written by:
October 5, 2009

Two years ago architect Chad Everhart came across an old farmhouse near Boone, North Carolina. He could tell it dated back to the Great Depression by the 1930s-era cardboard—once used as insulation—that he found stuffed down between its tongue-and-groove walls.

  • 
  Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The original Depression-era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only one-inch-by-ten-inch planks. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The original Depression-era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only one-inch-by-ten-inch planks. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The first floor plan for “Farmhouse Redux” adds two porches and two “bump-outs,” or saddlebags, for additional interior space. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The first floor plan for “Farmhouse Redux” adds two porches and two “bump-outs,” or saddlebags, for additional interior space. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  Inside the main living area, tongue-and-grooved white pine covers the walls and vaulted ceilings, and a red closet door, built of salvaged pine from the original house, slides along barn-track hardware. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    Inside the main living area, tongue-and-grooved white pine covers the walls and vaulted ceilings, and a red closet door, built of salvaged pine from the original house, slides along barn-track hardware. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove, etc., came from Ikea. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove, etc., came from Ikea. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The vanity in the bath is housed in what Chad calls a “bump-out” or a saddlebag, a feature that expands interior space by a few feet on either side of the farmhouse. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The vanity in the bath is housed in what Chad calls a “bump-out” or a saddlebag, a feature that expands interior space by a few feet on either side of the farmhouse. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  An off-the-shelf post-and-beam system is used as foundation for the porches.  Welded wire mesh is used for the guardrail. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    An off-the-shelf post-and-beam system is used as foundation for the porches. Welded wire mesh is used for the guardrail. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The ceiling was dropped over the dining room to provide a more intimate setting. Strips of salvaged hemlock and chestnut wrap the interior wall and ceiling. A loft for naps and overnight guests is above. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The ceiling was dropped over the dining room to provide a more intimate setting. Strips of salvaged hemlock and chestnut wrap the interior wall and ceiling. A loft for naps and overnight guests is above. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  Exterior materials include Galvalume metal roofing/siding, local white-pine lap siding, Hardie panel siding, and an original concrete block foundation. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    Exterior materials include Galvalume metal roofing/siding, local white-pine lap siding, Hardie panel siding, and an original concrete block foundation. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The red barn door on a sliding track door is an icon, built from salvaged pine from the original farmhouse. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The red barn door on a sliding track door is an icon, built from salvaged pine from the original farmhouse. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse. This one is for dining. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse. This one is for dining. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The corner window in the bedroom frames the view of one of three creeks and streams surrounding the two-and-a-half-acre site. Image courtesy Chad Everhart Architect.
    The corner window in the bedroom frames the view of one of three creeks and streams surrounding the two-and-a-half-acre site. Image courtesy Chad Everhart Architect.
  • 
  The new home’s porches glow like lanterns at night. Image courtesy Chad Everhart Architect.  Courtesy of Courtesy Chad Everhart Architect.
    The new home’s porches glow like lanterns at night. Image courtesy Chad Everhart Architect. Courtesy of Courtesy Chad Everhart Architect.
Previous Next
Slideshow loading...
@current / @total
Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows.
Red and yellow accent colors blend with natural North Carolina foliage. Cantilevered porches and decks provide deep shadows. Image courtesy Chad Everhart Architect.
Project 
Everhart Residence

Everhart and his wife, April, bought the structure for $72,000 two years ago, along with two and a half acres near Boone, North Carolina. The farmhouse was falling down, literally. They demolished the building – salvaging some hemlock and chestnut flooring here, some one-inch-by-ten-inch planks of white pine there – and set about rebuilding on the original concrete block foundation.

He hired a few students from nearby Appalachian State University, where he teaches design to future construction managers. They helped him rebuild, he says, and learned how to work from an existing structure on a small footprint.  “We salvaged the best we could,” he says.  “And they got to witness design-build, first-hand.”

The form hasn’t changed much. The team added a porch to each end – one for dining, the other for leisure – and a pair of what Chad calls “bump-outs,” or saddlebags, on the sides to extend interior spaces by a few feet. The roof pitch remains the same, though its Galvalume roofing actually rolls down to serve as sheathing for the saddlebags. “We reinterpreted the local stuff,” Chad says of his 950-square-foot 'Farmhouse Redux'. “The inspiration was to keep it small. That’s the way people live out here. Smaller means more manageable.”

The original, Depression era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only 1”x10” planks.
The original Depression-era “box frame” farmhouse was constructed without studs, using only one-inch-by-ten-inch planks. Image courtesy Chad Everhart Architect.
All architectural decisions were based on economics. As much as possible of the original framing was carefully dismantled, de-nailed and re-used for structural and finish materials. New finish and framing materials were purchased from local hardware stores, sawmills, lumberyards, and farm supply stores. 

Locally harvested white pine was milled at a nearby sawmill fifteen minutes away. “Wood here is cheaper than drywall," Everhart explains. "We used white pine from Tennessee – I can see the Tennessee border from here. The same mill did the floors and the walls, and the wood’s all local.”  His frugality paid off—the total cost for house and land was $159,000, which is a bargain in times like these.

Because there is no air-conditioning (the home is in the mountains of North Carolina), industrial ceiling fans from Home Depot are used to circulate cool air in summer. The environmentally neutral, clean-burning stove is a Scan. It heats the entire house during the winter. The house is all-electric, and monthly bills rarely exceed $50.

The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove etc., came from Ikea.
The kitchen, totaling an affordable $5,000 for all fixtures, refrigerator, stove, etc., came from Ikea. Image courtesy Chad Everhart Architect.
“Its exposure is to the southeast, which is not too bad,” says Everhart.  “But being such a small house, it’s tougher to do solar heat. So we focused on using its orientation for daylighting with the clerestory.” The windows are made of clear walled polycarbonate, provide an insulated barrier between rooms, and also allow natural light to bounce between the bedroom and living areas.

The home’s wood framing and metal cladding is exposed, an acknowledgement of the raw structural systems of nearby dairy barns.  Its outdoor dining area’s corner opening frames a view of a creek nearby, with cribbing that modulates light while paying tribute to the cladding of local barns.

The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse, this one for dining.
The Everharts added two porches to the form of the original farmhouse. This one is for dining. Image courtesy Chad Everhart Architect.
And the iconic main entrance is a red barn door, made from salvaged pine from the original farmhouse.  “I want to reinterpret vernacular architecture in a more modern way,” Everhart says.  “I want to look at where we live, and when we live. The concept for this home is to build like a farmer.”

Like the people and homes or rural North Carolina, Farmhouse Redux is a modest residence, in both size and architectural features.  The new owners wanted to acknowledge the history of the local inhabitants – many of whom are descendants of the farmhouse’s original owner – but make updates for modern living.  “It’s an abstraction of the local vernacular buildings,” Chad says, “and it pays homage to more primitive and resourceful times.”
 

To see more images of the project, please visit the slideshow.

You May Also Like

Join the Discussion

Loading comments...