written by:
photos by:
January 19, 2011
Originally published in Rethink Recycling
as
Ruin Reborn

In 1981, Londoners Anthony and Gillian Blee purchased the ultimate fixer-upper. The property in southwestern France was idyllic, but its old mill, built in 1822, and three flanking outbuildings had fallen into terrible disrepair.

Modern cabin renovation in France
"We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new," Blee says. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. "My father's terrible at throwing things away," Blee says. "We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They've been sitting in the fields ever since, and this was out last chance to use them."
Photo by 
1 / 6
Photovoltaic solar panels by backyard
To power the building, Blee and Halligan hooked up two solar panels—though not without difficulty. "The roof faces the wrong way—north—so we couldn't mount the panels on it," Blee says. Instead, they affixed the two 1.5-by-1.5-foot solar arrays to a nearby existing wall and ran cables back to the structure. To increase efficiency by not having to convert the 12-volt power coming from the panels to higher, more appliance-friendly wattage, the architects installed 12-volt light fixtures throughout. "You can't plug a laptop into the wall, but it's a more simple and robust system: just two panels wired into the battery," Blee says.
Photo by 
2 / 6
Wood-burning stove with built-in water boiler
To heat the small structure, Blee and Halligan installed a 17.75-inch-tall, 15.75-inch-wide, and 15.75-inch-deep wood-burning stove equipped with a built-in water boiler. The stove was built into an old doorway that was no longer needed. By wrapping the walls in sheet steel, Blee and Halligan made the area fire-resistant, and the warmth from the stove is amplified as it reflects into the room. Though it's handy in the winter, the stove-boiler combination is merely decoration in the summer: "It's so hot that we just bathe in the river nearby," Blee says.
Photo by 
3 / 6
Modern cabin renovation with glass facade
The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.
Photo by 
4 / 6
Bathroom with salvaged tile wall
Renovating the old mill was a family effort, and Blee called on his sister Kate, a textile designer based in London, to lend a helping hand with the tile work. Kate's repertoire also extends to building installations, including a ceramic wall in the City and Islington Center for Lifelong Learning in North London. "She had several boxes left over," Blee recalls, "which meant another opportunity to use something that was lying around." The tiles, with finishes ranging from heavy glazes to matte coats, offered textural variety, which brother and sister used to "play around with the idea of reflection from the roof light."
Photo by 
5 / 6
Modern bedroom clad in wood
The cabin is partially underground, so the designers drew on the sun via skylights and strategically placed windows to light and heat the structure.
Photo by 
6 / 6
Modern cabin renovation in France
"We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new," Blee says. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. "My father's terrible at throwing things away," Blee says. "We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They've been sitting in the fields ever since, and this was out last chance to use them."
Project 
Blee Residence

"It was a complete ruin and completely uninhabitable," says Greg Blee, one of Anthony and Gillian's five children and a founding partner at Blee Halligan Architects.

Bit by bit, the couple restored each building with the help of family and friends. In March 2010, Blee and his design partner, Lee Halligan, completed the final renovation transforming the last structure into a 215-square-foot cabin for two. After prefabricating the timber framing in sections scaled to fit into a Renault van, Blee and Halligan drove through the chunnel to construct the interiors on-site. With no access to electricity, plumbing, or other utilities, the duo turned to the land for materials and to the sky as a source of energy.

Photovoltaic solar panels by backyard
To power the building, Blee and Halligan hooked up two solar panels—though not without difficulty. "The roof faces the wrong way—north—so we couldn't mount the panels on it," Blee says. Instead, they affixed the two 1.5-by-1.5-foot solar arrays to a nearby existing wall and ran cables back to the structure. To increase efficiency by not having to convert the 12-volt power coming from the panels to higher, more appliance-friendly wattage, the architects installed 12-volt light fixtures throughout. "You can't plug a laptop into the wall, but it's a more simple and robust system: just two panels wired into the battery," Blee says.
Wood-burning stove with built-in water boiler
To heat the small structure, Blee and Halligan installed a 17.75-inch-tall, 15.75-inch-wide, and 15.75-inch-deep wood-burning stove equipped with a built-in water boiler. The stove was built into an old doorway that was no longer needed. By wrapping the walls in sheet steel, Blee and Halligan made the area fire-resistant, and the warmth from the stove is amplified as it reflects into the room. Though it's handy in the winter, the stove-boiler combination is merely decoration in the summer: "It's so hot that we just bathe in the river nearby," Blee says.
Modern cabin renovation with glass facade
The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.
Bathroom with salvaged tile wall
Renovating the old mill was a family effort, and Blee called on his sister Kate, a textile designer based in London, to lend a helping hand with the tile work. Kate's repertoire also extends to building installations, including a ceramic wall in the City and Islington Center for Lifelong Learning in North London. "She had several boxes left over," Blee recalls, "which meant another opportunity to use something that was lying around." The tiles, with finishes ranging from heavy glazes to matte coats, offered textural variety, which brother and sister used to "play around with the idea of reflection from the roof light."
Modern bedroom clad in wood
The cabin is partially underground, so the designers drew on the sun via skylights and strategically placed windows to light and heat the structure.

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016