant another opportunity to use something that was lying around." The tiles, with finishes ranging from heavy glazes to matte coats, offered textural variety, which brother and sister used to "play around with the idea of reflection from the roof light."  Photo by: Sarah Blee
    Renovating the old mill was a family effort, and Blee called on his sister Kate, a textile designer based in London, to lend a helping hand with the tile work. Kate's repertoire also extends to building installations, including a ceramic wall in the City and Islington Center for Lifelong Learning in North London. "She had several boxes left over," Blee recalls, "which meant another opportunity to use something that was lying around." The tiles, with finishes ranging from heavy glazes to matte coats, offered textural variety, which brother and sister used to "play around with the idea of reflection from the roof light."

    Photo by: Sarah Blee

  • 
  The cabin is partially underground, so the designers drew on the sun via skylights and strategically placed windows to light and heat the structure.  Photo by: Sarah Blee
    The cabin is partially underground, so the designers drew on the sun via skylights and strategically placed windows to light and heat the structure.

    Photo by: Sarah Blee

@current / @total

Read Full Article

Join the Discussion

Loading comments...