written by:
January 22, 2009
Originally published in Super Natural
When Anders Stokholm asked his old friend Felix Jerusalem to design his family’s new home in Eschenz, a northern Swiss village on the Rhine River and Untersee Lake, the client and architect agreed that they didn’t want to disturb the ancient Roman artifacts buried in the property’s wet soil. But they did want something both modern and green. Jerusalem’s solution, the Strohhaus, beautifully merges the old with the new: The structure floats above the saturated ground on pilings—–referencing building methods used in the area thousands of years ago, according to Zurich-based Jerusalem. And except for its concrete core, the entire house is made from slabs of prefabricated, formaldehyde-free compressed straw.
green straw and concrete eco-home in Switzerland
The entire house is made from slabs of prefabricated, formaldehyde-free compressed straw.
1 / 3
The extra-long suspended fireplace emphasizes the living room’s height. Minimal interior detailing resulted in a bold yet calm space—–and kept costs down.
2 / 3
Upstairs, gallery windows frame the Rhine River. A concrete core (visible on the left) houses the kitchen, the bathroom, and a mini wine cellar below.
3 / 3
green straw and concrete eco-home in Switzerland
The entire house is made from slabs of prefabricated, formaldehyde-free compressed straw.
Project 
Strohhaus
Architect 

When Anders Stokholm asked hisold friend Felix Jerusalem to design his family’s new home in Eschenz, a northern Swiss village on the Rhine River and Untersee Lake, the client and architect agreed that they didn’t want to disturb the ancient Roman artifacts buried in the property’s wet soil. But they did want something both modern and green. Jerusalem’s solution, the Strohhaus, beautifully merges the old with the new: The structure floats above the saturated ground on pilings—–referencing building methods used in the area thousands of years ago, according to Zurich-based Jerusalem. And except for its concrete core, the entire house is made from slabs of prefabricated, formaldehyde-free compressed straw.

The Strohhaus is no earthy adobe or old-school straw bale dwelling, though. Its walls are made from panelized strawboard sandwiches. Highly dense outer layers perform the load-bearing function, with lighter-weight layers in between creating thermal insulation; midweight slabs were used for interior features.

Compressed straw is a better insulator than timber, Jerusalem notes, and no more flammable when compressed to this degree. It’s also a much more renewable resource: Compared to the years it can take for a tree to mature, straw replenishes in about three or four months—–the time it takes to grow a field of grain. Not much less than the time it took to construct the Strohhaus, which was completed in 2005, just in time for the Stokholms to be settled in for Christmas.

The entire structure is sheathed in inexpensive translucent-green corrugated plastic—–the stuff you’d normally use to roof a small shed—–making the construction and materials visible as well as contributing to the home’s insulation. The unusual outer skin adds an aesthetic bonus when sunlight shines through it, casting shadows in varied patterns across the inner walls.

This transparency pleases Jerusalem, who feels that the raw, exposed design of the Strohhaus contradicts popular associations of plastic and straw with cheapness, disposability, and kitsch. “Andy Warhol took trash and made art out of it; I think this is very similar,” assserts Jerusalem.

The €325,000 budget (about $475,000) was tight by Swiss standards, Jerusalem notes, and had to include the intensive research and development involved in prototyping a new design. To stay within budget, the home’s interior is intentionally spare, a “noble carcass,” with heating and electrical lines running through exposed pipes.

This simplicity also fits the philosophiesof both architect and client. “I think people should think about how they want to live,” says the architect. “Must there always be so much luxury? Could it be simpler and more direct?”

Jerusalem saved more money by concentrating the plumbing—–kitchen, bath, and toilet—–in the concrete core, which extends underground just enough to create a small wine cellar accessable through trap doors. 

Despite the home’s modest footprint, the living room feels spacious and light, thanks to the long, bare walls, free of shelving or detailing. Cheerful white and yellow paint on alternating walls emphasizes the room’s width and dramatic height, and a bulbous black fireplace punctuates the space, suspended from the high ceiling on a long stem. On the west side of the living room, three huge sliding glass doors open onto metalwork steps that lead down to the family’s private garden. The color and light weight of the exterior material help soften the division between indoors and out.

The Strohhaus is set on a roughly north-south axis that maximizes the landscape. At the north end, the open living space flows into a gallery situated above the master bedroom; picture windows frame the view of Lake Untersee and the Rhine. The children’s bedrooms are at the south end, on the other side of the concrete core, creating privacy at both poles of the home. The passage between the children’s rooms and the bathroom also contains the family’s library and kitchen storage.

While the Strohhaus has earned a lot of regional acclaim for its innovation, local reaction was mixed. “Americans think Switzerland is cows and cheese and chocolate,” says Jerusalem, and some Swiss are the same, preferring traditional representational design (think Alpine ski chalet) to a deceptively simple-looking house set on pilings. But the Stockholm family is happy with the home, which has seen them snugly through three winters. 

Although the German firm that made the compressed straw slabs has since gone out of business, Jerusalem hopes his prototype will advance architecture’s capacity to solve energy and climate problems. “Architecture learns so slowly from technical [advancements]. We must create new concepts and new materials,” he says. “It must be more than only aesthetic; it must have more substance.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

abc malacari marwick stair 01 0
A simple set of stairs is a remodel’s backbone.
June 28, 2016
Design Award of Excellence winner Mellon Square.
Docomomo US announces the winners of this year's Modernism in America Awards. Each project showcases exemplary modern restoration techniques, practices, and ideas.
June 27, 2016
monogram dwell sf 039 1
After last year’s collaboration, we were excited to team up with Monogram again for the 2016 Monogram Modern Home Tour.
June 27, 2016
switch over chicago smart renovation penthouse deck smar green ball lamps quinze milan lounge furniture garapa hardwood
A strategic rewire enhances a spec house’s gut renovation.
June 26, 2016
young guns 2016 emerging talent coralie gourguechon treviso italy cphotos by coralie gourguechon co produced by isdat planche anatomique de haut parleur1
Coralie Gourguechon's paper objects will make you see technology in a whole new way.
June 26, 2016
green machine smart home aspen colorado facade yard bocci deck patio savant
Smart technology helps a house in Aspen, Colorado, stay on its sustainable course.
June 25, 2016
Compact Aglol 11 television plastic brionvega.
The aesthetic appeal of personal electronics has long fueled consumer interest. A new industrial design book celebrates devices that broke the mold.
June 25, 2016
modern backyard deck ipe wood
An angled deck transforms a backyard in Menlo Park, California, into a welcoming gathering spot.
June 24, 2016
dscf5485 1
Today, we kicked off this year’s annual Dwell on Design at the LA Convention Center, which will continue through Sunday, June 26th. Though we’ve been hosting this extensive event for years, this time around is particularly special.
June 24, 2016
under the radar renovation napa
Two designers restore a low-slung midcentury gem in Napa, California, by an unsung Bay Area modernist.
June 24, 2016
Exterior of Huneeus/Sugar Bowl Home.
San Francisco–based designer Maca Huneeus created her family’s weekend retreat near Lake Tahoe with a relaxed, sophisticated sensibility.
June 24, 2016
light and shadow bathroom walnut storage units corian counter vola faucet
A Toronto couple remodel their home with a special emphasis on a spacious kitchen and a material-rich bathroom.
June 24, 2016
Affordable home in Kansas City living room
In Kansas City, an architecture studio designs an adaptable house for a musician on a budget.
June 23, 2016
modern lycabettus penthouse apartment oak vertical slats office
By straightening angles, installing windows, and adding vertical accents, architect Aaron Ritenour brought light and order to an irregularly shaped apartment in the heart of Athens, Greece.
June 23, 2016
kitchen confidential tiles custom cabinetry oak veneer timber house
A modest kitchen addition to a couple’s cottage outside of Brisbane proves that one 376-square-foot room can revive an entire home.
June 23, 2016
feldman architecture 0
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
June 22, 2016
Blackened timber Dutch home
A modern dwelling replaces a fallen farmhouse.
June 22, 2016
hillcrest house interior kitchen 3
Seeking an escape from bustling city life, a Manhattan couple embarks on a renovation in the verdant Hudson Valley.
June 22, 2016
angular
Atelier Moderno renovated an old industrial building to create a luminous, modern home.
June 21, 2016
San Francisco floating home exterior
Anchored in a small San Francisco canal, this floating home takes its cues from a classic city habitat.
June 21, 2016
modern renovation addition solar powered scotland facade steel balcony
From the bones of a neglected farmstead in rural Scotland emerges a low-impact, solar-powered home that’s all about working with what was already there.
June 21, 2016
up in the air small space new zealand facade corrugated metal cladding
An architect with a taste for unconventional living spaces creates a small house at lofty heights with a starring view.
June 21, 2016
young guns 2016 emerging talent marjan van aubel london cwai ming ng current window
Marjan Van Aubel makes technology a little more natural.
June 21, 2016
urban pastoral brooklyn family home facade steel cypress double
Building on the site of a former one-car garage, an architect creates his family’s home in an evolving neighborhood of Brooklyn.
June 20, 2016
Modern Brooklyn backyard studio with plexiglass skylight, green roof, and cedar cladding facade
In a Brooklyn backyard, an off-duty architect builds a structure that tests his attention to the little things.
June 20, 2016
the outer limits paris prefab home living area vertigo lamp constance guisset gijs bakker strip tablemetal panels
In the suburbs of Paris, an architect with an eco-friendly practice doesn’t let tradition stand in the way of innovation.
June 20, 2016
amaroso40040
When a garage damaged by termites had to go, a studio emerges.
June 19, 2016
the blue lagoon iceland geothermal spa hotel water visitors
The famed geothermal spa outside Reykjavík, Iceland, is entering a major new phase—paving the way for the area’s first five-star hotel.
June 19, 2016
heaven on earth maya lin topography what is missing california academy sciences wood video
A new monograph by Rizzoli explores the memorial project by the renowned artist.
June 19, 2016
gable game austin texas cantilevered home facade windows upper level car port
For Dwell's annual issue dedicated to indoor/outdoor living. Here, we introduce you to the photographers and writers who made it happen.
June 18, 2016