written by:
photos by:
June 9, 2016
Originally published in Live/Work

Off the coast of British Columbia—on a site accessible only by boat—a family of Vancouver urbanites commissioned a sustainable cabin for weekend getaways that feels a world away.

Sustainable cabin with hooded deck exterior near Vancouver

Perched over a cliff face, the hooded deck of the Gambier Residence reads like a ship’s prow over Howe Sound, the scenic waters near Vancouver.

Photo by 
1 / 8
Sustainable cabin façade with beveled siding

The facade is clad with beveled siding, stained dark to meld into the forest.

Photo by 
2 / 8
Sustainable cabin with hooded deck exterior near Vancouver

The architects designed every gesture of the home as a complement to the landscape, including the slot windows that frame views of the surrounding foliage and the walkway that follows the bedrock of the cliff.

Photo by 
Courtesy of 
Hasselblad H3D
3 / 8
Outdoor dock lowered by weight-laden pulleys

Farther down on the site is a dock whose ramp is lowered by hand via weight-laden pulleys. The residence is accessible by private boat or water taxi only.

Photo by 
4 / 8
Open-plan kitchen with untreated hemlock ceiling

Lam and her son Max prepare a snack together in the open-plan kitchen at the center of the house. The fir floor that covers the living space steps downward twice, creating a grade change that roughly follows the topology of the site. The ceiling is sheathed in untreated hemlock; the custom stools were designed by Brent Comber.

Photo by 
5 / 8
Modern wood-and-glass central atrium

The plan of the house revolves around a rocky outcropping lush with life that acts as the home’s central atrium. The granite was left intact in order to serve as the nucleus of the courtyard, and the walls of windows draw a wealth of natural daylight into the back of the building.

Photo by 
6 / 8
Cedar dock with a view of Bowen Island

Down on the cedar dock, the view of nearby Bowen Island generates a dramatic foreground view, while the British Columbia mainland in the distance appears to be 
a world away.

Photo by 
7 / 8
Cantilevered main floor with garden

The cantilevered main floor creates space for bracken fern and other indigenous 
vegetation to flourish.

Photo by 
8 / 8
Sustainable cabin with hooded deck exterior near Vancouver

Perched over a cliff face, the hooded deck of the Gambier Residence reads like a ship’s prow over Howe Sound, the scenic waters near Vancouver.

Project 
Gambier Residence

Scattered in the waters between Vancouver Island and the British Columbia mainland, the Gulf Islands have long served as getaways for harried West Coast urbanites. But as more of the world discovers the Canadian isles, standard-issue tourist trappings are cropping up like an invasive species. Gambier Island remains one of the few true getaways. The lushly landscaped and pervasively quiet 25-square-mile sanctuary lies off the main ferry route and is thus out of reach for the usual daytrippers and bus-tour crowd. Yet for those willing to eschew the automobile, it’s less than 30 minutes from West Vancouver by water taxi—and an entire universe away in terms of environment.

That remoteness made Gambier Island the ideal haven for Rose Lam and Todd Elyzen, two Vancouver-based film-industry professionals who wanted a weekend retreat for themselves and their two sons, Sam and Max. The couple wasn’t aiming to be self-consciously rustic; they wanted isolation but high comfort—the same kind of furniture, fittings, appliances, and plumbing that they enjoy in their city home. “I said, ‘I’m not going to travel out of the way just to clear out mouse droppings,’” Lam recalls. “The genesis of the house came down to my inability to use an outhouse,” she adds with a laugh.

Open-plan kitchen with untreated hemlock ceiling

Lam and her son Max prepare a snack together in the open-plan kitchen at the center of the house. The fir floor that covers the living space steps downward twice, creating a grade change that roughly follows the topology of the site. The ceiling is sheathed in untreated hemlock; the custom stools were designed by Brent Comber.


Lam and Elyzen selected Vancouver architects Heather Howat and David Battersby, of BattersbyHowat Architects, for their meticulous attention to siting and the clean-lined aesthetic of their work. True to form, the architects conceived the Gambier Residence as architecture that would meld with the landscape, emerging out 
of the foliage and over the waters of Howe Sound “like a shadow in the forest,” as Battersby puts it.

Then came the hard part: getting the home built. “The phrase ‘ignorance is bliss’ is truly accurate here,” says Lam. “I’m glad we didn’t know beforehand how difficult it would be.”

Modern wood-and-glass central atrium

The plan of the house revolves around a rocky outcropping lush with life that acts as the home’s central atrium. The granite was left intact in order to serve as the nucleus of the courtyard, and the walls of windows draw a wealth of natural daylight into the back of the building.


Barges loaded with concrete mix, insulation, wood panels, and beams had to arrive at midnight because that was the magic high-tide hour when workers could unload the construction materials at the community dock of 
the cliff-rimmed island. A helicopter was hired to drop in the structural forms. From the smallest nail to the largest ceiling beam, everything used in the house’s construction had to travel either up the rockface that slopes vertiginously from the cliff to the waterfront or along the unnervingly soft grass road that leads from the community dock. “There’s no possibility of running to the supplier to get an extra bag of nails,” Elyzen says.

Elyzen’s experience with film-set mechanics and lighting proved invaluable in figuring out solar panels, septic fields, generators, and other essential off-grid technologies. The main water source is a streamwater-collection system operated communally by two dozen nearby residents. To tap into it, Elyzen rigged a gravity-fed filtration system with two 1,000-gallon storage tanks located beneath the deck.

The roof features a rainwater-retention system and a panoply of solar panels, which are strategically positioned at the same angle as the house’s geographic latitude—49 degrees—to maximize the energy capture. The panels produce enough electricity to drive the house during the summer; a generator kicks in during the winter months. BattersbyHowat designed a simple, compact bunker clad in the same dark-stained cedar of the home to house the generator, with Elyzen advising them on how to position the air intake and outtake ports. Once the shell was built (by Hart Tipton Construction, which constructed the main house as well) and the diesel generator was brought in, Elyzen configured an insulating system of alternating foam baffles to minimize noise and reverberation. The power from the generator travels through cables from the bunker to a 48-volt, 750-amp battery bank housed in a mechanical room beneath the house where an inverter converts the voltage from DC to the more user-friendly AC format.

Cedar dock with a view of Bowen Island

Down on the cedar dock, the view of nearby Bowen Island generates a dramatic foreground view, while the British Columbia mainland in the distance appears to be 
a world away.


Aside from a handful of other cabins, nothing but nature surrounds Lam and Elyzen’s home. Above the main deck, the sloping cedar overhang compresses a spectacular view of Howe Sound, dotted with islands and framed by conifer boughs. Once, dolphins cavorted a mere 100 yards in front of the living-room deck, beckoning the couple’s young sons to the telescope for a closer look.

The paucity of big-city entertainment has inspired a new spectrum of activities for the entire family, Lam reports, especially in the rainy seasons. Doing jigsaw puzzles and cooking together have taken on a new importance in their Gambier life. There’s also the element of necessity: “If we don’t cook, we don’t eat,” Lam notes. “Living here has made us keenly aware of conservation. It’s not just a matter of turning the lights off; it’s more like, ‘You don’t need to turn the lights on.’”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016