written by:
photos by:
January 21, 2009
Originally published in California Dreams
From the deck of this waterfront house, the scenery is abuzz with Northern California wildlife–but there's not a utility bill in sight.
At the rear of the house, bleacher-style steps mitigate the steep grade down to the water; the boathouse tucks in on the right.
Photo by 
1 / 3
Arriving guests can see straight through the house to the lagoon beyond.
Photo by 
2 / 3
Although most radiant-heating systems are gas-powered, these ground-cement floors take the chill off with an electric warming system. Locally harvested cedar ceilings warm up the room and reach out to the matching siding, which was finished with a nontoxic bleaching oil to first speed, then arrest, the natural fading process.
Photo by 
3 / 3
smith house exterior rear side
At the rear of the house, bleacher-style steps mitigate the steep grade down to the water; the boathouse tucks in on the right.
Project 
Stinson Tam Waterfront
Architect 

When architect Cass Calder Smith first met with his client to discuss replacing her cramped beach house, she took him for a canoe ride along the adjacent lagoon to check out the neighborhood. As they paddled past the eclectic cottages (studded with a few higher-profile hangouts by Joe Esherick, Stanley Saitowitz, and William Wurster), she shared some of her requirements: “To be able to see the top of Mount Tamalpais from my living room, to have lots of usable outdoor space, and to push it to be as environmentally responsible as possible.”

The original house—nestled in a gated community in Stinson Beach, 45 minutes north of San Francisco—was a view-eviscerating, tile-roofed, arch-windowed affair the owner referred to as the “Taco Bell house.” She had purchased it seven years earlier due to its location across the street from her husband’s vacation home. When the time came to design the replacement, many of the 25 extended family members who drift between the two houses—her children, her husband, his children, and a passel of grandchildren—had a say. “One of her sons worked for the Nature Conservancy and was very focused on finding green solutions,” Smith recalls. He adds wryly, “The other is a project manager for an affordable-housing development organization, so yes, there was an unusual amount of give and take.”

One of the first decisions Smith and project architect Dera-Jill Lamontagne made was to reduce dependence on fossil fuels. Photovoltaic panels generate all of the electricity—powering the HVAC and radiant-heating systems—and provide backup on cloudy days for the solar hot-water system, which is powered by two thermal panels.
 
Though not fully energy independent, the house actually feeds the grid, giving surplus power back to the community. “We’re all used to thinking that electric houses are expensive to heat,” says Smith, “but when you have a little power plant sitting on the roof, and you’re using the house four days a week, it’s ideal.” Apart from a 50-gallon propane tank that fuels the cooking range, the home’s energy consumption works out to net zero. Though the initial investment was higher—the homeowner estimates $30,000—a state refund check for $9,000 arrived soon after construction was complete.

The house’s layout is designed to help regulate comfort levels naturally while forging a connection to the outdoors. Because FEMA regulations require new construction to be at least three feet above grade, Smith approached the house as if building a dock. Two large ipe decks, big enough to ride a tricycle on, flow from the great room in front and to the back, where bleacher-style steps descend to the lagoon. When slid open, the double-glazed glass doors make the room essentially disappear, inviting cooling cross drafts. All of the skylights open, and a large overhang on the south side shields the house from the sun.

On cooler days, the Boffi ceiling fan reverses direction to circulate warm air, and the hanging fireplace orb rotates out from the living room to take the chill off the deck. Low-maintenance materials allude to the outdoors, including the cerulean blue of the sealed MDF cabinets, whose strips of mirror pull in the view even when one’s back is turned; the sand-colored tiles; and the honed concrete floor, whose pebbled appearance echoes the sand of the nearby beach.

Because the primary goal was to provide a large social place, the sleeping zone—a hallway off the great room—is relatively spartan. There’s a small bedroom at either end, two baths, and an even smaller children’s room (90 square feet) in the middle equipped with bunk beds. Pocket doors in the hall can be left open, or closed for en suite bathrooms. “It’s like a precise Japanese box. Everything fits in just so,” says the owner, describing the challenge of working within the 1,900-square-foot limit imposed by the neighborhood association.

Allowing that she ended up with everything on her list and more, she adds, “You can sit in any part of the house and feel this exquisite harmony. And it’s nice to know that in the future, my children and their children will be treading gently on nature—and won’t have to pay any utility bills!”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016