written by:
photos by:
February 1, 2009
Originally published in Smaller is Smarter
When most people think of locations for a holiday home, they have visions of beaches, golf courses, spas, and chalets. But few have the mettle to choose the sort of place that architects André Lessard and Barbara Dewhirst deemed perfect.
Scrap steel and reclaimed wood clad the three-story triangular tower, which hovers over a small deck and outdoor space.
Photo by 
1 / 5
The house is sited 100 feet from Ontario's Otter Lake.
Photo by 
2 / 5
The scrap-steel staircase leads up to the upper floor, where there's a kitchen and a dining area.
Photo by 
3 / 5
The deck built on the ground level provides ample outdoor space during inclement weather.
Photo by 
Courtesy of 
Paul Orenstein

4 / 5
Bunk beds inside house the couple's three sons as well as overnight visitors. Almost all the furniture in the house was built out of leftover scrap steel and wood from the structure’s frame. <a href="http://www.dwell.com/articles/canadian-beacon.html">Rea
Almost all the furniture in the house was built out of leftover scrap steel and wood from the structure’s frame.
Photo by 
5 / 5
la tour des bebelles exterior
Scrap steel and reclaimed wood clad the three-story triangular tower, which hovers over a small deck and outdoor space.
Project 
La Tour des Bébelles

When most people think of locations for a holiday home, they have visions of beaches, golf courses, spas, and chalets. But few have the mettle to choose the sort of place that architects André Lessard and Barbara Dewhirst deemed perfect. “We first saw the site on a rainy fall morning,” Dewhirst says of their Otter Lake, Ontario, weekend spot. “The place was overrun with hemlock trees, and it was dark and gloomy. We immediately decided to buy it.”

The price might have been right, but, like so many eager home builders, the couple found that buying the land was the easiest part of the ordeal. Construction was delayed for years, and the whole process took nearly a decade due to factors like stringent local environmental building codes and cash-flow concerns.

On most weekends the architects would make the six-hour round-trip drive from their Toronto home to camp on the 32-acre plot with their three boys, who were three, five, and nine years old when they bought the property. At first, the children were urbanites, more accustomed to taxis and lattés than tree frogs and lichen, but the new spot proved better than the Boy Scouts when it came to teaching them about nature. “The kids didn’t expect to be living on such a rugged, swampy property,” Lessard says, slightly embarrassed at the recollection. “The first time they saw a beaver swimming through the water, they thought it was a crocodile.”

The boys quickly adapted, chasing wildlife around the lake in a canoe and helping their parents landscape—an arduous task that involved clearing logs from the water, trimming the hemlocks, and building a fire pit. The time spent roughing it also enabled the family to envision a structure perfectly suited for the site. There were some environmental constraints—local codes required a 100-foot setback from the lakeshore—but nothing limited their aesthetic choices; to further the rustic feel they opted to place the house 300 feet from their shared driveway. Ardent modernists as well as proponents of green design, Lessard and Dewhirst chose to build a tall house on higher ground further from the water in lieu of clearing trees. The three-story triangular tower both maximized their views of the water and minimized their footprint on the land.

Mindful of the road’s inaccessibility, yet understanding the need for a sturdy structure, the architects chose to construct the frame out of ten-guage steel beams—each ten-foot piece weighting no more than 25 pounds. To ensure that the house wouldn’t blow over in a stiff wind, Lessard and Dewhirst enlisted the expertise of a friend, structural engineer Eric Jokinen. Jokinen’s initial surprise at the choice of building material gave way to admiration, leading him to dub the house, La Tour des Bébelles, in reference to snap-together metal toy sets.

Two workmen helped carry in the beams, then assembled them on-site with nuts and bolts over the course of a month. Wood stud walls and a cladding of stained tongue-and-groove pine helped create the shell of the building. The result, Dewhirst observes, is that the house doesn’t disrupt its surroundings; it “looks like it was plucked from outer space and plunked directly into the forest.”

The interior of the house is as unconventional as the exterior. La Tour de Bébelles has no divisions within: It’s essentially two large, open rooms, each measuring 450 square feet, stacked one on top of the other. A deck was built underneath so that rainy days don’t deter lounging outside on the Adirondack chairs. The only private area in the whole place is the space that contains the shower, sink, and composting toilet, which has been afforded four walls. “As a reaction to Victorian homes, where the bedrooms are light and the lower rooms dark, the bedrooms here are placed below the living area,” explains Lessard, letting people slumber in dim peace, then eat and play upstairs, and outdoors, in the light.

Although the house is rigged up to the electrical grid, everything else about it is resolutely green. All drinking water comes from a well beside the house, and the family collects graywater for use in the kitchen. To protect the lake, they use only biodegradable soaps and truck their laundry to nearby Laundromats or—before their recent move to Vancouver—back home to Toronto. There’s no lawn as such; instead, Dewhirst speaks fondly of some saplings she’s tending. Lessard dragged granite chunks from other parts of the land to create steps up to the house from the lake, cutting a path between the few small areas of grass and wildflowers.

Over the years, the boys have become accustomed to the deer, beavers, loons, porcupines, and other animals that traipse across their land, and, as Lessard boasts, “You can catch fish in the lake with a pail.” It’s an idyllic existence for any earth-friendly folk, although one that the family can’t claim as frequently since they headed west to British Columbia last spring. “We don’t miss Toronto at all,” says Dewhirst. “Our only regret is leaving Otter Lake.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

45 dva 2270 persp1 cmyk 0
The prospect of retirement doesn’t just signal the end of a career; it offers the chance to recalibrate and re-prioritize in life.
July 25, 2016
18
You don’t have to choose between sustainable energy and curb appeal.
July 19, 2016
jakemagnus queensland 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
July 06, 2016
content delzresidence 013 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 29, 2016
abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016