Advertising
Advertising

You are here

Brooklyn Museum's reOrder

Read Article

When invited to submit a proposal for Brooklyn Museum’s newly renovated Great Hall, part of a larger redesign of the New York City–based museum’s main floor, Situ Studio looked to the building’s history for inspiration. “This [exhibit] is very site-specific,” says Aleksey Lukyanov, designer and one-fifth of the Situ Studio team, which is based in Brooklyn, NY, and comprises five friends and graduates from the Cooper Union School of Architecture. “It's specific to the history of the museum and the history of its architecture,” continues Lukyanov.

  • 
  The hall features 16 columns and four interior walls that form a smaller, though not fully enclosed, center room. “We thought, can we transform these columns, and not only make it a decorative aspect?” Lukyanov recalls. “Can they also become functional? Can they become objects that provide lighting?”  Photo by: Eva Meszaros
    The hall features 16 columns and four interior walls that form a smaller, though not fully enclosed, center room. “We thought, can we transform these columns, and not only make it a decorative aspect?” Lukyanov recalls. “Can they also become functional? Can they become objects that provide lighting?”

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  “We submitted something that basically proposed to take the classical profile of these columns that exist here,” says Lukyanov, “And start to play with it and start to deform that profile.”  Photo by: Eva Meszaros
    “We submitted something that basically proposed to take the classical profile of these columns that exist here,” says Lukyanov, “And start to play with it and start to deform that profile.”

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  “The way we engineered the system is to allow for a very flexible way of actually constructing these structures,” says Wes Rozen, one of the Situ Studio designers. Though all the parts are the same, their adjustable positioning allows for variety of resulting figures.  Photo by: Eva Meszaros
    “The way we engineered the system is to allow for a very flexible way of actually constructing these structures,” says Wes Rozen, one of the Situ Studio designers. Though all the parts are the same, their adjustable positioning allows for variety of resulting figures.

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  The exhibit will include two video pieces showing time-lapse videos of the nearly four-week construction process. “The way things are made and craftsmanship is an important part of our practice,” Rozen explains. Using a ceiling-mounted tracking system, a single camera moved at a pace of about three feet every working hour to capture the build.  Photo by: Eva Meszaros
    The exhibit will include two video pieces showing time-lapse videos of the nearly four-week construction process. “The way things are made and craftsmanship is an important part of our practice,” Rozen explains. Using a ceiling-mounted tracking system, a single camera moved at a pace of about three feet every working hour to capture the build.

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  “It’s kind of a high-tech fabric,” Lukyanov says of the material that ultimately establishes the columns’ exaggerated silhouette. The durable acrylic-based fabric, donated by Sunbrella, is stain, UV, mold and moisture resistant.  Photo by: Eva Meszaros
    “It’s kind of a high-tech fabric,” Lukyanov says of the material that ultimately establishes the columns’ exaggerated silhouette. The durable acrylic-based fabric, donated by Sunbrella, is stain, UV, mold and moisture resistant.

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  Adding function to the form, the columns are fitted with exaggerated shapes to allow for seating of various sizes. Such large rooms tend to become a thoroughfare, Rozen explains, so adding functionality to draw visitors not only to occupy but also examine the room was an important goal.  Photo by: Eva Meszaros
    Adding function to the form, the columns are fitted with exaggerated shapes to allow for seating of various sizes. Such large rooms tend to become a thoroughfare, Rozen explains, so adding functionality to draw visitors not only to occupy but also examine the room was an important goal.

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  “What we wanted to do with the columns is break up this height and scale with these forms as well,” Lukyanov explains, “Where you have this overhead cover to provide more of an intimate gathering space.”  Photo by: Eva Meszaros
    “What we wanted to do with the columns is break up this height and scale with these forms as well,” Lukyanov explains, “Where you have this overhead cover to provide more of an intimate gathering space.”

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  Further, the team had the space in mind beyond the colonnade. “We’re always thinking that this is an environment, a setting for things to take place,” says Luknayov. He notes that the installation allows room for performance space as well as sufficient and additional lighting to illuminate other artwork present in the space.  Photo by: Eva Meszaros
    Further, the team had the space in mind beyond the colonnade. “We’re always thinking that this is an environment, a setting for things to take place,” says Luknayov. He notes that the installation allows room for performance space as well as sufficient and additional lighting to illuminate other artwork present in the space.

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  The installation, developed over a period of almost nine months, would take about 200 hours to assemble, for which Situ Studio assembled a 20-person team of mostly students and young designers. Their contribution played no small part, Rozen remarks. “The final form is found through the input of everyone who’s involved in the construction,” he says. “There’s a lot of participation and dialog that happens here.”  Photo by: Eva Meszaros
    The installation, developed over a period of almost nine months, would take about 200 hours to assemble, for which Situ Studio assembled a 20-person team of mostly students and young designers. Their contribution played no small part, Rozen remarks. “The final form is found through the input of everyone who’s involved in the construction,” he says. “There’s a lot of participation and dialog that happens here.”

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  “Each one of these columns has personality,” observes Rozen, who enjoys hearing when certain columns are “favored” over others, suggesting a true personification of and attachment to the captivating figures. “I’ve heard some opinions,” adds Lukyanov. “People have their favorites to work on.”  Photo by: Eva Meszaros
    “Each one of these columns has personality,” observes Rozen, who enjoys hearing when certain columns are “favored” over others, suggesting a true personification of and attachment to the captivating figures. “I’ve heard some opinions,” adds Lukyanov. “People have their favorites to work on.”

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  The marriage of columns and fabric came through independent studies of each. The fluting of Roman and Greek columns inspired, in part, the pleating of the fabric. The giant rings are also reflective of the early 18th century caged crinoline, or hoop skirt, a popular fashion at the time of the building’s original construction.  Photo by: Eva Meszaros
    The marriage of columns and fabric came through independent studies of each. The fluting of Roman and Greek columns inspired, in part, the pleating of the fabric. The giant rings are also reflective of the early 18th century caged crinoline, or hoop skirt, a popular fashion at the time of the building’s original construction.

    Photo by: Eva Meszaros

  • 
  Alice in Wonderland references have been made about the towering, enchanting shapes, which emphasize scale and perspective. “There’s a playfulness with the project, and first and foremost I hope that people are surprised by what they see,” Rozen shares. “It’s gonna remind people what it’s like, maybe, to be a child.”  Photo by: Eva Meszaros
    Alice in Wonderland references have been made about the towering, enchanting shapes, which emphasize scale and perspective. “There’s a playfulness with the project, and first and foremost I hope that people are surprised by what they see,” Rozen shares. “It’s gonna remind people what it’s like, maybe, to be a child.”

    Photo by: Eva Meszaros

@current / @total

More

Add comment

Log in or register to post comments
Advertising