written by:
photos by:
January 28, 2011
Originally published in We Love New York
as
A House Grows in Brooklyn

For most homeowners, the goal of renovating is to transform an existing space into an idealized domicile. Few couples, however, include both the architect whose training can precipitate a vision and the professional critic whose career is staked on evaluating the work of architects. No pressure!

lange-dixon-english-basement-portrait.jpg

Modern living room renovation with purple cushion sofa and exposed ceiling beams
The exposed ceiling beams and inserted steel framing system are visible in the lower level, where Lange and Dixon relax with their son Paul.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
1 / 28

lange-dixon-cobble-hill-brooklyn-new-york.jpg

Modern row house renovation in Brooklyn, New York
From the street, Lange and Dixon’s renovated row house is notable for double-hung windows restored to their 19th-century height.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
2 / 28

lange-dixon-english-basement.jpg

Modern living room with double-suspension Tolomeo from Artemide and Thonet chair
Facing the front facade on the English basement level, a sectional of Dixon’s design punctuates the otherwise neutral hues with a stately purple. The lamp is a double-suspension Tolomeo from Artemide. The reupholstered Thonet chair lends balance to the room through its own asymmetry.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
3 / 28

lange-dixon-dining-room.jpg

Kitchen with built-in credenzas and cabinetry by JKK Woodcraft
Brightened by light from the backyard, the built-in credenzas and kitchen cabinetry are by JKK Woodcraft. A Kartell FL/Y pendant lamp bridges the glass and wood details.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
4 / 28

lange-dixon-kitchen-cabinets.jpg

Modern kitchen with glass door cabinets and yellow back wall
Lange’s collection of vintage Heath cups and saucers, Jasper Morrison White Moon dinnerware for Rosenthal, and Simon Pearce handblown goblets fill the overhead kitchen cabinets, which are accessible from either side of the counter. The yellow backsplash is back-painted glass.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
5 / 28

lange-dixon-vintage-pierre-paulin-little-tulip-chair-portrait.jpg

Alexandra Lange sitting in vintage Pierre Paulin Little Tulip chair for Artifort
Lange reads the newspaper in a vintage Pierre Paulin Little Tulip chair for Artifort.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
6 / 28

lange-dixon-parlor.jpg

Parlor with pigmented plaster walls and vintage pumpkin pine flooring
On the parlor level, the pigmented plaster walls eschew the finish of paint. A modest reveal between the ceiling plane and the walls ingeniously accommodates a concealed picture rail that runs the perimeter of the room. The 1968 painting above the sofa is by op-artist Julian Stanczak.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
7 / 28

lange-dixon-storage-staircase.jpg

Exposed steel beams and staircase by Wesley Martel
The exposed steel beams delineate access areas from the rooms. The staircase system and fireplaces were fabricated by Wesley Martel.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
8 / 28

lange-dixon-storage-art.jpg

lange dixon brooklyn residence posters basement
Artwork hangs above the built-in storage in the English basement.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
9 / 28

lange-dixon-guest-room.jpg

Guest room with mid-century Heywood Wakefield-esque dresser and pendant lamp
Lange’s predilection for vintage design punctuates the space. The office level includes a cozy guest room with a mid-century Heywood Wakefield-esque dresser serving as a bedside table.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
10 / 28

lange-dixon-george-nelson-dressers.jpg

Hallway with George Nelson Thin Edge dressers for Herman Miller
From the previous owners, Lange spied several key pieces of vintage furniture, including two rare George Nelson Thin Edge dressers for Herman Miller.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
11 / 28

lange-dixon-shared-office-portrait.jpg

Top floor office with a sloping ceiling and vintage pumpkin pine flooring
Dixon inspects a drawing in the couple’s shared office on the home’s top floor. The space features a sloping ceiling that rises to ten feet at one end. The new wood of the inserted ceiling counterpoints the vintage pumpkin pine floorboards underfoot.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
12 / 28

dixon-lange-residence-interior-door.jpg

Front door entrance hallway with pink scalloped ceiling lamp
Lange and Dixon opted to use wood for surfaces, such as the ceiling here, where it isn't generally employed.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
13 / 28

dixon-lange-residence-entryway.jpg

Hallway beam with vintage posters and striped rug
Among Lange's ephemera is a poster designed by her grandfather John Scotford Jr. for Dartmouth's skiway. Another copy is available here: internationalposter.com.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
14 / 28

dixon-lange-residence-interior-shoe-storage.jpg

Built-in shoe storage box by JKK Woodcraft
By the door, shoes get organized on a built-in by JKK Woodcraft.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
15 / 28

dixon-lange-residence-kitchen-refrigerator.jpg

Cork-clad refrigerator in kitchen
A fridge clad in cork provides a decidedly warm touch to the kitchen.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
16 / 28

dixon-lange-residence-dining-room.jpg

Basement area with icy-blue Kartell FL/Y pendant light
An icy-blue Kartell FL/Y pendant light adds a distinctly contemporary touch to the rustic English basement level.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
17 / 28

dixon-lange-residence-interior-bulletin.jpg

Textile-covered panel with family photos and letterpress poster
Family pictures and a letterpress poster by Lange's mother, designer Martha Scotford, adorn a textile covered panel.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
18 / 28

dixon-lange-residence-attic-access.jpg

Architect Mark Dixon climbing ladder to the roof
On the top level of the brownstone, where the couple raised the ceiling to ten feet, architect Mark Dixon takes a ladder up to the roof.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
19 / 28

dixon-lange-residence-patio.jpg

Patio area with Jasper Morrison Air Chairs for Magis
A quartet of Jasper Morrison Air Chairs for Magis provide outdoor seating.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
20 / 28

dixon-lange-residence-bedroom-closet-portrait.jpg

Built-in wood closet in bedroom
Paul finds a hiding place amongst the bedroom built-ins.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
21 / 28

dixon-lange-residence-kids-furniture.jpg

Eames Wire-base table for kids
A small Eames Wire-base table provides the perfect dining space for son, Paul.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
22 / 28

dixon-lange-residence-playroom-portrait.jpg

Little boy’s playroom with Pottery Barn striped rug
Paul spreads out his toys on a rug from Pottery Barn.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
23 / 28

dixon-lange-residence-interior-living-room-stanczak-painting.jpg

Living room with Julian Stanczak painting
The 1968 painting above the sofa is by op-artist Julian Stanczak. The concealed picture rail from which it hangs runs the perimeter of the room.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
24 / 28

dixon-lange-residence-living-room-portrait.jpg

Parlor with exposed steel framing system
The exposed steel framing system is visible on the parlor floor, where Dixon and Paul share a laugh.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
25 / 28

dixon-lange-residence-interior-office.jpg

Parlor room with pigmented plaster walls
On the parlor level, the distinctive pigmented plaster walls eschews the finish of paint.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
26 / 28

dixon-lange-residence-interior-parlor-books.jpg

Modern design books on table
Paul Rudolph, Eero Saarinen, Corbu, and Paul Rand account for a dose of the couple's reading material.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
27 / 28

dixon-lange-residence-shower.jpg

Bathroom shower lined with green Heath tiles and Kohler fixture
Green Heath tile, with their signature unevenness, provide a warm touch to the modern space. A cut-out in the glass allows the bather to dial in the right temperature on the Kohler fixture before stepping into the shower.
Photo by 
Courtesy of 
matthew williams
28 / 28
Modern living room renovation with purple cushion sofa and exposed ceiling beams
The exposed ceiling beams and inserted steel framing system are visible in the lower level, where Lange and Dixon relax with their son Paul. Image courtesy of matthew williams.
Project 
Dixon / Lange Residence
Architect 

For Mark Dixon, an architect, and Alexandra Lange, an architecture critic (and sometime Dwell contributor) and coauthor of the new book Design Research: The Store That Brought Modern Living to American Homes, reuniting the separate levels of a typical mid-19th-century duplexed house common to the Cobble Hill neighborhood of Brooklyn would challenge their expertise and expectations. Their collaboration provided clues as to how their design ideas—his as a designer, hers as a passionate observer—would translate into practice.

Dixon and Lange sought to solve the house’s existing problems and pursue their vision in equal measure. Fortunately, there were opportunities to do both in the same stroke, since restoring original historic features and opening up dark spaces to more light enabled them to introduce new structural and material solutions. Both hoped to deploy beloved design concepts. Lange sought a limited material palette based on the blonde wood of classic Scandinavian design. Dixon translated her desires into surfaces that aren’t typically constructed from wood—ceilings and built-out walls. “I had a lot of front-end ideas about how things should be, but Mark had to work out the reality of it,” says Lange. “We have very similar tastes. We wouldn’t be married otherwise—it’s such a big part of our psyches.”

Modern living room with double-suspension Tolomeo from Artemide and Thonet chair
Facing the front facade on the English basement level, a sectional of Dixon’s design punctuates the otherwise neutral hues with a stately purple. The lamp is a double-suspension Tolomeo from Artemide. The reupholstered Thonet chair lends balance to the room through its own asymmetry. Image courtesy of matthew williams.

Inspiring references flashed through Dixon’s mind when he analyzed how to approach the space. A book by woodworker and designer Norman Potter, featuring a small kitchen plugged into an existing space, was among them. The idea of a box within a larger box provided “a lesson in craft and how to take a fresh look at basic functions and rituals,” says Dixon. Also key was Louis I. Kahn’s Yale Center for British Art. “It has a wonderful play of warm and cool materials that was definitely in my mind’s eye when I thought about the palette of materials.”

These inspirations led Dixon to a process of subtraction and insertion. Common to rowhouses of the era, the partially below grade English basement level was murky. An interior wall divided the space awkwardly and was among the first things to go. In its place an open frame of exposed steel beams now projects up through all four levels, adding structural strength with minimal structure. The process of peeling back to essentials extended to the exposed  subfloor, which revealed a patinated wood popularly known as pumpkin pine. The front windows, the bottoms of which had been bricked over, were restored to their original to-the-floor height, dramatically increasing the daylight quotient (and reinstating the facade’s original character).

Kitchen with built-in credenzas and cabinetry by JKK Woodcraft
Brightened by light from the backyard, the built-in credenzas and kitchen cabinetry are by JKK Woodcraft. A Kartell FL/Y pendant lamp bridges the glass and wood details. Image courtesy of matthew williams.

But authentically restoring everything, such as the dark brick walls, was not part of the plan. “We wanted a light-colored material, but not a paint finish—something more like mortar,” says Dixon. “We arrived at pigmented plaster—it’s in the same industrial world as brick. The walls are uniformly light gray but slightly mottled.” The effect hearkens to the claylike color of concrete favored by Kahn, but without the brutal texture, and creates a perceptibly sedate atmosphere throughout the house.

The next step in structural unification came with new staircases. A solid wooden flight, coated with so many layers of red paint so as to approach heavy lacquer, connects the downstairs family area to the parlor floor—an expansive living room defined by ash bookcases set between the steel frame uprights. The remaining flights are fabricated from folded steel with parallel side struts, a design that negates the hefty square tube backbone that supports most metal stairs. The effect is structurally detailed yet light, an exercise in precision by fabricator Wesley Martel, who also removed the heavy hearths of the fireplaces in favor of fine flat fronts. 

Dixon’s curiosity about inserting volumes within larger spaces involved approaching the bedrooms and bathrooms essentially as cabinetry. “I was interested in cabinetry wall ideas while working on renovations of similar buildings before we purchased the house.” Like the bookcases in the living room, the built-out walls are framed in ash, constructed more as volumes than slabs. They hide pocket doors in the nursery and guest room and create refined counterpoints to the plaster. The insertion concept extends to an electric and HVAC utility core masked by white acrylic, which, in combination with the exposed steel beams, could seem aggressively industrial but instead nestles along the bookcases almost imperceptibly.

The couple’s combined design ideas find maximum expression in their shared office on the top floor, where the ceiling now crests at one end to an uplifting 10 feet. “It was the serene feeling of being up in the light and the treetops that made us both want the top floor to be the office, but the original ceiling was seven feet high front to back and the whole floor felt like a garret,” says Dixon. Their work areas correspond to their individual personalities and approaches—Lange at an antique desk with just a computer, paper planner, and a notebook, Dixon at a workstation with synthetic stone samples, a large plotter, and other necessary accoutrements of the working architect.

Top floor office with a sloping ceiling and vintage pumpkin pine flooring
Dixon inspects a drawing in the couple’s shared office on the home’s top floor. The space features a sloping ceiling that rises to ten feet at one end. The new wood of the inserted ceiling counterpoints the vintage pumpkin pine floorboards underfoot. Image courtesy of matthew williams.

But over the course of this three-year renovation (begun in 2006), with Dixon leading a modest team of workers, came the obligatory low points. The acerbic and amusing analyses of architecture and design for which Lange is best known were caught mute at the often tedious realities of the process. “At several points during the construction I became incredibly frustrated with how long it was taking. I had never experienced it for myself and was used to the sped-up, magazine version of events,” says Lange. “Everything was very emotional, and you’re thinking about the house where you’ll raise then-nonexistent children and live in the rest of your life. You just don’t think of the now.”

There were conflicts over details such as the bookshelves, which in their box-cubby geometry seem far from controversial. “I saw some cool Chinese scroll cabinet somewhere and I proposed something similar, with a lot of tiny slots and a beautiful vertical direction,” recalls Dixon. Lange would have nothing of it: “I thought it was incredibly busy. When I don’t like something I get offended.”

Parlor with pigmented plaster walls and vintage pumpkin pine flooring
On the parlor level, the pigmented plaster walls eschew the finish of paint. A modest reveal between the ceiling plane and the walls ingeniously accommodates a concealed picture rail that runs the perimeter of the room. The 1968 painting above the sofa is by op-artist Julian Stanczak. Image courtesy of matthew williams.

It’s with a tinge of embarrassment that Lange and Dixon now recount the difficulties they encountered and overcame during the remodel. There’s also a sense that the process itself, however challenging to their skills, instincts, and relationship, provided indispensable professional lessons. As they continue on their respective paths of architect and critic, Dixon and Lange can add an important experience to their credentials: client.

 

Click through the extended slideshow to see more photos from the project.

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...