written by:
January 4, 2010
Originally published in Make It New!

When Pamela Butz and Jeffrey Klug, principals of Butz + Klug Architecture, began renovating the master bathroom of a nearly 120-year-old home in Brookline, Massachusetts, they made “all sorts of horrible discoveries,” Klug recalls. The floors were completely rotted, the structural elements had been compromised by previous plumbing jobs, and prior remodels had left the room in pieces. The toilet, sink, and shower were in one room, the tub was in another, and the two spaces, which also served as the guest bathroom, created traffic between the living room and master bedroom.

Brookline-Massachusetts-Bathroom-Tub.jpg

The leftmost cabinet above the <a href=“http://www.duravit.com”>Duravit</a> bathtub (equipped with <a href=”http://www.kwcamerica.com”>KWC</a> fixtures) occupies the space where a doorway once lead into the living room, creating unnecessary traffic from t
The leftmost cabinet above the Duravit bathtub (equipped with KWC fixtures) occupies the space where a doorway once lead into the living room, creating unnecessary traffic from the home’s public spaces through to the master bedroom.

The new bathroom features a minimal palette of white and teak. “It’s able to hold up on boat decks so is good for a bathroom,” Klug says. It also makes the heated floor that much nicer to walk on in the morning.

Photo by Eric Roth
1 / 4

Brookline-Massachusetts-Bathroom-Before.jpg

Before the renovation, the bathroom served as both the master bath as well as the powder room, creating unnecessary traffic between the private and public spaces of the house. Butz and Klug found a solution by uniting the master bathroom (which had been s
Before the renovation, the bathroom served as both the master bath as well as the powder room, creating unnecessary traffic between the private and public spaces of the house. Butz and Klug found a solution by uniting the master bathroom (which had been separated into two rooms by prior remodels) and adding a guest bathroom.

Photo courtesy of Butz + Klug Architecture
2 / 4

Brookline-Massachusetts-Bathroom-Vanity.jpg

“Whenever you’re making a minimal bathroom, you always have issues with storage,” Klug says. The wall-hung <a href=“http://www.duravit.com”>Duravit</a>sink leaves no place “to put all your junk,” so Klug and Butz added small shelf above. The space to the
“Whenever you’re making a minimal bathroom, you always have issues with storage,” Klug says. The wall-hung Duravitsink leaves no place “to put all your junk,” so Klug and Butz added small shelf above. The space to the right, which appears as an extension of the shelf is actually a panel that hides access to the water tank of the wall-hung toilet, also by Duravit.

Photo by Eric Roth
3 / 4

Brookline-Massachusetts-Bathroom-Shower.jpg

The shower is one corner of the renovated bathroom and adds a slash of color—a blue to match the color of the Aegean Sea as the homeowner remembered it after a trip to the Mediterranean.<p></p>Butz and Klug chose towels bars and accessories from <a href=”
The shower is one corner of the renovated bathroom and adds a slash of color—a blue to match the color of the Aegean Sea as the homeowner remembered it after a trip to the Mediterranean.

Butz and Klug chose towels bars and accessories from Dornbracht to finish the room’s look.

Photo by Eric Roth
4 / 4
The leftmost cabinet above the <a href=“http://www.duravit.com”>Duravit</a> bathtub (equipped with <a href=”http://www.kwcamerica.com”>KWC</a> fixtures) occupies the space where a doorway once lead into the living room, creating unnecessary traffic from t
The leftmost cabinet above the Duravit bathtub (equipped with KWC fixtures) occupies the space where a doorway once lead into the living room, creating unnecessary traffic from the home’s public spaces through to the master bedroom.

The new bathroom features a minimal palette of white and teak. “It’s able to hold up on boat decks so is good for a bathroom,” Klug says. It also makes the heated floor that much nicer to walk on in the morning.

Photo by Eric Roth

Butz and Klug found a solution by uniting the bathroom pieces into 
a single space and adding a powder room to the living area, thus dividing the private and public parts of the house. The sliding shelves above the new Duravit tub are built into the wall where the door to the living room once stood. “The most challenging part,” Klug says, “was to achieve a level of simplicity that belies the complexity of the process.”

See more images and read more about the bathroom renovation by viewing our slideshow.

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...