written by:
photos by:
March 12, 2012
Originally published in Light & Energy

A family discovers the joys of DIY design—and muddy feet—in their home made up of distinct pods that blends harmoniously with its surroundings in the rainy mountains of Kauai.

gamby-residence-facade-family-portrait.jpg

DIY design home in Kauai

Tanya, Chris, Jackson, and Zeke spend much of their day outside.

Photo by 
1 / 22

gamby-residence-kids-room-jackson-portrait.jpg

Bedroom hallway with concrete room divider

When she’s not at the treehouse, Jackson hangs out in the kids’ room.

Photo by 
3 / 22

gamby-residence-kitchen.jpg

kitchen with reclaimed wood floors

The kitchen occupies one corner of the L-shaped structure. As throughout, the floors are made up of reclaimed eucalyptus that Chris planed himself.

Photo by 
4 / 22

gamby-residence-lanai-family-portrait.jpg

Natural look family living room lanai with a wood ceiling

Just off the kitchen is the lanai, which serves as the family’s main gathering spot. The polycarbonate roof lets light through but keeps the rain at bay.

Photo by 
5 / 22

gamby-residence-outside-asphalt-walkway.jpg

Outdoor garden asphalt walkway

When a nearby road washed out in a flood, Chris and Tanya hauled the broken bits of asphalt to their property and made a walkway leading to the entrance.

Photo by 
6 / 22

gamby-residence-dining-area-family-portrait.jpg

Dining area with floor-to-ceiling glass panels

Connecting the kitchen and laundry area is the dining area, enclosed with floor-to-ceiling glass panels. “Chris built the whole thing,” says Tanya.

Photo by 
7 / 22

gamby-residence-dining-room-view-lanai-lawn.jpg

Dining room with door opening

The view from the dining area extends across the lanai to the lawn, which never needs watering—it stays green from the island’s frequent rains.

Photo by 
8 / 22

gamby-residence-outside-repurposed-slide.jpg

DIY design home in Kauai

Jackson and Zeke escape their bedroom through a slide repurposed from an old play structure. The 20-acre property backs up to nearby mountains.

Photo by 
9 / 22

gamby-residence-kids-room-zeke-portrait.jpg

Children's room divider

The compact living area is just off the kids’ room.

Photo by 
10 / 22

gamby-residence-laundry-area-chris-portrait.jpg

Laundry room outdoor entry

A glass slider and a stackable LG washer and dryer maximize space in the laundry area, which includes a small utility closet.

Photo by 
11 / 22

gamby-residence-bathroom.jpg

Bathroom with composting toilet and found wood table

Nearby, the bathroom includes a composting toilet and a Home Depot sink on a pedestal Chris made from chunks of found wood.

Photo by 
12 / 22

gamby-residence-exterior-cement-board-wall-panels.jpg

Exterior beams with HandieBacker cement board wall panels
Boulder Holder

Giant rocks excavated from the site serve as natural anchors for the building’s exterior beams. “You can’t dig five feet on this property without hitting a boulder,” says Chris. As suggested by the couple’s architects, the boulders act as a support system, unique architectural ornamentation, and extra seating.

Board Meeting

The unique wall panels are made of HardieBacker cement board from James Hardie. “That’s the material I’m happiest with,” says Tanya. “I like the way it looks, it’s cool, and it works.” Typically used for waterproofing beneath floors and countertops, the board is perfect for combating the extreme rains that sometimes pound the house.jameshardie.com

Photo by 
13 / 22

gamby-residence-kitchen-cabinets.jpg

See-through kitchen wall shelves
Swede Motion

With no Ikea in Hawaii, the Gambys took advantage of a trip to Los Angeles during construction to pick up their kitchen cabinets—simple models made of glass, plywood, and particleboard. They shipped the cabinets to the island and, à la all things Ikea, put them together onsite, situating them high above the counter.ikea.com

Photo by 
14 / 22

gamby-residence-eucalyptus-pieces-waterdrop-jug-from-esque.jpg

Eucalyptus in Waterdrop jug from Esque Studio
Waxing Poetic

During construction, Tanya’s brother, a boat builder on Oahu, found tons of eucalyptus pieces that his neighbor was about to throw away. Chris broke many a saw blade planing the incredibly dense wood for the floors, which he stained with Jacobean by Minwax. The Waterdrop jug is from Esque.minwax.comesque-studio.com

Photo by 
15 / 22

gamby-residence-dining-room.jpg

DIY ceiling lamp in natural dining room
A Bright Idea

After build-out, the family realized they needed a light for their dining room. Tanya and Jackson took to their storage container, where they found fake flower branches they had bought at Ace Hardware, and paired them with a crumpled string of old Christmas lights. “We plugged it in and that was that,” says Tanya.

Photo by 
16 / 22

extended-gamby-residence-exterior-asphalt-walkway.jpg

DIY design home in Kauai

The building process was a collaborative one, with the Gambys and their architects engineering the house to meet building codes as the pieces were being installed. In the middle, a glass hallway containing the dining room connects to the kitchen.

Photo by 
17 / 22

extended-gamby-residence-exterior-backyard-patio-closeup.jpg

DIY backyard patio

The back patio is bordered by boulders picked up on the Gambys' land. Tanya says that particular design element will be repeated in the next home they build: "We've actually unearthed one the size of a minivan that we're going to use in the bigger house."

Photo by 
18 / 22

extended-gamby-residence-exterior-playhouse-jackson-portrait.jpg

Outdoor children's playhouse

The Gamby children have plenty of room to play; in addition to the pallet treehouse their dad built right outside of their bedroom window (with a slide to reach it!), they also have a playhouse in which to make believe.

Photo by 
20 / 22

extended-gamby-residence-exterior-treehouse.jpg

Multi-floor treehouse in Hawaii

 

Made from wooden pallets, the tree house was a requirement for the kids in this Hawaiian home. Photo by: Linny Morris
 
Photo by 
21 / 22
DIY design home in Kauai

Tanya, Chris, Jackson, and Zeke spend much of their day outside.

Project 
Gamby Residence
Architect 

Tanya and Chris Gamby—a psychologist and web developer/portable outdoor movie theater owner, respectively—have called Hawaii home for most of their lives. After a detour to Los Angeles, where their children, Jackson, now nine, and Zeke, seven, were born, they came back. They were perfectly content with their old plantation house in the town of Lihue, on Kauai, when they accompanied Chris’s sister on her own property search in the island’s lush mountains. When they came across a 20-acre parcel that backed up to verdant, rainy valleys and stunning views, Tanya was immediately smitten. “When I saw the land, I thought, ‘I’d sell my soul to live here,’” says Tanya, who luckily only had to sell her existing house to do so. They bought the property as an extended family, and then the Gambys, with $80,000, limited construction experience, and guidance from local architects Ben Sullivan and Tony Hatto (who are also designing them a larger house on the site), built a temporary hangout made from three 10-by-12-foot modules and dubbed it Ag Shed Villa.

Bedroom hallway with concrete room divider

When she’s not at the treehouse, Jackson hangs out in the kids’ room.

Tanya: Our old house sold before we knew how the property would be divided up, and we needed to build something for ourselves quickly. We knew we could do as many 10-by-12 sheds as we wanted, so we thought we’d do three and just take them apart and put them back together as needed. We figured we’d just make this really sweet, simple studio we could use temporarily and eventually turn into a guest room and a home office. So Chris just started build-ing it, and our architects decided they wanted to help us, so they got involved, and it was this total spontaneous collaborative effort that morphed into this building.

Originally we were going to put in a green roof and living walls—we had wanted to do that on our bigger house, too. So we started with a design and quickly discovered that there were some issues with living walls and mold in Hawaii, and then we found out that even though there’s all this research on Hawaii being a great place for green roofs, we couldn’t get home insurance here if we put them in. We have everything in place, so as soon as that changes we will put them in, but unfortunately we can’t do it yet.

As it became a real building, our architects engineered it for us so that it would actually meet the codes. It was sort of a back and forth with the architects—we had the shape of the building and the design laid out, and they picked some of the materials, like the cement boards for the walls and the polycarbonate roofing, which was something they always wanted to try. The bathroom walls and the shower are made out of polycarbonate, which is beautiful in certain areas and in some it’s actually really hot, so the downside is we’ve created almost a greenhouse effect in places. But in the rainy season it’s incredibly beautiful. The other thing is, it’s loud. There have been times when it really starts to rain up here, and we can’t hear each other at all.

Natural look family living room lanai with a wood ceiling

Just off the kitchen is the lanai, which serves as the family’s main gathering spot. The polycarbonate roof lets light through but keeps the rain at bay.

Chris: The layout is pretty simple: We started off by building three small pods, and it was just going to be these 10-by-12 rooms with interconnected decks in an L shape, but it turned out to be too much of a hassle to make connecting decks so we just enclosed the whole thing. We have the kitchen at one end of the L, and then the middle is a connecting glass hallway containing the dining room. The corner is our all-purpose closet/laundry room, and up above that is our master loft, and then there’s another connecting glass area that’s our living room, and that connects to the kids’ pod down at the end. The layout is a little funky, but it all flows together. It’s pretty small—only 600-plus square feet—but if you’re in the kitchen, with canvas walls and screens everywhere, you can’t see the kids in their room but you can hear them. For the most part it’s nice because we’re all together.

Dining area with floor-to-ceiling glass panels

Connecting the kitchen and laundry area is the dining area, enclosed with floor-to-ceiling glass panels. “Chris built the whole thing,” says Tanya.

Tanya: The house is very nontraditional for Kauai. It’s funky but fun.

Chris: We had to make it up as we went, so some things don’t work perfectly, but overall I think it turned out pretty well. There was a lot of experimental stuff that we tried because we knew we’d eventually build a bigger house and we thought this was a good testing ground.

Tanya: Doing both the Ag Shed Villa and the “real” house, we found that it’s scary to experiment on a real house. It’s very expensive. It’s fun to experiment on something small, because your investment is not as big. If you mess it up or the siding’s wrong on 100 square feet, it’s a lot easier to fix. It was the first time we could say, “Yeah, try that, let’s see what happens.” We definitely changed some of our bigger house stuff based on the Ag Shed, like incorporating the boulders that are all over the land—we’ll repeat that. We actually unearthed one the size of a minivan that we’re going to use in the bigger house.

We had some good unexpected surprises. Initially, we were going to put glass doors everywhere but we had to get out of our previous house before the new one was finished, so we just put canvas up on one wall—it’s so temperate here that it worked fine until we decided we needed a real wall. Chris put up a half-canvas, half-polycarbonate wall temporarily, and I ended up loving it. It looks really cool, it keeps the rain out, it’s solid, it can flip up if we want it to, and I don’t see us ever changing it. A glass door would have been predictable and followed the pattern of the house, but this worked so much better.

Bathroom with composting toilet and found wood table

Nearby, the bathroom includes a composting toilet and a Home Depot sink on a pedestal Chris made from chunks of found wood.

Chris: Having a good plan is really important, too. It’s nice to want to do things on the fly and make it up as you go, but planning out certain things is hugely important. When I originally started building, my footings were a little small and we could see the building sinking on one side—it actually dropped down an inch or two. So we went back in and beefed up the footings, and they aren’t going anywhere now. It would have been nice to know ahead of time how big the footings needed to be. That was pretty key.

Tanya: The whole idea for the structure was that this would be a really fun place for the kids for a few years. Chris made a pallet treehouse just outside their bedroom, and we added a slide right out of their bedroom window that leads to it. They’re out there all the time; they use all of that stuff constantly. But timeouts aren’t very effective; you go into their room and they’re gone.

Chris: The kids also like to run into the house and lock the door to the slide behind them—they take turns locking each other out for fun. So it does get a fair amount of use. Tanya: The photographers were saying we reminded them of the Swiss Family Robinson. The day they were here, the kids took three showers, and they were still running around all muddy. And that’s exactly how I wanted them to grow up.

For more images of the project, please view our slideshow

Don't miss a word of Dwell! Download our FREE app from iTunes, friend us on Facebook, or follow us on Twitter!

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...