written by:
photos by:
February 1, 2009
Originally published in Smaller is Smarter
When most people think of locations for a holiday home, they have visions of beaches, golf courses, spas, and chalets. But few have the mettle to choose the sort of place that architects André Lessard and Barbara Dewhirst deemed perfect.
Scrap steel and reclaimed wood clad the three-story triangular tower, which hovers over a small deck and outdoor space.
Photo by 
1 / 5
The house is sited 100 feet from Ontario's Otter Lake.
Photo by 
2 / 5
The scrap-steel staircase leads up to the upper floor, where there's a kitchen and a dining area.
Photo by 
3 / 5
The deck built on the ground level provides ample outdoor space during inclement weather.
Photo by 
Courtesy of 
Paul Orenstein

4 / 5
Bunk beds inside house the couple's three sons as well as overnight visitors. Almost all the furniture in the house was built out of leftover scrap steel and wood from the structure’s frame. <a href="http://www.dwell.com/articles/canadian-beacon.html">Rea
Almost all the furniture in the house was built out of leftover scrap steel and wood from the structure’s frame.
Photo by 
5 / 5
la tour des bebelles exterior
Scrap steel and reclaimed wood clad the three-story triangular tower, which hovers over a small deck and outdoor space.
Project 
La Tour des Bébelles

When most people think of locations for a holiday home, they have visions of beaches, golf courses, spas, and chalets. But few have the mettle to choose the sort of place that architects André Lessard and Barbara Dewhirst deemed perfect. “We first saw the site on a rainy fall morning,” Dewhirst says of their Otter Lake, Ontario, weekend spot. “The place was overrun with hemlock trees, and it was dark and gloomy. We immediately decided to buy it.”

The price might have been right, but, like so many eager home builders, the couple found that buying the land was the easiest part of the ordeal. Construction was delayed for years, and the whole process took nearly a decade due to factors like stringent local environmental building codes and cash-flow concerns.

On most weekends the architects would make the six-hour round-trip drive from their Toronto home to camp on the 32-acre plot with their three boys, who were three, five, and nine years old when they bought the property. At first, the children were urbanites, more accustomed to taxis and lattés than tree frogs and lichen, but the new spot proved better than the Boy Scouts when it came to teaching them about nature. “The kids didn’t expect to be living on such a rugged, swampy property,” Lessard says, slightly embarrassed at the recollection. “The first time they saw a beaver swimming through the water, they thought it was a crocodile.”

The boys quickly adapted, chasing wildlife around the lake in a canoe and helping their parents landscape—an arduous task that involved clearing logs from the water, trimming the hemlocks, and building a fire pit. The time spent roughing it also enabled the family to envision a structure perfectly suited for the site. There were some environmental constraints—local codes required a 100-foot setback from the lakeshore—but nothing limited their aesthetic choices; to further the rustic feel they opted to place the house 300 feet from their shared driveway. Ardent modernists as well as proponents of green design, Lessard and Dewhirst chose to build a tall house on higher ground further from the water in lieu of clearing trees. The three-story triangular tower both maximized their views of the water and minimized their footprint on the land.

Mindful of the road’s inaccessibility, yet understanding the need for a sturdy structure, the architects chose to construct the frame out of ten-guage steel beams—each ten-foot piece weighting no more than 25 pounds. To ensure that the house wouldn’t blow over in a stiff wind, Lessard and Dewhirst enlisted the expertise of a friend, structural engineer Eric Jokinen. Jokinen’s initial surprise at the choice of building material gave way to admiration, leading him to dub the house, La Tour des Bébelles, in reference to snap-together metal toy sets.

Two workmen helped carry in the beams, then assembled them on-site with nuts and bolts over the course of a month. Wood stud walls and a cladding of stained tongue-and-groove pine helped create the shell of the building. The result, Dewhirst observes, is that the house doesn’t disrupt its surroundings; it “looks like it was plucked from outer space and plunked directly into the forest.”

The interior of the house is as unconventional as the exterior. La Tour de Bébelles has no divisions within: It’s essentially two large, open rooms, each measuring 450 square feet, stacked one on top of the other. A deck was built underneath so that rainy days don’t deter lounging outside on the Adirondack chairs. The only private area in the whole place is the space that contains the shower, sink, and composting toilet, which has been afforded four walls. “As a reaction to Victorian homes, where the bedrooms are light and the lower rooms dark, the bedrooms here are placed below the living area,” explains Lessard, letting people slumber in dim peace, then eat and play upstairs, and outdoors, in the light.

Although the house is rigged up to the electrical grid, everything else about it is resolutely green. All drinking water comes from a well beside the house, and the family collects graywater for use in the kitchen. To protect the lake, they use only biodegradable soaps and truck their laundry to nearby Laundromats or—before their recent move to Vancouver—back home to Toronto. There’s no lawn as such; instead, Dewhirst speaks fondly of some saplings she’s tending. Lessard dragged granite chunks from other parts of the land to create steps up to the house from the lake, cutting a path between the few small areas of grass and wildflowers.

Over the years, the boys have become accustomed to the deer, beavers, loons, porcupines, and other animals that traipse across their land, and, as Lessard boasts, “You can catch fish in the lake with a pail.” It’s an idyllic existence for any earth-friendly folk, although one that the family can’t claim as frequently since they headed west to British Columbia last spring. “We don’t miss Toronto at all,” says Dewhirst. “Our only regret is leaving Otter Lake.”

Join the Discussion

Loading comments...

Latest Articles

img 8652 1
The city of San Francisco has been eagerly awaiting the reopening of SFMOMA for years—and as the May 14th opening approaches closer everyday, the anticipation continues to build for art enthusiasts both near and far. This morning, we were given the opportunity to explore the newly expanded space before the crowds roll in. After a series of speeches, remarks, and tours, we left the grounds feeling thoroughly inspired and excited to share what we discovered.
April 28, 2016
Renovation of 1967 Hamburg apartment with Vipp kitchen.
In our April issue, we showcased an apartment in Hamburg, Germany, with a striking, matte-black kitchen from Vipp. The 77-year-old company became famous for its iconic pedal trash can before venturing into kitchens and other tools for the home. This isn't the first time that the Danish company's products have graced our pages, and here we've gathered additional examples from our archive that show how the brand's minimalist black kitchens are always a win in modern interiors.
April 28, 2016
Zafra residence living room.
A man and his wife make an emotional return to an apartment building he loved as a kid.
April 28, 2016
the garden inside concrete dining pavilion indoor outdoor custom cabinets thermador dishwasher refrigerator
A skylit conservatory doubles as a verdant dining parlor in Sonoma County, California.
April 28, 2016
Details of the Calico collection.
Calico Wallpaper founders Nick and Rachel Cope showed us through their home in our March Issue, now step inside their studio.
April 28, 2016
william krisel pow 1
Each week, we tap into Dwell's Instagram community to bring you the most captivating design and architecture shots of the week.
April 27, 2016
Dwell on Design and designjunction at ArtBeam
It's all part of Dwell on Design + designjunction's three-day event, featuring a program of talks chock-full of leading figures in design, architecture, urbanism, and beyond—coming up May 13-15 at ArtBeam in New York.
April 27, 2016
seattles mariners floating house prefab facade exterior fiber cement panels
A prefabricated floating home drops anchor in the Pacific Northwest.
April 27, 2016
royan treatment living room stone fireplace vintage new furnishings
French designer Florence Deau effortlessly mixes the old with the new.
April 27, 2016
modern netherlands 13 noordeinde schoolhouse parquet herringbone floors stove
Take a lesson from this school-turned-home.
April 27, 2016
The sidewalks of Copacabana in Rio De Janero, Brazil, designed by Roberto Burle Marx
The Jewish Museum in New York City takes it outside with a celebration of the Brazilian landscape architect Roberto Burle Marx.
April 26, 2016
Waterfront home in Belvedere, California
A 1960s home infested with powderpost beetles had to be sacrificed before this this Zen-inspired house could happen.
April 26, 2016
dialogue house
At the base of Echo Mountain in Phoenix, a geometric home by Wendell Burnette opens up to the surrounding desert landscape.
April 26, 2016
street smarts kitchen full view
A creative couple transforms an old Toronto storefront in Dundas West into a home and studio.
April 26, 2016
hald strand
This architect thinks of everything for his summer escape, pizza oven included.
April 26, 2016
gans turin residence living room
Thanks to a contemporary interior that she’s been updating for a decade, modern architect Abigail Turin has learned to love her traditional 1925 San Francisco home.
April 25, 2016
131
Johannesburg-based design studio Counterspace was founded in 2014 by young architecture graduates Sumayya Vally, Sarah de Villiers, and Amina Kaskar. Their projects are collaborative, research-led investigations into possible futures and ideas of otherness in Johannesburg.
April 25, 2016
through living room
A second-story addition and a new indoor-outdoor focus revive a nondescript house in L.A.
April 25, 2016
Modern living room with Flexform sofa and Jens Fager candelabra
An Antwerp home blurs the boundaries between art and design.
April 25, 2016
hillside haven  1
This backyard is its own modern retreat in the Berkeley Hills.
April 25, 2016
Two studios flanks a central volume at this home in Mexico
Art and life meet in the middle at a family retreat in Central Mexico.
April 24, 2016
natural instinct swedish family home kitchen table unfold pendants muuto lilla aland chairs stolab
With Alvar Aalto in mind, a renowned Swedish architect crafts a serene home on a long-held family plot.
April 24, 2016
clearing the table coffee tables boxinbox philippe starck glas italia storage
A half-century later, furniture designers are catching up to painter Yves Klein’s visionary Table Bleue.
April 23, 2016
A deck looks out onto the beach in Australia
Every week, we highlight one amazing Dwell home that went viral on Pinterest. Follow Dwell's Pinterest account for more daily design inspiration.
April 23, 2016
against the grain sustainable hudson new york home black walnut flooring furniture
An architect-turned-falconer considers animals and nature when designing his own home.
April 23, 2016
Aerial view of Copenhagen
@littlemycph finds symmetry in buildings and streets.
April 22, 2016
Josué Azor retuned to his family’s plot to build a new home, designed to resist future quakes and decorated with custom artwork and furniture.
In the wake of a catastrophic earthquake, a young Haitian photographer builds anew.
April 22, 2016
backyard with outdoor shower concrete pavers and wood fence
A hillside Virginia home located on a notch between two ridges is fun for the whole family.
April 22, 2016
Twin houses in Canada
Twin cabins rise together on charming Chaleur Bay in New Brunswick.
April 22, 2016
toy story industrial kitchen los angeles renovation toy lofts brass shelves steel wall hayneedle pot rack verona range
Our best reader reactions this week.
April 22, 2016