Advertising
Advertising

You are here

Footbridge / Addition in Cuernavaca

On a gently sloping lot in the middle of a pine forest at the northern edge of Cuernavaca, Mexico, is a family compound with a recent addition conceptualized by local architect Alfredo Raymundo Cano Briceño of T3arc. Linked to the 1,300-square-foot main house by a glass-covered footbridge, the addition, which measures just under 500 square feet, includes three bedrooms and one bathroom for the children, Santiago, Mariano, and Natalia, who range in age from three to eight. Working within a tight budget for owners Fernando and Geny, Cano repurposed pine he had used as framework for previous projects, and covered the exterior with protective clear plastic panels he retrieved from an industrial landfill. Cano says the structure fits well with the surrounding eclectic architecture, which ranges from traditional brick and Spanish colonial–style houses to the postmodern style of the main house. “Mexico’s diversity of architecture makes a perfect disorder,” he says.

Cano implemented small windows on one side of the addition to protect from cold north winds, and extended an existing retaining wall with rocks found onsite, upon which he anchored the foundation. To protect the structure from the humidity, Cano completely clad it in recycled plastic panels. Load-bearing framing beams are visible through the horizontal window. Photo courtesy T3arc

Check out the slideshow for images of the project.

Categories:

dwell.com is your online home in the modern world. Join us as we follow our team around the globe on Twitter, Facebook, and Pinterest. Want more? Never miss another word of Dwell with our free iTunes app.

Advertising