written by:
photos by:
November 16, 2009
Originally published in The Future
as
Creative Commons

Craving not just a home but a proper piece of architecture, a handful of design- and business-savvy Dutch families banded together, hired an architect, and set about forming the community that would net them the houses of their dreams.

villa-van-vijven-exterior-side.jpg

Seen here from the south, Villa van Vijven’s orange facade is meant to mimic the tiled rooftops of Holland’s country buildings, while the building’s horizontal pull echoes the flat landscape. The second-floor living rooms look out on the 4,200-square-foot
Seen here from the south, Villa van Vijven’s orange facade is meant to mimic the tiled rooftops of Holland’s country buildings, while the building’s horizontal pull echoes the flat landscape. The second-floor living rooms look out on the 4,200-square-foot communal garden, one of only two shared spaces in the whole community. Bob Krone, Koos Sweringa, and Marianne Schram stroll the grounds.
Photo by 
1 / 22

villa-van-vijven-bedroom-portrait-Marianne-and-Koos.jpg

Marianne Schram reads in her bedroom while her husband, Koos Sweringa, looks in from the stairs below.
Marianne Schram reads in her bedroom while her husband, Koos Sweringa, looks in from the stairs below.
Photo by 
2 / 22

villa-van-vijven-exterior-Yvette-arriving-with-bike.jpg

Nineteen-year-old Yvette Sweringa arrives at the villa by bike.
Nineteen-year-old Yvette Sweringa arrives at the villa by bike.
Photo by 
3 / 22

villa-van-vijven-portrait-Paula-and-Vera-against-wall.jpg

Paula van Dijk (left) poses with her sister, Vera.
Paula van Dijk (left) poses with her sister, Vera.
Photo by 
4 / 22

villa-van-vijven-study-portrait-Thijske-relaxing.jpg

Thijske Noordhoek relaxes in her study-cum-bedroom.
Thijske Noordhoek relaxes in her study-cum-bedroom.
Photo by 
5 / 22

villa-van-vijven-exterior-portrait-child-Thomas.jpg

Five-year-old Thomas Dochter plays outside the houses.
Five-year-old Thomas Dochter plays outside the houses.
Photo by 
6 / 22

villa-van-vijven-exterior-rear.jpg

Bob Krone and Paula van Dijk go for a walk while Lucas and Jillis Noordhoek lounge on the grass. Their parents, Jacquelien and Cees Noordhoek, chat farther to the right.
Bob Krone and Paula van Dijk go for a walk while Lucas and Jillis Noordhoek lounge on the grass. Their parents, Jacquelien and Cees Noordhoek, chat farther to the right.
Photo by 
7 / 22

villa-van-vijven-interior-library.jpg

Johan Bouwmeester built a library out of oak.
Johan Bouwmeester built a library out of oak.
Photo by 
8 / 22

villa-van-vijven-exterior-communal-entrance.jpg

The communal entrance beneath the building is known as the “public square”; sisters Tessa and Anne Bouwmeester and a friend set off on their bikes.
The communal entrance beneath the building is known as the “public square”; sisters Tessa and Anne Bouwmeester and a friend set off on their bikes.
Photo by 
9 / 22

villa-van-vijven-framed-pictures.jpg

Van Dijk's framed pictures stacked on the floor form an impromptu point of visual interest.
Van Dijk's framed pictures stacked on the floor form an impromptu point of visual interest.
Photo by 
10 / 22

villa-van-vijven-kitchen-portrait-Marianne-and-Koos.jpg

Koos Sweringa and Marianne Schram putter in the kitchen.
Koos Sweringa and Marianne Schram putter in the kitchen.
Photo by 
11 / 22

villa-van-vijven-nterior-hallway-Yvettes'-bedroom.jpg

Yvette studies in her bedroom. The use of different colors for the various walls was inspired by the orange exterior.
Yvette studies in her bedroom. The use of different colors for the various walls was inspired by the orange exterior.
Photo by 
12 / 22

villa-van-vijven-exterior-priavte-gardens.jpg

In addition to the public garden, each unit has its own private plot.
In addition to the public garden, each unit has its own private plot.
Photo by 
13 / 22

villa-van-vijven-exterior-lawn-window-and-terrace.jpg

Cees, Jacquelien, Jillis, Lucas, and Thijske Noordhoek gather on the lawn; Andy Dochter looks out of the window while his wife Miriam stands on the terrace with sons Thomas and Vincent.
Cees, Jacquelien, Jillis, Lucas, and Thijske Noordhoek gather on the lawn; Andy Dochter looks out of the window while his wife Miriam stands on the terrace with sons Thomas and Vincent.
Photo by 
14 / 22

villa-van-vijven-portrait-car.jpg

Despite the communal nature of their living arrangement, the residents of Villa Van Vijven, like Miriam Dochter, maintain that they still lead very independent, private lives.
Despite the communal nature of their living arrangement, the residents of Villa Van Vijven, like Miriam Dochter, maintain that they still lead very independent, private lives.
Photo by 
15 / 22

villa-van-vijven-portrait-garage-doorway.jpg

The communal entry has a large house number, 28 in the case of the Bouwmeester/Blokius family, to distinguish it from its neighbors.
The communal entry has a large house number, 28 in the case of the Bouwmeester/Blokius family, to distinguish it from its neighbors.
Photo by 
16 / 22

villa-van-vijven-facade-exterior-side.jpg

Villa Van Vijven cuts a truly remarkable figure, a striking orange figure on the otherwise flat green landscape.
Villa Van Vijven cuts a truly remarkable figure, a striking orange figure on the otherwise flat green landscape.
Photo by 
17 / 22

villa-van-vijven-portrait-yard-side.jpg

The Noordhoek family is the biggest at Villa Van Vijven and they make use of the ample green space outside.
The Noordhoek family is the biggest at Villa Van Vijven and they make use of the ample green space outside.
Photo by 
18 / 22

villa-van-vijven-portrait-kids.jpg

Thomas and Vincent Dochter lounge in the living room of the blue apartment.
Thomas and Vincent Dochter lounge in the living room of the blue apartment.
Photo by 
19 / 22

villa-van-vijven-portrait-bookcase.jpg

Bob Krone and Paula Van Dijk pose in front of their built-in bookcase. They live in the red unit.
Bob Krone and Paula Van Dijk pose in front of their built-in bookcase. They live in the red unit.
Photo by 
20 / 22

villa-van-vijven-deck-portrait.jpg

The nearby lake makes for a pretty setting, especially when framed by Villa Van Vijven's orange facade.
The nearby lake makes for a pretty setting, especially when framed by Villa Van Vijven's orange facade.
Photo by 
21 / 22

villa-van-vijven-portrait-garage.jpg

Outdoor chores like gardening and landscaping fall to the residents. The entryway's orange glow is magnificent when lit by the sun.
Outdoor chores like gardening and landscaping fall to the residents. The entryway's orange glow is magnificent when lit by the sun.
Photo by 
22 / 22
Seen here from the south, Villa van Vijven’s orange facade is meant to mimic the tiled rooftops of Holland’s country buildings, while the building’s horizontal pull echoes the flat landscape. The second-floor living rooms look out on the 4,200-square-foot
Seen here from the south, Villa van Vijven’s orange facade is meant to mimic the tiled rooftops of Holland’s country buildings, while the building’s horizontal pull echoes the flat landscape. The second-floor living rooms look out on the 4,200-square-foot communal garden, one of only two shared spaces in the whole community. Bob Krone, Koos Sweringa, and Marianne Schram stroll the grounds.
Project 
Villa van Vijven
Architect 

With the idea of communal living all too prone to conjure visions of student squalor or hippy homeliness, Villa van Vijven comes as a refreshing surprise. The strikingly sculptural bright orange building, reclining in the flat Dutch landscape, accommodates five families under a single, stylish roof. And there’s not a whiff of carob in the air.

Step into any one of its five apartments and you are convinced that you've entered an independent piece of architecture entirely. Though they vary in size (the largest is 3,200 square feet), each unit has a panoramic view of the surrounding landscape and its own distinctive layout, decor, and, of course, inhabitants. The group ranges from a business manager to a sports coach to an art historian. “We don’t necessarily see each other every day,” says Paula van Dijk (the art historian). “Often, we just say hello when leaving or coming home again.” Cees Noordhoek, a sales manager who lives here with his wife, Jacquelien, and three kids, adds: “It just doesn’t really feel like communal living.”

Marianne Schram reads in her bedroom while her husband, Koos Sweringa, looks in from the stairs below.
Marianne Schram reads in her bedroom while her husband, Koos Sweringa, looks in from the stairs below.

Yet Villa van Vijven is a truly collective and collaborative project, financed and commissioned by five families (19 people in total) who wanted to build a home that they could otherwise never afford: an architecturally high-impact retreat set in extensive gardens, with great views of the surrounding landscape and nearby lake. Residents Johan Bouwmeester and Marlene Blokhuis got the ball rolling when they found the large plot to the southwest of the new and rapidly growing city of Almere, an hour from Amsterdam. The appeal of the relatively rural setting, just 10 minutes from the center of the city, was manifest, and the couple began inviting design-minded acquaintances to join in on the project.

Nineteen-year-old Yvette Sweringa arrives at the villa by bike.
Nineteen-year-old Yvette Sweringa arrives at the villa by bike.

The next step was to find the right architect, one able to embrace the kind of co-creation process that the group needed to accommodate their five different dream homes under one roof. “Our first architect bullied us,” Noordhoek recalls. “But then someone told us about this promising young office, Next Architects. So we did two workshops with them and found that they were able to focus our rambling thoughts. That was enough to convince us.”

With the architect on board, the business of obtaining financing, permits, and other essential administration was handled, Noordhoek says, “in the same way we organized all details—by mandate. For every part of the process we appointed two managers, who did the field research, asked for competitive bids from suppliers, and had the power to act on behalf of the group. The group as a whole was presented with a detailed proposal for a ‘yes’ or ‘no’ vote. We felt that discussions and emotions shouldn’t be allowed to run loose. We knew that only when we acted like professional managers would it be possible to build the house on schedule and within budget.”

Paula van Dijk (left) poses with her sister, Vera.
Paula van Dijk (left) poses with her sister, Vera.

The same tough principles were applied to the design process. “Difficulties mainly arose when individual preferences collided with another person’s interests,” Noordhoek says. “But in every case of conflicting preferences, we simply let the architect make the decision. Usually, that worked.”

“It was very different from having one client,” says architect Michel Schreinemachers of Next Architects. “With a group, you have another dynamic entirely.

Yet it worked quite nicely.” At many steps along the way Schreinemachers would propose several options, which the group would discuss and then return with feedback. The final decision, though, was always the architect’s. “If I’d suggested the eventual building at the outset, they would have walked away,” he adds. “They wanted something very industrial, or thought they did. But they always wanted something architecturally interesting, a landmark building, and this design grew out of our discussions.”

Bob Krone and Paula van Dijk go for a walk while Lucas and Jillis Noordhoek lounge on the grass. Their parents, Jacquelien and Cees Noordhoek, chat farther to the right.
Bob Krone and Paula van Dijk go for a walk while Lucas and Jillis Noordhoek lounge on the grass. Their parents, Jacquelien and Cees Noordhoek, chat farther to the right.

Schreinemachers visualized the space as a block of rectangles that he rotated to face different directions, adding and subtracting volumes to reflect the residents’ wishes. The result is a Tetris-like layering of interlocking shapes, each with its own character and its own signifying color as visualized in the plans. “When Michel finished his drawings, everyone had to choose the unit they wanted—it was the moment of truth!” Noordhoek says. “And each of the five groups went for a different one, which shows how well the architect interpreted our wishes.”

Personal wishes could often be indulged, given that the truly communal areas of the project are just the large garden (each family also has a small private garden as well) and what Schreinemachers calls “the public square” onto which all the front doors open: a glowing orange space carved out underneath the building, where the residents tend to leave their bicycles and bump into each other on the way in or out. This feature, van Dijk says, “gives the building a really playful quality, as does its great openness to the garden.” Schreinemachers reports that he achieved it “by raising the living room up to the second floor. You can walk straight into the garden from the living rooms, over the terrace.”

Van Dijk's framed pictures stacked on the floor form an impromptu point of visual interest.
Van Dijk's framed pictures stacked on the floor form an impromptu point of visual interest.

Schreinmachers chose orange for the exterior to reference the traditional orange-tiled rooftops of Dutch country buildings. Echoing the splashy chromatics of the outside, the residents quickly set about brightly painting their own interiors. In Paula van Dijk and Bob Krone’s minimal white space, for example, there’s a vivid splash of yellow, while Koos Sweringa, seeking a bit of formal instruction, attended a color course that inspired a whole palette of shades.

Color aside, the actual interior design was left to the residents themselves—to keep costs down they moved into bare spaces. Undaunted by empty expanses of naked walls and flooring, each family created an interior that satisfies their individual desires and shows a strong sense of ownership. Noordhoek (who took the green unit) sought ample floor space for his large family, and thus his unit is a generous 3,200 square feet. Bob Krone and Paula van Dijk (who took the red apartment) wanted “big, open spaces with long walls for hanging paintings and as few doors as possible.” Koos Sweringa and Marianne Schram (whose two college-age daughters usually stay at the yellow apartment with them on weekends) wanted a “live-in” kitchen that resides in the place of honor that the other families have assigned to the living room. They also have a capsule kitchen next to their bedroom on the second floor, plus a view of the historic tower of Naarden from the same room.

Though the architecture favors idiosyncrasy over uniformity, when it comes to each other, the residents are all quick to note that pragmatism is what they value most. They are unanimously keen to emphasize that they are best neighbors, not best friends. Thus, they maintain a fund for the upkeep of the house and are working on the idea of a shared amphitheater with a fireplace for the garden. But house meetings are kept to a minimum—far fewer than the twice-monthly gatherings demanded by the five-year development process. “The biggest advantage of living together is that we can use each other’s expertise,” Krone says. “Another advantage is that when you’re on vacation, there’s someone to pick up the mail, water the plants, and feed the pets.”

Even while enjoying all these advantages, “I think we all still wonder what on earth it was that made us go for this unusual design,” Noordhoek says, as he strolls through the garden. “But it just stands out in every respect,” he adds, turning to look at the villa. “It surprises me every day that we dared to do it. It really is the building of our dreams.”

 

To see more images of the project, please visit our slideshow.

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...